arrow_drop_up arrow_drop_down
25 februari 2014 

Jetpack voor WordPress – Één van de beste plugins

Wat zou u ervan vinden om een aantal gave en bruikbare premium functies voor uw WordPress website te hebben, zonder dat u hiervoor hoeft te betalen? Ik heb het dan over de Jetpack functies zoals email abonnementen voor wanneer er nieuwe berichten of reacties op uw website worden geplaatst, de mogelijkheid om reacties te geven via Twitter of Facebook, een mobiele versie van uw website of het automatisch delen van uw berichten via verschillende sociale netwerken.

De Jetpack plugin zorgt ervoor dat u van alle bovenstaande functies gebruik kunt maken voor uw WordPress website, naast de eerder genoemde functies zijn er nog meer functies waarvan u gebruik kunt maken. Met de Jetpack plugin zorgt u ervoor dat u de competitie aan kunt gaan met uw favoriete blog en nieuwssites. In deze blog leg ik in 3 stappen uit hoe u gebruik kunt maken van de Jetpack plugin, welke functionaliteiten ik het meeste toepas en waarom u ook gebruik moet maken van de Jetpack plugin.

Stap 1: Inschrijven op WordPress.com

Jetpack is gekoppeld aan WordPress.com en biedt hierdoor een basis voor alle verschillende functionaliteiten. Wanneer deze koppeling met WordPress.com er niet zou zijn dan zou u de gehele technische infrastructuur op de achtergrond van uw website zelf moeten inrichten, dit is tijdrovend en te duur om te ontwikkelen.

De eerste stap om de Jetpack functies aan uw WordPress website toe te voegen is een account aanmaken op WordPress.com. U heeft misschien al een WordPress.com account wanneer u al een blog heeft of Akismet voor uw website heeft geïnstalleerd. Is dit het geval, dan kunt u deze stap overslaan. Is dit niet het geval, ga dan naar http://wordpress.com en klik op de “Get Started” button. Ik raad u aan om dat u zich alleen aanmeld voor een gebruikersnaam.

Aanmelden bij WordPress.comAanmelden bij WordPress.com voor een gebruikersnaam.

Houd uw gebruikersnaam en wachtwoord bij de hand, deze hebben we nodig bij de volgende stap.

Stap 2: Installeer en activeer de Jetpack plugin

Navigeer naar uw WordPress Dashboard –> Plugins –> Nieuwe plugin. Zoek naar “Jetpack” en installeer de Jetpack by WordPress.com plugin.

Jetpack installeren De Jetpack plugin installeren.

Op het moment dat u de plugin heeft geïnstalleerd, moet u deze activeren en ziet u een blauwe banner bovenaan de pagina verschijnen. Deze banner vraagt of u een connectie wilt maken tussen Jetpack en WordPress.com. Klik op “Verbind met WordPress.com” en log in met behulp van uw inloggegevens uit stap 1.

Wanneer deze connectie is gemaakt, wordt u teruggestuurd naar de Jetpack opties binnen uw CMS.

Stap 3: Activeer en configureer de modules die u wilt gebruiken

Het uitgebreide aanbod aan opties lijkt in het begin overweldigend, in dit hoofdstuk leg ik uit hoe u de verschillende modules kunt activeren en configureren.

Jetpack modules voor WordPress Jetpack bevat veel verschillende modules.

Elke functie die binnen de Jetpack plugin wordt toegestaan, bestaat uit individuele modules. Elke kaart (vierkant) binnen de instellingen pagina van Jetpack is een module. U kunt de modules individueel activeren zodat u zelf de controle heeft over welke modules u nu juist wel en juist niet wilt gebruiken. Door op de “Leer meer” button te klikken krijgt u meer informatie over de desbetreffende module.

Wanneer u een module wilt gebruiken gaat u met de muis naar de desbetreffende kaart (vierkant) en klikt u op “Activeren”. Op het moment dat u de module heeft geactiveerd wordt de knop vervangen door “Configureren”, hier kunt u de instellingen van de module wijzigen.

Tip: de module instellingen worden vaak toegevoegd aan de bestaande WordPress instellingen. Bijvoorbeeld, de Jetpack Comments module instellingen worden toegevoegd aan de bestaande Instellingen –> Reacties pagina.

Mijn favoriete Jetpack modules

Aangezien er zo veel verschillende Jetpack modules zijn om toe te passen, leek het mij een goed idee om mijn favoriete met u te delen. Hieronder een overzicht:

Abonnementen

De Jetpack abonnementen module is de simpelste manier om ervoor te zorgen dat uw website volgers een melding via de email ontvangen wanneer er nieuwe berichten of reacties zijn geplaatst. Uw volgers krijgen de optie om in te stellen hoe vaak en wanneer ze een melding ontvangen via de email. Tevens kunnen ze gemakkelijk op de hoogte blijven van discussies en nieuwe reacties op uw website.

Het enige nadeel van deze fantastische module is het gebrek aan aanpassingsmogelijkheden. Alle emails zijn voorzien van een WordPress.com stijl en logo. Wanneer u dit niet wenst, kunt u de Abonnementen module deactiveren en uw eigen email marketing module installeren zoals Mailchimp of Aweber.

WordPress.com Stats

De meeste analytics en website statistieken zijn overweldigend en moeilijk te begrijpen. WordPress.com Stats maakt de meest populaire statistieken eenvoudig te begrijpen door middel van een duidelijke en aantrekkelijke interface.

Publiceren

Deze module deelt automatisch uw nieuwe berichten op onder andere Facebook, Twitter, Linkedin, en Google+. Elke auteur kan een verbinding maken zodat nieuwe berichten worden gedeeld met zijn of haar eigen social media netwerk.

Delen

Er zijn op het internet ongeveer 2,194,336 plugins voor WordPress om berichten te delen. Maar nu heeft u er geen één van deze plugins nodig aangezien de deel buttons van Jetpack snel laden en gemakkelijk zijn aan te passen voor verschillende diensten. In één woord, geniaal!

Getegelde Galerijen

Dit is mijn favoriete onderdeel van Jetpack. Deze module maakt van uw gewone fotogalerij een betegelde galerij met een mozaïek indeling. Onderstaand staat een voorbeeld van een dergelijke galerij, andere galerij stijlen vindt u hier.

Jetpack fotogalerij Voorbeeld van een fotogalerij

Mobiele Thema

Het responsive design wordt steeds belangrijker voor een website. Veel mensen zoeken tegenwoordig naar websites via bijvoorbeeld de mobiele telefoon of Ipad. De Jetpack plugin biedt uw mobiele website bezoekers een overzichtelijke en snel ladende website, wanneer u gebruik maakt van de “Mobiele Thema” module. U kunt zelfs het mobile thema geheel naar wens stijlen, zodat deze de look en feel heeft van uw “normale” website heeft. (instructies voor het mobiele thema vindt u hier)

Photon

Een andere gave functie is “Photon”, deze laadt de afbeeldingen van uw website vanuit de super snelle, wereldwijde WordPress.com cloud omgeving. Dit resulteert in een vermindering van de belasting van uw webserver en het sneller laden van afbeeldingen voor uw website bezoekers. Een kleine kanttekening is dat deze functie vrij technisch is, het is dus raadzaam dat u de Photon documentatie zorgvuldig doorleest.

Waarom ik de Jetpack plugin aanbeveel

Er zijn zoveel verschillende WordPress plugins beschikbaar op het internet waardoor het moeilijk is om te weten welke u nu moet gebruiken en of de plugins samenwerken. Jetpack bundelt een aantal geweldige functies samen en ze maken allemaal deel uit van dezelfde plugin, u kunt er dus zeker van zijn dat ze samenwerken.

Jetpack is ontwikkeld door Automattic, dit is hetzelfde bedrijf dat achter WordPress.com zit en die zwaar bijdraagt aan de WordPress software. De code is van hoge kwaliteit, de ontwikkelaars luisteren naar feedback van de gebruikers en schenken veel aandacht aan de behoeften van WordPress gebruikers.

U kunt zonder moeite ondersteuning vragen voor het gebruik van de Jetpack plugin via hun community support forum of via hun officiële support kanaal. U krijgt misschien niet direct een reactie maar uiteindelijk helpen ze u graag bij het oplossen van uw probleem.

Nadelen en kritieken

Geen enkele plugin is perfect, Jetpack is dat ook niet. Onderstaand volgen er enkele zaken waarvan u zich bewust moet zijn.

Jetpack is bekritiseerd om het feit dat het een omvangrijke plugin is vanwege de vele modules. Ook heeft Jetpack de gewoonte om automatisch nieuwe modules te activeren wanneer deze zijn toegevoegd. U kunt ervoor zorgen dat u de grootte van de Jetpack plugin beperkt door alleen de modules te activeren die u nodig heeft. Op het moment dat de automatische activatie van de nieuwe modules u echt dwars zit (nieuwe modules worden zelden toegevoegd), dan kunt u alsnog de Manual Control for Jetpack plugin installeren die dit voorkomt.

De Jetpack plugin kan soms de connectie verliezen met WordPress.com waardoor hij vreemd kan functioneren. Wanneer dit gebeurt, kunt u het probleem oplossen door de plugin te ontkoppelen van WordPress.com en daarna weer opnieuw een connectie te maken.

Tot slot, moet u in gedachten houden dat de Jetpack plugin gratis is en ontwikkeld door derden waar u geen controle over heeft. Ik adviseer u om gebruik te maken van de plugin om uw website te verbeteren maar wees er niet van afhankelijk. Ook de makers van de Jetpack plugin willen geld verdienen om de rekeningen te kunnen betalen, kijk er dan ook niet raar van op als toekomstige nieuwe modules geld gaan kosten.

Eindoordeel: Jetpack voor WordPress is een waardevolle plugin voor iedere WordPress website

Door de grote hoeveelheid aan waardevolle functies die de gratis plugin Jetpack voor WordPress.com levert is het een geweldige plugin. Helemaal als u nagaat hoeveel het zou kosten om zelf al deze functionaliteiten te implementeren. Zolang u zich maar bewust bent van de voor- en nadelen van de Jetpack plugin, raad ik u ten zeerste aan om de plugin te gebruiken. Zelf gebruik ik ook de plugin voor de WordPress websites die ik ontwikkel.

Wij zijn benieuwd naar jullie ervaringen met Jetpack voor WordPress. Gebruik jij Jetpack al?

Over de schrijver
Zelfstandig ondernemer en eigenaar van MediaMaus “webontwikkeling op maat”, gevestigd te Elst. Mijn doel is om organisaties te helpen bij het verbeteren/vernieuwen van hun online communicatie. Hierbij lever ik diensten op het gebied van: Webdesign | WordPress Website realisatie | SEO | Social media. Ik zal op IMU.nl actief zijn als SEO en WordPress gastblogger.
Reactie plaatsen