blogonderwerpen-bedenken-3-slimme-tips

Blogonderwerpen bedenken: 3 slimme tips

Vind je het moeilijk om goede onderwerpen te verzinnen voor je blogs? Met de volgende drie tips bedenk je ze voortaan aan de lopende band.


Tip 1: Begin met het einde voor ogen

Wat wil je bereiken met je blog? Wat wil je dat de lezer doet na het lezen ervan? Zich inschrijven voor je mailing list? Naar je productpagina gaan? Contact opnemen? Een E-book downloaden?

Als je van tevoren duidelijk omschrijft wat jouw uiteindelijke doel voor de blogpost is, krijg je het vanzelf een stuk makkelijker bij het bedenken van onderwerpen.

Tip 2: Formuleer de problemen van je klanten

De problemen die je oplost voor je klanten vormen een uitstekende bron van inspiratie voor je blogonderwerpen. Maak een lijst met vragen die klanten vaak stellen. Elke vraag is in principe een blogonderwerp. Het is hartstikke makkelijk. Let maar op: bedenk nu een vraag die je klanten vaak stellen….

De problemen die je oplost voor je klanten vormen een uitstekende bron van inspiratie voor je blogonderwerpen.

...Bam! Dat is gelijk je onderwerp. Nu hoef je die vraag alleen nog maar te beantwoorden en je hebt een blogpost.

Tip 3: Stel een redactionele kalender op

Op het moment dat je gaat zitten om een nieuwe blogpost te schrijven, ben je eigenlijk al te laat met het bedenken van een onderwerp. De creatieve flow waarmee je onderwerpen verzint, is heel anders dan die waarmee je schrijft.

Bepaal daarom de regelmaat waarmee je wilt bloggen en schrijf je verschijningsdata voor de komende drie tot zes maanden op... Zet achter elke datum een categorie waarover je blog moet gaan. Je zult zien dat het nu een stuk eenvoudiger wordt om onderwerpen te verzinnen met gebruik van tips een en twee.

Bijkomend voordeel is dat je al weken van tevoren weet waarover je gaat schrijven, zodat je telkens wanneer je een interessante bron tegenkomt, je deze gelijk kunt bewaren. Bijvoorbeeld in Evernote of een Google doc. Tegen de tijd dat je gaat schrijven, is een deel van je research al gedaan. En dat scheelt je een hoop tijd.

Bonus tip: gebruik de inhoudsopgaven van bestsellers

En tenslotte m’n verrassende bonus tip: ga naar een online boekenwinkel als Amazon.com, Bol.com of Dummies.com en zoek naar een paar bestsellers die gaan over jouw onderwerp. Op deze websites kun je vaak de inhoudsopgave inzien. Vaak levert een boek al tien tot twintig onderwerpen voor blogposts op.

Samenvattend: Onderwerpen voor je blog verzin je aan de lopende band als je begint met einde voor ogen, zodat je een duidelijk doel voor ogen hebt met je artikel. De problemen van je klanten zijn een uitstekende bron van inspiratie voor je blogonderwerpen. Elke vraag is een potentieel blogonderwerp. Een redactionele kalender brengt structuur aan in je onderwerpen en maakt het veel makkelijker ze te verzinnen. En tenslotte de bonus tip: haal je inspiratie uit de inhoudsopgaven van bestsellers over jouw onderwerp.