Zo gebruik je IGTV, de nieuwe video-app van Instagram
28 juni 2018 
11 min. leestijd

Zo gebruik je IGTV, de nieuwe video-app van Instagram

Vorige week lanceerde Instagram ‘IGTV’. Een nieuwe app om video’s mee te bekijken en te plaatsen. Je kunt IGTV gebruiken via een nieuwe knop in de bestaande instagram-app, of door de IGTV-app te downloaden. Op de dag van de launch werd IGTV al meer dan 100.000 keer gedownload!

IGTV-instagram-iconen

Wat is IGTV nu precies? Hoe verhoudt het zich tot InstaStories, Youtube , Facebook en televisie? Hoe kun je dit platform het beste gebruiken als ondernemer? En is dit slechts een hype, of is IGTV here to stay? Dat lees je in deze blog.

Volg je ons trouwens al op Instagram? Dan weet je zeker dat je geen marketing tips en nieuwtjes meer mist!

Wat is IGTV?

IGTV, kort voor Instagram Television, is een mobile first video-app. Het is een nieuw platform waar social influencers en vloggers -en eigenlijk iedere aap met een smartphone- videocontent kunnen creëren en verspreiden.

Het platform wordt omschreven als een mix van Instagram Stories, Youtube video’s en ouderwetse televisie.

IGTV vs InstaStories

Net als bij InstaStories zijn alle IGTV-video’s verticaal georiënteerd. De video vult je gehele scherm. Het verschil is dat IGTV gemaakt is voor langere video’s. Stories duren maximaal 15 seconden en blijven slechts 24 uur zichtbaar. Video’s op IGTV mogen 15 seconden tot 10 minuten duren (voor grote accounts zelfs tot 60 minuten) en blijven zichtbaar zolang jij dat wilt.

Instagram-stories-icon

IGTV vs Youtube

Net als Youtube kun je nu met IGTV lange video’s plaatsen waarmee je echt de diepte in kunt gaan. Je hebt een eigen kanaal waarop mensen je kunnen volgen. Zoals ik net al zei toont IGTV video in de lengte, in plaats van in de breedte. Er is geen afleiding en dit kijkt erg prettig. Je hoeft je telefoon niet te draaien om de video beeldvullend te kunnen zien, wat bij Youtube wel het geval is. Het verschil tussen deze media is dat je bij IGTV zoekt op gebruikers, en bij Youtube zoeken mensen meer op onderwerp.

Youtube-vs-IGTV-logo

IGTV vs Facebook

Facebook is een jaar geleden in Amerika begonnen met het testen van Facebook Watch: een videoplatform waar speciaal voor Facebook geproduceerde programma’s te zien zullen zijn. Facebook en IGTV (beiden van Zuckerberg) nemen allebei een andere afslag. IGTV zit meer in de hoek van snelle, hapklare, door gebruikers gemaakte content. Facebook Watch gaat voor kwalitatieve videoproducties van een selecte groep makers. Wanneer het Facebook Watch-tabblad ook in Nederland aan de app toegevoegd wordt is nog niet bekend.

IGTV-vs-facebook-watch

IGTV vs televisie

IGTV maakt van je telefoon een soort televisie met miljoenen kanalen. Je zet IGTV aan je kunt meteen kijken, zonder eerst zoekwoorden op te geven. Vervolgens kun je lekker zappen/swipen tussen verschillende kanalen.

tv-vs-igtv

Hoe gebruik je IGTV?

Als je de app opent en op ‘Nu kijken’ klikt, zie je het volgende. Er begint meteen een video te spelen. Deze random video is geselecteerd door IGTV, op basis van wat de app denkt dat jij leuk vindt. Over de video heen staat een menu.

IGTV-welkom bij

 

Eerst zie je een zoekbalk. Hiermee kun je kanalen van andere IGTV gebruikers zoeken. Deze balk is nogal onopvallend, omdat IGTV ernaar streeft jou zoveel interessante video’s voor te schotelen, dat je helemaal niet de neiging voelt de zoekbalk te gebruiken.

Daaronder staan 4 tabbladen.

 1. Voor jou: Het algoritme van Instagram bepaalt welke kanalen en content je hier te zien krijgt. Dit zijn aanbevolen video’s, onder andere gebaseerd op wat je eerder bekeken hebt.
 2. Volgend: Hier komen de nieuwste video’s van kanalen die je volgt. Iedereen die je volgt met je Instagram-profiel, volg je ook automatisch op IGTV. En andersom geldt dit ook.
 3. Populair: Dit zijn video’s die over het algemeen veel bekeken worden. Hier staan video’s van mensen die je (nog) niet volgt. Zo wil IGTV de gebruikers helpen om nieuwe leuke kanalen te ontdekken, zodat je die kunt gaan volgen.
 4. Doorgaan met kijken: Hier vind je alle video’s die je hebt geopend, maar nog niet af hebt gekeken.

Als je een video voor je hebt die je interessant lijkt, dan tik je er simpelweg op en de video neemt je gehele scherm in beslag. Tik je op de titel bovenaan je scherm, dan krijg je meer informatie over de betreffende video te zien. Om terug te keren naar het menu: tik nogmaals op het scherm en druk op de ‘Bladeren’ knop.

Hoe plaats je een video op IGTV?

Stap 1: Maak een kanaal aan. Iedereen kan als ‘gewone’ gebruiker kijken, maar om te uploaden moet je een kanaal aanmaken. Dit doe je door naast de zoekbalk op het tandwiel-icoontje te klikken.

Stap 2: Neem een video op met je telefoon. Houd de telefoon verticaal. IGTV heeft geen ingebouwde video-functie, zoals de instagram-app wel heeft. Je neemt je video’s dus eerst op en vervolgens upload je deze vanuit je galerij, door rechts op het plus-teken te klikken. Voordat je upload kun je de beelden desgewenst editen, maar dit zal je met een externe app moeten doen.

Hier moet een video aan voldoen:

 • Ratio 9:16
 • Tussen 15 seconden en 10 minuten (60 minuten als je veel volgers hebt)
 • Maximaal 3,6 gb bestandsgrootte
 • In mp4 format

plaats-video-op-igtv-stap1

Stap 3: Kies een pakkende omslag. Mensen zien deze omslag in hun menu, dus zorg dat het de aandacht trekt. Je kunt een still uit de video kiezen of een eigen foto uploaden.

Stap 4: Schrijf een titel en omschrijving. Je wil hier relevante keywords in voor laten komen, zodat mensen jouw video’s gemakkelijk kunnen vinden. Het is ook mogelijk om links in deze omschrijving te plaatsen.

Stap 5: Kies of je deze video ook wilt doorplaatsen op Facebook.

Stap 6: Klik op Plaatsen.

plaats-video-op-igtv-stap2

Je hebt je eerste IGTV-video geplaatst!

Stap 7: Vergeet na het posten niet je reacties bij te houden en je statistieken te bekijken! Dit laatste doe je door onder in beeld op de drie stipjes te klikken.

plaats-video-op-igtv-stap3

Hoe plaats je een link vanuit je InstaStories naar IGTV?

Je eerste IGTV-video staat nu online. Supertof! Nu is het zaak om die bij zoveel mogelijk mensen onder de aandacht te brengen. Dit kan gemakkelijk door er vanuit een InstaStory naartoe te linken.

Swipe-up!

Nu denk je misschien: alleen profielen met 10.000 volgers kunnen linkjes aan hun Stories toevoegen. Maar neen! Deze functie is voor IEDEREEN beschikbaar. Of je nu 10 of 10.000 volgers hebt, die handige swipe-up functie kun je nu gebruiken om direct naar je IGTV-video te linken.

Bovenstaande geldt trouwens alleen voor links naar IGTV. Vanuit Stories naar externe websites linken, blijft vooralsnog alleen weggelegd voor gebruikers met meer dan 10.000 volgers.

Zo plaats je een link van Stories naar IGTV!

Stap 1: Neem een korte video op van maximaal 15 seconden, waarin je je IGTV-video aankondigt.

Let op! Een foto of plaatje kan niet gelinkt worden, met moet echt een videootje zijn.

Stap 2: Upload dit videootje in je Stories, zoals je gewend bent. Je zult zien dat er nu bovenin je scherm een extra icoontje verschenen is, naast de knop voor het toevoegen van stickers. Dit is de IGTV-link-knop!

 

instastories-link-swipe-up-igtv

Stap 3: Je kunt nu je gewenste IGTV-video selecteren en aan je Story koppelen. Iedereen krijgt nu automatisch een pijltje omhoog met ‘Video bekijken’ te zien!

Welke kansen biedt IGTV voor ondernemers?

Met de komst van IGTV is de drempel om altijd en overal videocontent te kijken drastisch verlaagd. Maar ook de drempel om videocontent te máken is een flink stuk gezakt. Het hoeft niet perfect. Hoe echter en rauwer hoe beter, dat blijkt wel uit de explosieve populariteit van deze app. Je hebt je telefoon altijd in je zak… waag die sprong!

IGTV is een geweldig platform voor personal branding. Laat zien wie er achter je bedrijf zit en bouw een diepere band met je klant op. Met deze langere video’s kun je een echt gesprek op gang brengen met je klanten.

Als je als ondernemer een beetje actief bent op social media, dan heb je waarschijnlijk al veel meer volgers op Instagram dan op Youtube verzameld. Al deze volgers zijn automatisch geabonneerd op jouw IGTV kanaal. Da’s een mooie start!

Op het moment zijn er miljoenen gebruikers IGTV aan het ontdekken, maar slechts een fractie daarvan heeft daadwerkelijk een kanaal aangemaakt. Iedereen kijkt een beetje de kat uit de boom. Wees er dus snel bij, want nu heb je extra veel kans om op te vallen.

Snelle ideetjes voor IGTV content die je nú kunt opnemen:

 • Stel jezelf voor
 • Demonstreer je product
 • Beantwoord veelgestelde vragen in een Q&A
 • Schiet een ‘achter de schermen’ video

Wat betreft advertentiemogelijkheden: die zijn er nog niet. Maar Instagram heeft aangekondigd dat die er in de nabije toekomst wel gaan komen. Ook iets om in de gaten te houden!

Onze verwachting

Het is in de eerste week na de lancering van IGTV natuurlijk een beetje koffiedik kijken, maar wij denken dat IGTV een blijvertje zal zijn. Kijk naar wat er recent met de InstaStories is gebeurd: die zijn in korte tijd razend populair geworden en zijn nu al niet meer weg te denken uit ons leven.

Gaat IGTV Youtube opslokken? Dat denken we niet. Maar we verwachten wel dat IGTV flink wat kijkers van Youtube gaat afsnoepen. Ik denk dat de mensen die op het toilet of bij de bushalte effe snel een filmpje willen kijken massaal naar IGTV gaan, maar de mensen die thuis op de bank doelgericht op zoek zijn naar kwalitatieve content zullen toch bij Youtube blijven uitkomen.

IGTV zal naar onze verwachting meer inspelen op de actualiteit, hypes en trending topics, en kan voorlopig prima naast Youtube bestaan. Vooral de jongere doelgroep zal veel plezier gaan beleven aan deze app.

Heb je je selfiestick al uit de kast getrokken? Wij wel!

Ben je benieuwd naar onze video’s op Instagram en IGTV? Volg ons dan hier op Instagram!

Geef Martijns eerste IGTV-video ook even een hartje, dat vindt hij leuk!

Ben jij van plan om aan de slag te gaan met IGTV?

Ik hoor graag van je in de reacties!

Over de schrijver
Ik verzorg de content op IMU.nl. Ik ben elke dag druk bezig om ons blogoverzicht, de online marketing bioscoop en social mediakanalen vol te pompen met waardevolle blogs en video’s. Ik schrijf, film en edit en ook de gastblogs lopen via mij. Tevens opperhoofd van 'The Bakery'. Dit alles terwijl ik een witte alpaca aai en thee drink uit een augurkenpot.
Adriaan
Door

Adriaan

op 02 Jul 2018

Ik ben zeker van plan er mee te gaan werken. Waar kan ik een handleiding vinden.

Danielle
Door

Danielle

op 03 Jul 2018

Leuk dat je met IGTV aan de slag gaat Adriaan! Als je bovengenoemde stappen uit deze blog volgt, moet het lukken. De app is verder vrij simpel, dus als je er even mee speelt dan weet ik zeker dat je het snel onder de knie zult hebben. Veel succes!

Taxi Zaltbommel
Door

Taxi Zaltbommel

op 05 Jul 2018

Leuke artikel. Thx

Anouk
Door

Anouk

op 09 Jul 2018

Dank voor deze blog! Even een vraagje nog. Wat is een overweging, los van het formaat (verticaal vs horizontaal), om een video op IGTV of gewoon op Instagram te delen? Stel, je hebt een video van 2 minuten?

Danielle
Door

Danielle

op 09 Jul 2018

Hoi Anouk! Een normale Instagram video mag maximaal 60 seconden duren, dus dat beperkt je nogal! Verder is IGTV echt ingericht om video op te kijken en niets anders. Mensen op Instagram scrollen meer en hebben meer afleiding, dus de kans is kleiner dat ze hele video's gaan kijken.

willem
Door

willem

op 09 Aug 2018

leuk, maar wel vermoeiend die sociale media.

Danielle Bakker
Door

Danielle Bakker

op 10 Aug 2018

Tip: probeer niet op 10 verschillende social media platformen mee te komen. Daar zou je inderdaad doodmoe van worden! Kies er 1 of 2 en verdiep je daar in. Dan blijft het een stuk overzichtelijker en leuker. Succes Willem!

bjorkie
Door

bjorkie

op 28 Feb 2020

Hoe zet je je IGTV video in je Instagram? Niet je Instagram story maar waar je gewoon je foto's zet. Heb dit bij meerdere gebruikers gezien.

Danielle Bakker
Door

Danielle Bakker

op 28 Feb 2020

Hoi Bjorkie! Zodra je een nieuwe IGTV uploadt, wordt de eerste minuut daarvan automatisch in de Insta feed van je volgers getoond. Daar hoef je niets voor te doen, gaat vanzelf.

TanteLoes
tonos de llamada canciones
Door

tonos de llamada canciones

op 14 Sep 2020

Thank you for sharing the good information

Tonos de llamada Yotonos
Door

Tonos de llamada Yotonos

op 05 Nov 2020

Thanks for the article . It's great .

Dennis van Hal
Door

Dennis van Hal

op 06 May 2021

Hey Hallo, thanks for article! ITS GREAT! MAKE ARTICLES GREAT AGAIN!

Danielle Bakker
Door

Danielle Bakker

op 06 May 2021

Great succes yakshemash!

Reactie plaatsen