facebook-fanpage.jpg

Facebook Fanpage Maken (met Fan Generator!)

Enige tijd geleden heb ik een blogpost geschreven waar ik heb uitgelegd hoe je een goede Facebook Fanpage voor je business kunt maken waarbij je bezoekers moeten “liken” om een bonus te ontvangen. Omdat Facebook daarna haar designs heeft aangepast volgt bij deze een update op dat artikel. Ik zal eerst ingaan op de kwestie waar de meeste mensen mij naar vragen en vervolgens nog enkele losse tips omtrent Facebook geven…

Een effectieve Facbook Fanpage

Een effectieve Facebook Fanpage gaat wat verder dan alleen een pagina online zetten en deze vullen met inhoud. Vandaag de dag kun je voor Facebook een hele eigen strategie uitstippelen om deze optimaal van toegevoegde waarde te laten zijn op je business. Via Facebook kun je veel mensen bereiken die je via andere media niet bereikt. Het is dan wel zaak om die mensen ook te “converteren”, bijvoorbeeld in een fan, een aanmelding op je nieuwsbrief of een klant.

Voorbeeld van de Internet Marketing Universiteit

Ik zal mijn eigen Fanpage als voorbeeld nemen, wanneer je als nieuwe bezoeker op de Fanpage van de Internet Marketing Universiteit komt dan zie je dit:

fanpage-internet-marketing-universiteit-niet-fan

Je ziet dat je een gratis e-book kunt ontvangen in ruil voor een klik op de vind ik leuk knop. Zodoende is de eerste conversie hier al zichtbaar (fan worden). Wanneer je op vind ik leuk heb geklikt verdwijnt de advertentie en zie je dit:

fanpage-internet-marketing-universiteit-wel-fan

Je klikt dan op de link om het e-book te downloaden en die link stuurt je naar deze pagina:

opt-in-pagina-na-facebook-vind-ik-leuk

Hier zie je dat de tweede conversie behaald wordt (opt-in). Wanneer de bezoeker mijn boek download wordt hij op de downloadpagina en in het boek zelf attent gemaakt op deze pagina alwaar de derde conversie wordt behaald (verkoop).

Hoe zet je zo’n Fanpage op?

Het eerste wat je doet is het aanmaken van een Fanpage op Facebook. Dat doe je via deze pagina (klik rechtsboven op de knop om een pagina te maken). Lees wel even snel de Richtlijnen door. Je krijgt na het aanmaken van je pagina 3 stappen die je kunt doorlopen maar dat spreekt voor zich. Kies ook even een goede username, die kun je via deze pagina instellen (je moet wel minimaal 25 fans hebben voor je dit kunt doen). Vervolgens kun je het zelfde stramien opzetten zoals ik heb gedaan. De welkomstpagina op mijn Fanpage (waar je uitkomt als je geen fan bent) bestaat uit twee afbeeldingen:

internet-marketing-universiteit-facebook-pagina

De “Welkom Pagina” toevoegen

Het systeem van deze “welkom tab” met daarbij de functie dat de bezoeker na het klikken op vind ik leuk geautoamtiseerd zijn beloning krijgt doe je zo: Typ in het zoekvenster bovenaan in Facebook de volgende tekst: Static HTML. Je ziet dan dit verschijnen:

static-html-toevoegen-aan-je-fanpage

Klik er op en voeg deze functie toe aan je pagina. Je klikt niet op “naar de toepassing gaan” maar links in het menu op “toevoegen aan pagina”. Je keert dan terug naar je pagina, je ziet dat er nu een Welcome tab in je menu staat:

welcome-tab-in-facebook-menu

Als je daar op klikt krijg je twee velden die staan voor de inhoud die een nieuwe bezoeker te zien krijgt (bovenste) en de inhoud die een “fan” te zien krijgt (onderste). In deze velden kun je in HTML zelf je pagina maken, bijvoorbeeld zoals ik heb gedaan aan de hand van een plaatje (bovenste) en een kort tekstje (onderste):

instelscherm-welkom-tab-facebook

Wanneer je wat handiger bent met HTML kun je hier zelfs hele websites in bouwen. Je ziet dat ik in het tweede veld gewoon een tekstje met een link naar mijn opt-in pagina heb geplaatst.

Like pagina instellen als Startpagina

Nu moet je nog even instellen dat een nieuwe bezoeker ook automatisch op jouw “like pagina” uitkomt. Oftwel de pagina die je net met dit systeem hebt gebouwd. Je klikt dan rechts bovenaan je pagina op “pagina bewerken”. Je klikt dan op Toestemmingen Beheren. Je kunt dan je welkom pagina als standaardpagina instellen:

welkom-pagina-als-standaard-instellen

Om de naam van je tabblad aan te passen (bij mij heet het “gratis e-book) klik je op “Toepassingen” en vervolgens onder de Static HTML functie op instellingen bewerken:

static-html-instellingen-bewerken

Meer tips?

Dit artikel wordt alweer langer dan gepland dus ik ga het hier voor vandaag bij laten. Ik zal later nog meer Facebook tips plaatsen over het krijgen van traffic naar je Fanpage, over adverteren en hoe je je Fanpage moet gaan gebruiken in je dagelijkse marketingactiviteiten.