Google Page Experience update rolt uit naar desktop
18 maart 2022 
in Nieuws
2 min. leestijd

Google Page Experience update rolt uit naar desktop

Het Google Page Experience algoritme werkt nu niet alleen voor mobiele zoekresultaten, maar ook voor resultaten op desktop, maakt Google bekend. In november 2021 maakte Google al bekend dat de update eraan zou komen.

Page experience update voor desktop

De update omvat vrijwel dezelfde signalen als de page experience update voor mobiel die vorig jaar werd uitgerold. Het enige verschil: voor de desktop-update hoeft een pagina niet per se mobielvriendelijk te zijn.

In de volgende tabel laat Google duidelijk zien welke factoren meespelen voor de algoritme-update:

Page experience factoren

Wat is page experience?

Google heeft een uitgebreid ontwikkelaarsdocument over de page experience criteria. In het kort: op basis van meerdere factoren probeert Google te begrijpen hoe een gebruiker een specifieke webpagina zal ervaren. Hiervoor kijkt Google onder meer naar: hoe snel een pagina laadt, mobielvriendelijkheid, HTTPS, de aanwezigheid van opdringerige advertentie en in hoeverre de inhoud van een pagina verspringt gedurende het laden van de pagina.

Page experience is samengesteld uit een aantal bestaande Google search ranking factors, waaronder de mobile-friendly update, Page Speed Update, HTTPS ranking boost, intrusive interstitials penalty, safe browsing penalty. Deze bestaande factoren zijn verfijnd met betere metingen op het gebied van snelheid en bruikbaarheids. Deze verfijningen noemt Google de Core Web Vitals. Sinds vorig jaar is de safe browsing factor geen onderdeel meer van de page experience update.

Search Console tools

Als aanvulling op de page experience update voor web, heeft Google ook de page experience reports voor desktop binnen Search Console een update geleerd. Lees hier meer over dit rapport.

Verwacht geen drastische veranderingen

Google laat weten dat de uitrol van deze nieuwe update waarschijnlijk geen drastische veranderingen zal opleveren. “Hoewel de update is ontworpen om pagina’s met een geweldige gebruikerservaring te belichten, blijft page experience slechts een van de vele factoren waar we rekening mee houden. Daarom hoeven websites over het algemeen geen al te grote veranderingen te verwachten.”

Waarom is dit belangrijk?

Hoewel deze page experience update waarschijnlijk geen significante update is waarbij je de rankings van veel sites drastisch ziet veranderen, is het wel belangrijk om er de nodige aandacht aan te schenken. Veel website-eigenaren richtten zich het afgelopen jaar sterk op het verbeteren van de page experience op mobiel. Deze update laat zien dat ook desktop nog altijd belangrijk is.

Bron: Search Engine Land

Over de schrijver
Wij van de IMU zijn er om jou als ondernemer te helpen groeien via het internet. Dat doen we door de beste tips en nieuwste trends te delen via onze e-books, blogs, video’s, cursussen, podcast en evenementen. Daarnaast is het onze missie om gelijkgestemde ondernemers te verbinden binnen onze IMU Community. Ook faciliteren we je - middels onze software - om je website bezoekers, conversie, funnels, automatisering en daarmee je vrijheid als ondernemer te vergroten.
Jan
Door

Jan

op 31 Mar 2022

Jippie!

Reactie plaatsen

Meer internet marketing tips?

Wij hebben meer dan 1.400 online marketing artikelen in ons archief!