arrow_drop_up arrow_drop_down
24 maart 2014 

WordPress websites beheren met ManageWP – Stap 3

Vorige keer in Gemakkelijk je WordPress websites beheren met ManageWP Stap 2, hebben we gekeken hoe je vanuit één centraal punt al je WordPress websites kunt beheren. We hebben besproken hoe je plugins installeerd en automatische updates instelt, hoe je pagina’s en posts op verschillende websites tegelijk kunt publiceren en hoe je al je users en comments van je verschillende websites kunt overzien en beheren.

In deze laatste stap gaan dieper in op een aantal geavanceerde tools die ManageWP ons biedt. Zo gaan we kijken hoe we automatische back-ups (een absolute aanrader!) van onze websites kunnen inplannen, hoe we onze traffic kunnen monitoren en in de gaten kunnen houden of onze hosts nog online zijn en gaan we een aantal security en page speed checks inzetten om onze websites te verbeteren. Als bonus gaan we ook kijken naar een aantal “Tools” van ManageWP, waaronder het klonen en migreren van websites, code snippets en het importeren en exporteren van websites.

Laten we beginnen, log zoals gebruikelijk weer in op je ManageWP account en dan gaan we allereerst van start met het instellen van een wekelijkse back-up.

Backup Tasks

Om een nieuwe back-up te maken klikken we bovenin het menu op Protect > Backups.

ManageWP Backup Page

We zijn nu beland op het back-up scherm. Laten we zeggen dat we al onze websites wekelijks willen laten back-uppen. Het liefst ook automatisch, zodat we er niet elke week aan hoeven te denken om in te loggen en vervolgens de back-up uit te voeren. Gelukkig kan dat allemaal! Klik allereerst op Add New Backup Task.

ManageWP Backup Instellen 1

We krijgen vervolgens een scherm om onze back-up task mee te configureren. Geef je task een naam, in ons geval bijvoorbeeld ‘Wekelijkse Back-up’. Kies nu voor een “Weekly Task Shedule” met het moment van de week dat de back-up moet worden uitgevoerd. Het type back-up bepaald of je alleen de WordPress database of alle bestanden van de server wil back-uppen. Om alle onzekerheden in te denken kiezen we voor “Full” en een stuk of 5 back-ups, voordat de oudste back-up weer vervalt. Onder de geavanceerde opties kunnen we nog mappen uitsluiten en instellen of we een mail verstuurd willen krijgen als het back-uppen niet is gelukt. Selecteer nog welke websites je bij deze back-up task wil betrekken en klik op “Next”.

ManageWP Backup Instellen 2

We hoeven nu alleen nog te bepalen waar de back-ups worden opgeslagen. Dat kan op de server van ManageWP, maar bijvoorbeeld ook naar een locatie op je Dropbox folder, je FTP of verstuurd naar je email. Kies je voorkeur en klik op “Save”.

ManageWP Backup Instellen 3

En zo gemakkelijk was het! Van onze websites wordt nu elke week een back-up gemaakt, wat onze zorgen voor eventuele crashen van een server alweer stukken minder maakt, want we hebben alles op de server van ManageWP of die van onszelf staan.

Host Uptime & Website Traffic Monitor

Net zo belangrijk als een back-up of misschien zelfs wel belangrijker is het dat de host waar de website op draait online is. Zodra hier iets mis gaat en de host offline gaat, dan is de website niet meer toegankelijk. Het is vervelend als je er na een paar dagen achter moet komen dat één of meerdere van je websites uit de lucht is. Ook daarvoor biedt ManageWP een oplossing.

ManageWP Monitoren

Onder Monitor gaan we naar Uptime Monitoring.

ManageWP Monitoren Host

Het instellen van een monitor is zeer gemakkelijk. Selecteer de websites die gemonitord moeten worden. Kies vervolgens het type. Om te kijken of de server nog reageert kiezen we voor de optie “Ping”. Selecteer het email adres waarnaar de meldingen moeten worden verstuurd (laat leeg voor default) en dat was het. Je wordt in het vervolg op de hoogte gehouden van de uptime van de servers van je websites!

Laten we voor de traffic op onze websites ook een alert instellen. Als er een plotselinge steiging of daling is in het verkeer op de website, dan kan dat duiden op allerlei zaken waar we het beste zo snel mogelijk van op de hoogte zijn. Om de melding in te stellen gaan we naar Monitor > Website Traffic Alerts. Kies daar vervolgens voor “Add New Alert”.

ManageWP Monitoren Traffic

Kies een naam voor dit type alert. We stellen in dat we een alert willen ontvangen op het moment dat het verkeer op één van onze websites met 75% verhoogd ten opzichte van de dag daarvoor. Meestal kan het te verklaren zijn door een promotie waardoor er ineens meer bezoekers op je website komen. Maar als je het niet kunt verklaren kan er ook sprake zijn van een aanval op je website. Met deze alert ben je er dan snel bij!

Security Check & Performance Test

ManageWP geeft ons nog meer inzicht in de werking van onze websites, door middel van security checks en performance tests. Klik simpelweg op één van de websites uit je lijst links in het scherm. Klik op “Security Check”.

ManageWP Security Check

ManageWP voert vervolgens een scan uit en geeft je direct informatie over gevaarlijke scripts en malware op je server. Probeer deze check zo nu en dan uit te voeren, zodat je er zeker van bent  dat al je WordPress websites schoon zijn. Klik nu links in het menu op “Performance Test”.

ManageWP Performance Check

Met behulp van “Page Speed Grade” en “Yslow Grade” geeft ManageWP je inzicht in het functioneren van je WordPress website. Je krijgt twee resultaten te zien en een lijst met zaken die verbetert kunnen worden. Op het moment dat je iets hebt verbetert en een nieuwe test uitvoert, kun je zien in hoeverre de performance is verbeterd! Voer ook deze test regelmatig uit om te kijken of je WordPress websites soepel en snel lopen.

ManageWP Tools

Als bonus gaan we nu nog kijken naar een aantal handige tools die ManageWP ons biedt. Moet je bijvoorbeeld vaker éénzelfde WordPress website gebruiken voor verschillende projecten? Dan is de Clone tool jouw beste vriend. Het importeren en exporteren van meerdere van je websites naar ManageWP is ook mogelijk. Als laatst kijken we nog even naar de handige “Code Snippits Tool”.

Clonen / Migreren

Onder Tools vind je de Clone/Migration Wizard. Als we daar op klikken dan verschijnt er een pop-up.

ManageWP Clone and Migration

Allereerst kiezen we welke website we willen clonen. Kies je website en klik op “Next”.

ManageWP Clone and Migration 2

Vervolgens kiezen we de bestemming waar we  de website heen willen kopiëren en vullen we daarvoor de admin gegevens in.

ManageWP Clone and Migration 3

Nu drukken we simpelweg op “Clone” en vervolgens hebben we een kopie van de website op onze nieuwe WordPress locatie staan!

Importeren / Exporteren

ManageWP staat het ons toe om meerdere websites te importeren naar onze dashboard, zodat we ze niet één voor één hoeven toe te voegen. In een CSV file kunnen we onze websites met inlog gegevens toevoegen en vervolgens uploaden we dit bestand naar ManageWP. Wederom een handige tool, vooral als je van plan bent meerdere websites tegelijk met ManageWP te gaan draaien.

ManageWP Import

Code Snippets

Als laatst hebben we  nog een handige snippet tool om stukjes code toe te voegen aan onze verschillende websites. Je kunt je eigen PHP codes toevoegen of uit een hele rits code snippets kiezen die door de community zijn gemaakt. Zeker waard om eens in te kijken!

Conclusie Stap 3

Met dit deel komt ons driedelig stappenplan van het managen van je WordPress websites met ManageWP tot een einde. We hebben in dit deel gekeken hoe we automatische backups door ManageWP kunnen laten maken, hoe we onze host en traffic kunnen monitoren, hoe we onze websites kunnen verbeteren door middel van security en performance checks en we hebben een aantal van de tools van ManageWP onder de loep genomen.

ManageWP is zeer krachtig, zowel als je er een paar websites mee beheert als wanneer je er tientallen mee beheert. ManageWP heeft nog een hele hoop te bieden, dus verdiep je er vooral verder in om alles eruit te halen! Je hebt nu in ieder geval een goede basis om er mee van start te gaan.

Over de schrijver
Wij van de Internet Marketing Universiteit zijn er om jou als ondernemer te helpen groeien via het internet. Dat doen we enerzijds door de beste tips, technieken en nieuwste trends te delen via onze gratis e-books, blogs, video’s en trainingen. Anderzijds is het onze missie om jou te faciliteren met tools om je bezoekersaantal, conversieratio, automatisering en daarmee je vrijheid als ondernemer te vergroten. Dat doen we middels onze website software “Phoenix”, onze community-/membership software “Huddle” en onze IMU Community waarin inspirerende ondernemers samenwerken.
Reactie plaatsen