arrow_drop_up arrow_drop_down
18 april 2018 

Last van twijfel of angst? Zó kom je erover heen

Ondernemen is soms erg spannend. Zeker wanneer je zelf beslissingen moet maken en wanneer alle verantwoordelijkheid bij jezelf ligt. Als je een baan hebt is het makkelijk om gewoon simpelweg de bevelen van je baas op te volgen (sort of). Maar als ondernemer is het iets gecompliceerder 😉

Iedereen heeft wel eens last van twijfel of angst. Elke ondernemer moet vroeg of laat dealen met teleurstellingen. Dat hoort bij het ondernemerschap. Ook ik heb vaak last van twijfel of angst. Want ja.. Wie ben ik nou om jou te vertellen hoe het moet?! 😉

Anyway. Wat je ook precies doet als ondernemer; omgaan met twijfel en angst hoort erbij. En hóé je hier mee omgaat, is een bepalende factor van hoe ver jij het gaat schoppen. Vandaar dat ik je vandaag een paar tips geef over het omgaan met twijfel en angst.

01. Doe het gewoon

Ja, dat is veel makkelijker gezegd dan gedaan. Want “het gewoon doen” is natuurlijk suuuuper moeilijk. Of toch niet?

Als je last hebt van twijfel of angst, dan heb je al snel de neiging om iets op te blazen. Iets wat héél groot lijkt, is misschien helemaal niet zo groot. Iets wat héél eng lijkt, is misschien helemaal niet zo eng.

Maar daar kom je pas achter wanneer je het hebt gedaan 😉 Iedereen kent dat wel; dat je ergens zooooo erg tegen op zag. En dat je het alsnog deed en dat toen bleek dat het eigenlijk helemaal niet zoveel voorstelde. Dus daarom: doe het gewoon. Dan zal je zien dat het eigenlijk helemaal niet zo eng was.

02. Splits het op in meerdere delen

Of: doe het stapje voor stapje. Dat maakt het vaak een stuk makkelijker. In één van mijn vorige blogs vertelde ik al dat ik 10 jaar geleden (toen ik begon met ondernemen) het niet eens durfde om mijn foto op mijn website te zetten. En nu geef ik regelmatig complete workshops LIVE op Facebook. Aan mensen die ik helemaal niet ken.

Als je dat ook wilt, dan kun je dat op twee manieren doen;

  • Je doet het gewoon.
  • Stapje voor stapje (zoals ik heb gedaan).

Ik ben op mijn gemakje steeds een stapje verder gegaan. Eerst een foto. Daarna twee foto’s. Later foto’s op Facebook. Een video op mijn website. Later video’s op Facebook. Daarna Facebook livestreams in mijn eigen groep. En uiteindelijk livestreams op mijn Boon Webdesign Facebookpagina.

Dat heeft allemaal best wel lang geduurd. Ik ben er uiteindelijk wel gekomen 😉 Maar achteraf had ik beter voor optie 1 kunnen gaan: het gewoon dóén. Dan is het ook niet eng meer. Hoef ik niet stapje voor stapje (verdeeld over een periode van twee jaar, omg!) te wachten tot ik eindelijk écht resultaat zie. Veel te tijdrovend.

03. Probeer te achterhalen waar je angst vandaan komt

Waar ben je bang voor? Soms slaat bij mij ook de twijfel toe. Bang voor wat andere mensen zullen zeggen of denken.

En dan vraag ik mijzelf af: wat is het ergste dat er kan gebeuren?
En dan denk ik bij mijzelf: “in het ergste geval wordt mijn ego een beetje gekrenkt door mensen die ik niet ken”.

En dat “ergste geval” blijkt nooit de realiteit te zijn. Wees niet bang voor wat andere mensen denken. Zij zullen vrijwel nooit die mening met jou delen. En die 1 op de 1000 die wél per se zijn of haar mening wilt delen; so be it. Daar vergaat de wereld niet van 😉

Wat doe jij om van je twijfel of angst af te komen?

Ik ben heel erg benieuwd hoe jullie omgaan met twijfel of angst 🙂

Over de schrijver
Ik (Sandra Boon van Boon Webdesign) ben jouw partner in crime voor WordPress websites en online marketing. Voor ondernemers bouw ik BoonTheme WordPress websites - de perfecte mix tussen kant-en-klaar en maatwerk. Daarnaast bouw ik ook online leeromgevingen voor mijn klanten.
Reactie plaatsen