arrow_drop_up arrow_drop_down
2 februari 2020 

Zo filter jij jezelf uit de statistieken van Google Analytics

Het werd mij nog niet zo lang geleden gevraagd door één van de leden van de (inmiddels gesloten) WebAcademy.nl Club en toen pas besefte ik dat ik er nog helemaal geen artikel over geschreven heb! Hoog tijd, dus ;) Goed, het filteren van jezelf uit de statistieken van Google Analytics. Je hebt mij vast al wel eerder horen praten over Google Analytics, een ideaal systeem dat allerlei statistieken bijhoud van jouw websitebezoekers. Maar wist je dat Google Analytics ook JOUW statistieken bijhoud? Dus als jij elke dag op jouw website kijkt, dan krijg je misschien wel een heel vertekend beeld van wat er nou eigenlijk echt gebeurd op jouw website.

Niet zo handig, dus… Maar gelukkig kun je instellen dat jouw IP-adres niet wordt meegenomen in de statistieken. Als je dat doet, krijg je dus een veel reëler beeld van jouw (echte) website bezoekers. Geen slecht idee ;)

Hoe weet je welk IP adres jij gebruikt?

Het filteren gaat via je IP adres. Alles wat er op jouw website wordt gedaan via dat IP adres wordt dan dus niet meegerekend. Maar dan is natuurlijk eerst de vraag: hoe kom je erachter welk IP adres jij gebruikt? Het klinkt veel ingewikkelder dan dat het is ;) Je kunt heel simpelweg naar watismijnip.nl gaan. Deze website toont bovenaan automatisch jouw IP-adres.

Let op: als je vanaf meerdere plekken werkt (bijvoorbeeld op kantoor en thuis) dan dien je dus meerdere IP-adressen toe te voegen aan het filter. Anders kloppen de statistieken alsnog niet… Ik werk zelf altijd vanaf allerlei verschillende plekken en ik werk ook vaak tijdens het reizen. Ik gebruik de filter dan dus niet, dat is onbegonnen werk haha!

Filter instellen bij Google Analytics

Het instellen van een filter is niet moeilijk, maar het vereist wel een aantal verschillende stappen. Hieronder zal ik het kort uitleggen en in de video zal ik het voordoen en wat uitgebreider bespreken (voor de mensen die daar behoefte aan hebben).

  • Log in bij je Google Analytics account.
  • Als je meerdere accounts (websites) hebt; selecteer dan éérst de website waarvoor je een filter wilt maken.
  • Klik vervolgens in het grote menu aan de linkerkant op het kopje Beheerder. Deze staat links onderaan, als laatst item.
  • Je krijgt dan drie verschillende kolommen te zien. In de eerste kolom vind je het kopje “Alle filters”. Klik hier op.
  • Klik vervolgens op de rode knop “Filter toevoegen”.
  • Er komen dan allerlei opties tevoorschijn.
  • Bovenaan kun je een titel invullen voor het filter. Geef hier duidelijk aan (voor jezelf) waar deze filter voor dient. Dan kun je ‘m altijd makkelijk herkennen en weer opzoeken.
  • Kies bij Filtertype die optie: Vooraf gedefinieerd.
  • Daaronder dien je een aantal keuzes te selecteren. Als je een IP adres wilt uitsluiten (wat we dus aan het doen zijn) dan kies je de volgende drie opties: Uitsluiten – Verkeer van de IP adressen – Die gelijk zijn aan.
  • Bij het vakje daaronder vul je jouw IP adres in, die je als het goed is al hebt opgespoord via watismijnip.nl

Wat je dan eigenlijk krijgt is dat je een filter hebt gemaakt die alle statistieken uitsluit van het IP adres dat jij hebt ingevuld. En dat was natuurlijk ook ons doel ;) Vergeet niet op de blauw knop te klikken om het filter op te slaan. Het is niet erg ingewikkeld, maar ik vind het zelf wel altijd een zoektocht om binnen Google Analytics de juiste informatie of de juiste pagina te vinden. Maar aan de hand van bovenstaande stappen, kom je er vast wel ;)

Over de schrijver
Ik (Sandra Boon van Boon Webdesign) ben jouw partner in crime voor WordPress websites en online marketing. Voor ondernemers bouw ik BoonTheme WordPress websites - de perfecte mix tussen kant-en-klaar en maatwerk. Daarnaast bouw ik ook online leeromgevingen voor mijn klanten.
Reactie plaatsen