Instagram test BeReal clone ‘Candid Challenges’
28 augustus 2022 
in Nieuws
2 min. leestijd

Instagram test BeReal clone ‘Candid Challenges’

Instagram bevestigt dat het bezig is met een test voor een nieuwe functie genaamd Candid Challenges. De toekomstige foto-gerichte functie komt sterk overeen met de immens populaire app BeReal.

App-onderzoeker Alessandro Paluzzi ontdekte Candid Challenges, een functie die gebruikers elke dag op een random tijdstip aanmoedigt een selfie te delen.

Candid Challenges maakt gebruik van beide camera’s op een smartphones: er wordt tegelijkertijd een foto gemaakt met de camera aan de voorkant en aan de achterkant van het toestel.

Wat is BeReal?

De combinatie tussen foto’s op willekeurige tijdstippen en de dual camera-functie is precies het concept achter de BeReal-app. Het idee is dat mensen op deze manier een authentiek beeld laten zien van waar ze zijn en wat ze doen op dat moment, vandaar de naam ‘Be Real’.

BeReal werd opgericht in 2019 en behaalde in juli 2019 al de eerste plaats in de Apple App Store. De app is 28 miljoen keer gedownload. Op dit moment heeft de app 21,6 miljoen maandelijkse actieve gebruikers en 2,93 miljoen mensen openen de app dagelijks.

Gezien de snelle groei van BeReal is het geen verrassing dat meer gevestigde apps de functies gaan na-apen.

Focus op video… of toch niet?

Het is nog onbekend hoe ver de ontwikkelingen van Candid Challenges zijn of wanneer het wordt gelanceerd. Wel heeft Instagram bevestigt dat de app wordt getest als ‘intern prototype’. Dat houdt in dat alleen mensen binnen het bedrijf toegang hebben tot de functie.

Opvallend aan de Candid Challenges is dat ze zijn gericht op het delen van foto’s, terwijl Instagram juist heeft aangegeven all-in te gaan op video. Deze overstap op video valt niet bij alle gebruikers goed in de smaak. Veel grote influencers roepen de app op om terug te gaan naar de roots.

Adam Mosseri, Head of Instagram, geeft toe dat het bedrijf de laatste tijd wat te ver is gegaan met de focus op video.

Candid Challenges kunnen een manier van Instagram zijn om de kritiek op de video-focus wat te verminderen, maar ondertussen alsnog relevant te blijven voor jongere generaties.

BeReal wordt gezien als de favoriete app onder Gen Z. Het platform groeit snel in gebruikers door een manier te bieden om authentieke content te delen met vrienden. Hiermee biedt BeReal een ervaring die sterk afwijkt van de Instagram-ervaring, waar je steeds meer content te zien krijgt van accounts die je niet volgt.

Het is de zoveelste keer dat Instagram functies kloont van een snelgroeiende social media app die de aandacht van de jonge generaties weet vast te houden. Het begon met stories, een clone van Snapchat. Daarna kwam Reels, die gekloond zijn van TikTok. Binnenkort hebben we Candid Challenges, gekloond van BeReal.

Bron: SearchEngineJournal

Over de schrijver
Wij van de IMU zijn er om jou als ondernemer te helpen groeien via het internet. Dat doen we door de beste tips en nieuwste trends te delen via onze e-books, blogs, video’s, cursussen, podcast en evenementen. Daarnaast is het onze missie om gelijkgestemde ondernemers te verbinden binnen onze IMU Community. Ook faciliteren we je - middels onze software - om je website bezoekers, conversie, funnels, automatisering en daarmee je vrijheid als ondernemer te vergroten.
Reactie plaatsen

Meer internet marketing tips?

Wij hebben meer dan 1.400 online marketing artikelen in ons archief!