arrow_drop_up arrow_drop_down
7 Pinterest beginnersfouten om nooit meer te maken
27 januari 2014 

7 Pinterest beginnersfouten om nooit meer te maken

Je herkent het vast. Je eerste stappen op Twitter, Facebook of Google+. Hoe werkt het hier? Wat kan ik beter wel en niet doen? Het duurt even voordat je daar uit bent. Voordat je de juiste ‘taal' van het platform spreekt en in de gaten hebt wat kan en wat niet. Het zou mij niets verbazen als je dit ook overkomt bij je eerste stappen op Pinterest. Wees gerust! Hier een lijst van 7 Pinterest beginnersfouten die jij na het lezen van deze blog nooit meer hoeft te maken op Pinterest.

De witte pin

Waarschijnlijk heb je ze op Twitter wel gezien. De ‘eitjes'. Twitterprofielen zonder profielfoto en met daarvoor in de plaats het Twitter-eitje. Jammer! Hiervoor heeft Pinterest zijn eigen variant. De witte ‘pin' op de rode achtergrond. Wanneer je een profiel tegenkomt met een ‘pin' wekt dit al snel de indruk dat iemand net komt kijken op Pinterest. Of, wat veel irritanter is, niet herkenbaar wil zijn. Dat is een gemiste kans! Mensen zien graag wie die mooie pins plaatst!

Laat dus zien wie je bent door een foto van jezelf of het logo van je bedrijf te plaatsen als profielfoto. Ook op Pinterest!

De grote leegte

Op alle social media platformen krijg je de mogelijkheid om te vertellen wie je bent. Als individu of als bedrijf. Vaak in door middel van een korte ‘bio' tekst op je profiel. Maak daar gebruik van! De zoekfunctie in Pinterest en ook zoekmachines daarbuiten, zoals Google, gebruiken deze informatie om accounts, en dus ook jouw account, te vinden.

Vul de ‘over jou' tekst, je website, je locatie en Twitter en Facebook accounts dus in Vertel wie je bent en wat je voor een ander kunt betekenen. Liefst met gebruik van zoekwoorden waar jou klanten op zoeken, zodat je gevonden wordt! (Let op! Je kunt via Pinterest alleen een persoonlijke Facebook account koppelen aan Pinterest, geen Facebookpagina).

Grijze borden op Pinterest

Wanneer je net aan het pinnen bent, duurt het natuurlijk even voordat je een flink aantal pins verzameld hebt op een bord. Logisch. Maar als je account vol staat met borden waar maar twee of drie pins op staan, lijkt het net of je niet echt actief meedoet met de rest van de pin-community. Hoe goed je ook op weg bent.

Hoe los je dit snel op zonder dat je direct honderden pins hoeft te plaatsen? Wanneer er vijf pins op je bord staan, lijkt het bord vol, wanneer iemand je account bezoekt. Je ziet geen lege plekken meer. Zorg er dus voor dat wanneer je een nieuw bord begint er snel tenminste vijf passende, aansprekende pins op staan.

Grijze borden op Pinterest

Wat ik zelf doe is een nieuw bord eerst als verborgen bord aanmaken (daar heb je er zes van, dus je kunt even vooruit) en dit bord pas openbaar maken wanneer het vol genoeg is naar mijn zin. Begin in ieder geval pas met het promoten van je account als je borden gevuld zijn.

Mensen en bedrijven volgen op Pinterest!

Je bent dol enthousiast over wat je allemaal op Pinterest kunt vinden. Er zijn ZO veel interessante borden en accounts om te volgen. Die pins wil je niet missen! Wat pint die pinner prachtige plaatjes! Voordat je het weet, volg je honderd(en) account(s) en borden. Helaas werkt dit op social media soms averechts. Mensen denken dat je een ‘spammer' bent, die alleen veel accounts volgt in de hoop dat deze pinners je terug gaan volgen. Ook als dat helemaal niet zo is.

Als je zelf nog niet veel volgers hebt, is de kans hierop nog groter. Wees dus selectief in wie en welke borden je volgt en bouw dat langzaam op. (Dit voorkomt ook dat je ‘home feed' overloopt met steeds maar nieuwe pins). De juiste volgers krijgen op je account kost nu eenmaal tijd. Dat geldt dus ook voor volgers op Pinterest.

Hashtags, hashtags en hashtags

Hashtags op Pinterest

Hashtags worden al lang gebruikt op Twitter, sinds kort ook op Facebook en in overvloed op Instagram. Ze werken ook op Pinterest. Ze helpen de vindbaarheid van je pins te vergroten. Slim inzetten dus!

Dit betekent niet dat je de beschrijvingen van je pins moet overladen met zoekwoorden met hashtags. Daar worden pinners niet blij van. Gebruik maximaal twee of drie hashtags in de beschrijving van een pin. En verwerk deze op een lopende manier in de tekst of plaats ze aan het einde van de beschrijving. Zo worden je pins gevonden en blijven de beschrijvingen leesbaar.

Het ging toch om de plaatjes?

Pinterest geeft je de ruimte om een passende beschrijving te plaatsen bij elke afbeelding die je pint. Door het gebruik van zoekwoorden in deze beschrijving, worden je pins beter gevonden. Fijn!

Overdrijf alleen niet. Dat je een beschrijving kunt plaatsen van maar liefst 500 tekens, betekent niet dat je ze allemaal moet gebruiken. Het draait om de afbeeldingen op Pinterest. Zorg er daarom voor dat niet de tekst maar de afbeelding blijft overheersen in een pin!

Pin fanatisme

Pinterest beschrijving

Tja, en dan de pinverslaving… Met al dat moois is het soms lastig om je pin-drang te beheersen. Gewoon om dat je al die geweldige afbeeldingen graag aan je eigen borden toevoegt. Of omdat je zo graag wilt dat jouw top product op Pinterest belandt en gerepind wordt door anderen. Je kan niet stoppen. 50 pins in een half uur, daar draai je je handen niet voor om. Doe dit niet! Je loopt het risico dat je pinners die jouw borden volgen, gaat irriteren. Ze zien te veel pins van jou voorbij komen, waardoor pins van andere borden die ze volgen in de massa verdwijnen. Daar wordt de doorsnee pinner niet gelukkig van. Pin met mate en verspreid je pins over de dag. Dat is ook nog eens beter voor je zichtbaarheid op Pinterest!

Bonus: Wat maakt mij die bron uit?

Ik heb er al zeven genoemd, maar deze wil ik je niet onthouden. Eén van de grootste ergernissen op Pinterest zijn pins die niet leiden naar de oorspronkelijk bron waar de afbeelding vandaan komt. Je klikt door op een pin, belandt op een site en de afbeelding is in geen velden of wegen te bekennen. Spam??

Controleer dus altijd voordat je repint of de url van de pin je echt brengt naar de site waar de afbeelding vandaan komt. Zo houd je blije volgers en help je mee aan een ‘schoon', spam-vrij Pinterest!

Meer Pinterest beginnersfouten?

Natuurlijk houdt het niet op bij deze beginnersfouten. Alle begin is moeilijk en iedereen moet leren. Dus ook op Pinterest. Niks mis mee. Laten we elkaar vooral helpen Pinterest zo effectief mogelijk te gebruiken.

Wat vind jij de grootste beginnersfout die je kunt maken op Pinterest? Een fout die je misschien zelf wel maakte… Deel het in een reactie onder deze blog, zodat we van elkaars fouten kunnen leren!

Over de schrijver
In maart 2012 ontdekte ik Pinterest. Visueel ingesteld als ik ben, was ik direct verkocht. Dit is mijn social media platform! Vanaf dat moment pin ik dagelijks, volg ik alle ontwikkelingen rondom Pinterest, deel ik deze kennis via mijn blog, gratis e-books en social media, houd ik elke donderdagavond #PinDoctor twitter spreekuur, geef ik trainingen en workshops en begeleid ik organisaties bij het effectief inzetten van Pinterest. Ook jou help ik graag!
Mike Nuijs
Door

Mike Nuijs

op 27 January 2014

Hoi Suzanne, Een mede Pinterest verslaafde op Marketingmed ;-) Heel mooi! Ik heb je blog gelezen en ik ben het helemaal eens met je punten! Ik heb een vraag mbt punt vier, doel je hier op bedrijven die Pinterest gebruiken, of op mensen die Pinterest voor prive doeleinden gebruiken? Groet Mike

suzannewartenbergh
Door

suzannewartenbergh

op 28 January 2014

Hoi Mike! Hihi, je kan maar een verslaving hebben ;) Punt vier geldt voor beiden. En ik ben van mening dat bedrijven hier nog beter op moeten letten dan privé personen. De 'tolerantie' grens ligt ten opzichte van bedrijven lager. Groetjes, Suzanne

Mike Nuijs
Door

Mike Nuijs

op 30 January 2014

Hi Suzanne, Inderdaad, ik vind die stelling voor bedrijven ook belangrijker dan voor privé gebruik. Groet, Mike

Janneke de Boer
Door

Janneke de Boer

op 30 August 2017

Dank je wel voor deze duidelijk uitgelegde en handige tips. ;) @gezondbegin

JO
Door

JO

op 5 May 2020

Ik ben te enthousiast gaan volgen, van een aantal kom ik wel weer af, maar de rest kan ik op de 1 of andere manier niet meer verwijderen. Kan hier ook niets over vinden. Wil niet overkomen als een "spammer"

Diana
Door

Diana

op 27 December 2020

Ik ben ook enthousiast begonnen en wil nu bepaalde pins uitbreiden met bv url en hashtags. Maar dan kan niet bij al mijn pins. Weet iemand hoe het kan dat ik soms wel het veld website heb en soms niet? En wat ik daarna kan doen om alsnog mijn website toe te voegen?

Afbeeldingen Pinterest Bekijken Zonder Inloggen - Nl-Inloggen.Net
Reactie plaatsen