5 nadelen van (teveel) Wordpress plugins

Wordpress plugins zijn handig wanneer je snel extra functionaliteit nodig hebt, maar is het installeren van zoveel plugins wel goed voor je website? Het kort antwoord is nee. In dit artikel wijzen we je op de gevaren.


Veel plugins altijd een probleem? Nee...

Laat ik allereerst eens iets rechtzetten. Op het internet wordt vaak geschreven dat het hebben van een groot aantal plugins in je WordPress site een garantie is voor problemen. Dit is niet helemaal waar.

In theorie zou je namelijk honderden plugins zonder problemen naast elkaar moeten kunnen draaien. Voorwaarde daarvoor is wel dat al je plugins goed in elkaar zitten en geen fouten bevatten. Helaas is dit vaak niet het geval met plugins. Daarom is het goed te kijken naar waar het fout kan gaan.

1. Plugins kunnen je website vertragen

Langzame websites door teveel WordPress pluginsWanneer je een plugin installeert op je website, voeg je als het ware een flinke hoeveelheid code aan je website toe.

Bij sommige plugins is dit slechts een beetje extra code voor de opmaak van je website, maar bij andere plugins kan het voorkomen dat er uitgebreide scripts (javascript, jquery) worden gebruikt. Dit zijn stukken code die de plugin toevoegt aan je site om bepaalde functionaliteiten mogelijk te maken.

Je kunt deze scripts zien als een soort van kleine computerprogrammaatjes die binnen je site actief zijn. Het is dus eenvoudig om je voor te stellen dat hoe meer plugins je gebruikt, en hoe gecompliceerder deze plugins zijn, hoe langer het zal duren voordat je site geladen is.

2. Plugins kunnen slechte code bevatten

WordPress is van zichzelf een stabiel en veilig systeem. Dat wil zeggen, de code waaruit het systeem is opgebouwd is zorgvuldig ontwikkeld door professionele teams en daarnaast ook jarenlang getest.

Daardoor kun je er vanuit gaan dat grote fouten niet of nauwelijks voorkomen. Bij plugins is de situatie echter wat anders.

Omdat niet alle plugin ontwikkelaars een professioneel team achter zich hebben, en in principe iedereen een plugin kan aanbieden, is de kwaliteit van de achterliggende code bij plugins niet vanzelfsprekend. Daarom is de kans dat plugins fouten bevatten, vele malen groter dan de kans dat WordPress zelf fouten bevat.

3. Plugins worden vergeten door de ontwikkelaars

Plugin niet vergeten!Omdat iedereen plugins kan aanbieden, is het onvermijdelijk dat een groot deel van de plugins wordt aangeboden door amateurs en hobbyisten. Nu is dit in principe een mooi en democratisch systeem, en ook plugins van hobbyisten kunnen van goede kwaliteit zijn.

Het wordt pas een probleem als de amateur-ontwikkelaar een nieuwe hobby vindt, en zijn plugin laat voor wat het is. Hij zal dan geen updates meer uitvoeren en de code van de plugin zal langzaamaan verouderen. Dit wordt pas echt een probleem zodra er een update komt van WordPress die het een en ander op een nieuwe manier uitvoert.

Dan kan het zomaar ineens zijn dat je plugin helemaal niet meer werkt. En van de maker van de plugin hoef je dan ook niets meer te verwachten, want die is inmiddels postzegels aan het verzamelen (of een andere willekeurige hobby).

4. Plugins kunnen een veiligheidsrisico vormen

Veiligheid WordPress websiteWordPress voert aan de lopende band veiligheidupdates uit. Je kunt braaf deze updates uitvoeren, maar als je een oude plugin hebt die niet meer wordt bijgewerkt, kan het zomaar zijn dat je site alsnog een lek bevat.

Dit komt omdat plugins toegang hebben tot je website, en wanneer de beveiliging van een plugin dus niet goed is, hebben we een potentieel probleem.

Overigens kunnen ook plugins die up to date zijn grote veiligheidsrisico's genereren. Daarom is het van levensbelang dat je alleen plugins op je site gebruikt, die je kunt vertrouwen. Verderop leer je hoe je zulke plugins kunt uitkiezen.

5. Plugins kunnen zorgen voor rommel op je site

Omdat plugins toegang hebben tot je site (anders kunnen ze hun werk niet doen), kunnen ze ook waar en wanneer ze maar willen dingen aan je site toevoegen.

Normaal gesproken is dit alleen maar nuttig, omdat je extra functionaliteit wilt, en de plugin dit aan je site toevoegt, maar het kan ook voorkomen dat de ontwikkelaar wat rommelig te werk gaat. Zo kan het zijn dat er overbodige stukken code op je site worden geplaatst, of dat bepaalde tijdelijke code niet goed wordt 'opgeruimd' door de plugin.

In de loop van de tijd kan dit voor behoorlijk wat rommel op je site zorgen. Het meest vervelende is nog dat je deze rommel als gebruiker niet kunt zien, je merkt het alleen doordat je site een stuk trager wordt.(iedereen met een Windows pc kan zich wel voorstellen wat ik bedoel met het langzaam maar gestaag trager worden van het systeem).

Hoe herken je een goede plugin?

Gelukkig heeft de WordPress organisatie een soort App store voor plugins (wordpress.org/plugins), waarop je plugins kunt zoeken, vergelijken en beoordelen. Maar hoe weet je nou welke van de ruim 27.000 plugins je moet kiezen?

Er zijn een aantal indicaties dat een plugin goed is: veel downloads, recente updates, door een groot aantal gebruikers beoordeeld en uiteraard met zoveel mogelijk sterren beoordeeld. Het is hierbij wel belangrijk dat de beoordeling door een groot aantal gebruikers is gedaan.

Een beoordeling van 5 sterren door 1 persoon is een minder goede indicatie dan een beoordeling van 4.6 sterren door 3000 personen.

Hieronder zie je een screenshot van de overzichtspagina van de Yoast WordPress SEO plugin. Dit is een zeer goede plugin, wat ook af te lezen is aan het downloadaantal en de beoordelingen:

Hoe herken je een slechte plugin?

Een alternatief voor de Yoast SEO plugin is onderstaand voorbeeld. Maar als ik kijk naar de beoordelingen (slechts 5 keer beoordeeld!), de hoeveelheid downloads en de tijd tot de laatste update, zou ik deze plugin nooit op mijn site willen.

Wat is wijsheid?

Het is goed jezelf af te vragen welke plugins je nou écht nodig hebt. In theorie is het mogelijk om eindeloos veel plugins op je site te installeren, maar de praktijk leert ons dat het beter is om er zo min mogelijk te gebruiken. Gebruik je een plugin niet (meer)? Deactiveer hem dan meteen. Wees kritisch; op de plugin en op jezelf (heb ik deze plugin echt nodig, of kan ik ook zonder?).