BTW tarieven instellen voor andere landen

03 maart 2022

Heb je een WooCommerce webshop (bijvoorbeeld voor producten, diensten of online programma’s), dan weet je vast al wel dat er verschillende BTW tarieven gelden voor het verkopen aan mensen in andere landen. Het uitzoeken ervan vergt even wat tijd, maar daarna hoef je het (hopelijk) nooit meer aan te passen en gaat alles automatisch. In dit artikel leg ik je uit welke BTW tarieven er gelden en hoe je dit (goed!) kunt instellen in jouw WooCommerce webshop.

BTW tarieven andere landen

Voor het verkopen aan andere landen (dus niet het kopen in andere landen) gelden verschillende regels. Welk tarief je moet rekenen, is afhankelijk van meerdere factoren;

  • Is de klant gevestigd in Nederland of een ander land?
  • Is de klant gevestigd in een land binnen de EU of buiten de EU?
    Let op: er zijn landen binnen Europa die niet bij de EU horen, daar gelden dus ook andere BTW tarieven voor.
  • Is de klant een particulier of een ondernemer (met BTW nummer)?

Over het algemeen zijn de volgende regels van toepassing:

Verkopen binnen NederlandZowel voor particulieren als bedrijven het standaard 21% of 9% tarief.
Verkopen andere landen binnen de EUVoor particulieren: 21% of 9% die jij zelf afdraagt in NL.
Voor bedrijven: 0% btw.
Verkopen buiten de EUZowel voor particulieren als bedrijven standaard 0%.

Natuurlijk zou de Nederlandse wet niet de Nederlandse wet zijn als we geen uitzonderingen, voorwaarden en eisen hebben ;)

  • Verkopen aan andere landen binnen de EU: voor bedrijven reken je 0% btw MITS zij een BTW nummer hebben in het land waar zij gevestigd zijn. Is het een bedrijf dat géén BTW nummer heeft? Dan dien je het te zien als particulier en reken je 21% die jij zelf afdraagt in Nederland.
  • Verkopen aan andere landen binnen de EU: er is een drempelbedrag van toepassing op het verkopen aan particulieren in andere EU landen. Tot ongeveer 30.000 euro per land geld de regel dat er 0% aanhoud. Verdien je meer dan dat en zit je boven het drempelbedrag? Dan dan jij BTW af te dragen in dat betreffende land (ingewikkeld he?). Lees hier meer + de exacte drempelbedragen.
  • Verkopen aan andere landen binnen de EU: je hoeft dus geen BTW af te dragen, maar je moet het natuurlijk wel meenemen in je jaaraangifte. Ook dien je een ICP-aangifte te doen (intracommunautaire prestaties).
  • Niet alle Europese landen behoren tot de EU. In dit overzicht van de Belastingdienst kun je zien welke landen wél bij de EU horen.
  • Houd er ook rekening mee dat jij jouw verkopen bij de juiste delen van de jaaraangifte plaatst.

Volg je het nog? ;) Ja, het is best ingewikkeld… Maar als je het eenmaal snapt, dan komen we er wel! En het is natuurlijk ook erg belangrijk dat je geen gedonder krijgt met de Belastingdienst.

Instellen in WooCommerce

Je kunt in WooCommerce best wel gemakkelijk BTW tarieven instellen voor alle landen. Maar zoals je hierboven al zag; er zitten nogal wat eisen en voorwaarden aan. Want hoe weet WooCommerce nou welk tarief er gerekend moet worden? En hoe weet WooCommerce of de klant een particuliere klant of een zakelijke klant is?

WooCommerce EU VAT Assistant

De plugin WooCommerce EU VAT Assistant is de ideale oplossing hiervoor. Met deze plugin kun je instellen dat een buitenlandse klant als particulier wordt gezien wanneer er géén BTW nummer is ingevuld. En dan worden dus jouw standaard tarieven (21% of 9%) gerekend. Vult de klant wél een BTW nummer in? Dan wordt er gecheckt of het een geldig nummer is en daarna veranderd het BTW tarief automatisch naar 0%. Handig!

Wat ook een fijne bijkomstigheid is: jij bent verplicht om die BTW nummers te hebben (en te bewaren) wanneer je verkopen doet met 0%. Je hebt ze namelijk ook nodig voor je ICP aangifte! En met deze plugin wordt dat dus geregeld.

Disclaimer

Afgezien van dat ik ervaringsexpert ben, ben ik natuurlijk geen échte BTW expert. Laat jezelf dus goed informeren en neem nooit iets klakkeloos aan. Misschien zijn de regels intussen wel veranderd! Voor actuele informatie kun je altijd terecht bij de Belastingdienst.