Tip: gebruik een contentplanner voor je marketing

Ik hoef je waarschijnlijk niet uit te leggen waarom het slim is om regelmatig nieuwe content te maken en te plaatsen (op zowel je website als je social media kanalen). Maar in de praktijk blijkt dat meestal makkelijker gezegd dan gedaan. En ik weet toevallig dat een paar leden van de WebAcademy.nl Club het voornemen hebben om dit jaar wat regelmatiger nieuwe content te plaatsen  ;) Daarom wil ik je deze week een aantal contentplanners laten zien die je (gratis) kunt downloaden.

01. De waardevolle Content Planner

Deze contentplanner is gemaakt door Waardevol Ondernemen. Het is heel simpelweg een Excel bestandje waarin je kunt vermelden wat je wilt plaatsen, wanneer en wat de trigger ervan is. Vooral dat laatste kan erg interessant zijn, omdat het je aan het denken zet. Wat wil je triggeren? Wat is het doel ervan? En ook handig: in welke vormen ga je het plaatsen? Blog? Social media post? Allebei? Het geeft je inzicht in waar je mee bezig bent. Maar… Ik vind zelf dat het bij deze planner best veel werk is om alles te moeten noteren. Maar misschien is dat voor jou juist perfect ;)

02. Contentkalender

Je kunt ook online je content plannen met bijvoorbeeld Contentkalender.nl. De solo-versie (als je in je uppie werkt) is gratis. Met deze website kun je online ale je content inplannen. Of eigenlijk: je kunt een kalender ervoor maken, je berichten worden niet automatisch geplaatst. Deze website bied een goed overzicht. Maar… Alsnog wederom vrij veel (extra) werk om het bij te houden ;) Wat wel erg handig is, is dat je kunt werken met campagnes.

03. Buffer

Ook een handige online tool: Buffer. Met deze tool krijg je niet alleen een goed overzicht van de content die je wilt gaan inzetten, maar je kunt het ook zo instellen dat de content automatisch wordt geplaatst op het juiste platform. Zeker wanneer je met meerdere social media kanalen werkt is dat handig, omdat je een goed overzicht krijgt. Tot drie social media accounts is Buffer gratis te gebruiken.

04. Downloadables van Planoly

Planoly heeft allerlei handige downloadables, checklists, cheat sheets en planners. Simpele kalenders waarin je precies kunt opschrijven wat/hoe je gaat plaatsen. Eerlijk… De planners zijn simpel, waardoor ik ze juist heel handig zou vinden ;)

05. Een kijkje in mijn agenda

Je vraag je misschien af hoe ik dat dan precies doe. Ik ben heel eigenwijs en ik heb een eigen simpel “systeem” ervoor bedacht. Marketing is natuurlijk sowieso al mijn ding en ik hoef niet uitgebreid na te denken over triggers en dat soort dingen. Ik zou het mijzelf alleen maar moeilijker maken als ik zou gaan werken met complexe (extra!) systemen.

Nee, ik gebruik mijn agenda.

Zo simpel ;) Ik gebruik altijd een familieagenda, ook al heb ik geen kinderen. De dagen deel ik in drie delen:

  • Boon Webdesign taken
  • WebAcademy.nl taken
  • Privé leven.

Zou houd ik al mijn taken en plannen overzichtelijk in 1 agenda. Ik zet puntjes/kleine rondjes als ik een Facebook bericht heb ingepland. Zo kan ik per week precies zien wanneer ik wel/niet iets op Facebook plaats. Ik zet een sterretje als ik een artikel heb ingepland. En een hartje als ik een les of workshop heb ingepland. Staat het sterretje in het Boon Webdesign vak, dan weet ik dat het gaat om een artikel op BoonWebdesign.nl. Staat het sterretje in het vak voor WebAcademy.nl, dan weet ik dat er een artikel komt in de academy.

Simpel? Ja.
Werkt het voor mij? Absoluut.

Maar het hangt er natuurlijk vanaf wat je zelf het fijnst vind werken, daar gaat het uiteindelijk allemaal om.