Intranet

Wat is een intranet? (+ Intranet software)

Een intranet is een gesloten online communicatiesysteem dat alleen gebruikt kan worden door geautoriseerde gebruikers. Veel bedrijven en scholen maken gebruik van deze mogelijkheid. Het kan gezien worden als een privaat netwerk (privé internet) binnen een bedrijf. Een toegang tot dit systeem kan verkregen worden door in te loggen. Hiermee wordt voorkomen dat niet-geautoriseerde gebruikers de informatie kunnen inzien.

Intranet als interne community

Veel bedrijven gebruiken deze toepassing om een intern mailsysteem en informatievoorziening vorm te geven. Intranet wordt aangelegd met als doelstelling om de medewerkers van een bedrijf van betere mogelijkheden te voorzien om met elkaar te communiceren en informatie uit te wisselen. Intranet kan daarnaast ook een omgeving zijn om te gebruiken voor e-learning, e-commerce en virtual communities.

Intranet wordt ook wel “digital workplace” of “digitaal werken” genoemd. Het gebruik van intranet heeft als doelstelling om bedrijfsprocessen te optimaliseren en kan bijdragen aan het realiseren van persoonlijke- en bedrijfsdoelstellingen. Intranet kan fungeren als een online kantoor en zorgt dat er efficiënter en effectiever gewerkt kan worden in een organisatie.

Voordelen van een intranet

Het gebruik van intranet kan voor een bedrijf diverse voordelen hebben:

  • Het systeem biedt goede- en duidelijke communicatiemogelijkheden binnen een bedrijf;
  • Het systeem kan bijdragen aan een toename van de productiviteit;
  • Het systeem kan een betere beheersing en een verlaging van de operationele kosten mogelijk maken;
  • De investering in het systeem is zeer rendabel.

Een bedrijf kan ervoor kiezen om een gedeelte van het intranetsysteem toegankelijk te maken voor derden zoals klanten, partners, leveranciers of andere buiten de organisatie. Dit toegankelijke gedeelte wordt extranet genoemd.

Intranet software

Ben je op zoek naar geschikte software voor een intranet? Kijk dan eens naar Huddle.

Huddle is e-learning en community software. Je installeert dit in eigen beheer, op je eigen domein. Het is volledig besloten voor intern gebruik en bevat alles wat je nodig hebt voor een geschikt intranet.