Google lanceert ‘Licentieerbaar’ afbeeldingslabel met filter in Google Afbeeldingen
Nieuws
IMU Redactie
van imu.nl
Nieuws
09/25/2020
2 min
0

Google lanceert ‘Licentieerbaar’ afbeeldingslabel met filter in Google Afbeeldingen

09/25/2020
2 min
0

De ‘Licentieerbaar’ badge in Afbeeldingsresultaten is nu uit als beta. Google veranderde ook het ‘Gebruiksrechten’ zoekfilter, waardoor gebruikers kunnen zoeken naar afbeeldingen met creative common en andere licenties. Hiermee wil Google zorgen omtrent het onterecht gratis gebruiken van digitale afbeeldingen wegnemen.

Licentieerbaar badge

In februari begon Google met het testen van de badge. In samenwerking met het Center of the Picture Industry (CEPIC) en andere verenigingen op het gebied van nieuws en afbeeldingen bedacht Google een manier om bewustwording te creëren over het licentiëren van afbeeldingen. Het doel van dit alles: eigenaren van afbeeldingen helpen hun foto’s te verkopen. En er ook credit voor te krijgen.

“Voor zoekresultaten waarbij de maker van de afbeelding licentie informatie geeft, laten we een ‘licentieerbaar’ badge zien op de afbeelding”, zegt Google. “Wanneer je een afbeelding met een badge selecteert, laten we een link zien die verwijst naar de licentiedetails van de afbeelding. Wanneer de uitgever deze heeft toegevoegd, vind je er ook een link naar waar je de afbeelding kunt kopen.

De badge ziet er als volgt uit in de zoekresultaten:

Google licentieerbaar badge

Zoals je ziet verschijnt de ‘Licentieerbaar’ badge bovenop afbeeldingen via licentie-metadata.

Nieuwe gebruiksrechten filter

“Je kunt ook resultaten filteren op alleen afbeeldingen met licentie informatie”, zegt Google. Gebruikers kunnen ‘Creative Commons-licenties’ of ‘Commerciële en andere licenties’ selecteren via het gebruiksrechten menu in Google Afbeeldingen.

De nieuwe gebruiksrechten filter ziet er als volgt uit:

Nieuwe Google gebruikersrechten voor afbeeldingen

De oude versie van het filter zag er zo uit:

Oude Google gebruikersrechten voor afbeeldingen

Wanneer iemand op een afbeelding klikt, linkt Google naar de specifieke licentiedetails en/of -voorwaarden die de eigenaar heeft toegevoegd. Er kan zelfs een directe verkoop-link onder de afbeelding geplaatst worden.

Ondersteund door structured data

Al in februari voegde Google ondersteuning voor gestructureerde data toe om de badge te mogelijk te maken. In juli voegde Google ook Search Console-functies toe om de ‘Licentieerbaar’-opmaak te ondersteunen.

Afbeeldingseigenaren kunnen gebruik maken van Schema.org of IPTC metadata formats om in aanmerking te komen voor de Licentieerbaar-badge. In deze officiële documenten lees je hoe je de opmaak kunt toevoegen aan je afbeeldingen.

Waarom dit belangrijk is

Als je een site beheert waarop afbeeldingen met een licentie staan, kan deze tag je helpen de licentiedetails te communiceren naar potentiële klanten. Het vermindert het per ongeluk stelen van afbeeldingen en verhoogt de opbrengst van je afbeeldingen.

Bron: Searchengineland

Reacties