arrow_drop_up arrow_drop_down
29 december 2014 

WordPress Meetup: de ontwikkelingen binnen WordPress

Op 10-12-2014 vond de 3e WordPress meetup plaats in Nijmegen. Dit was een zeer interessante bijeenkomst om kennis te vergaren over WordPress, om vragen te stellen en om in contact te blijven met de WordPress community. Zo blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom WordPress. Deze blog is een verslag van de meetup met de belangrijkste informatie voor jou op een rijtje!

Front-end development gangbaar maken in WordPress

Presentatie: http://www.gayadesign.com/front-end/make-developing-front-end-projects-wordpress-work/ WordPress templates maken die los staan van het CMS en die op ieder website systeem kunnen worden toegepast.

Gaya Kessler werd voorgesteld door Thijs de Valk die aangaf dat hij voor Yoast werkt dankzij Gaya. Gaya geeft aan de hij in de presentatie uit gaat leggen hoe je WordPress gangbaar kunt maken door op zijn manier te werken, dit levert minder stress op bij het ontwikkelen van websites (enige kennis van HTML, CSS en PhP is hierbij gewenst) je kunt Gaya bereiken door op Twitter te zoeken naar @Gayaninja of kijk op: http://gaya.ninja/

Meetup Gaya Kessler

WordPress is niet aardig voor front-end developers, er is een scheiding tussen font-end en back-end development. Hier heeft Gaya ook last van op het werk. Hij heeft nu een manier gevonden voor front-end developers om de voorkant van een WordPress website te ontwikkelen zonder rekening te hoeven houden met de back-end van de WordPress website. Door de constante discussies met het back-end development team heeft Gaya een beetje een hekel gekregen aan WordPress.

Wat is er mis met WordPress?

Webdevelopment is aan het veranderen. Er is geen echt onderscheid tussen de data en de presentatie, je presentatie moet los staan van de data. WordPress vraagt voor de presentatie van de website doormiddel van de templates informatie uit de database aan. De aangevraagde informatie wordt vervolgens aangepast in de templates. Je kan dus zeggen dat de templates afhankelijk zijn van de data die ze ontvangen uit de WordPress installatie. De onderstaande afbeelding geeft de ideale situatie weer en hoe WordPress gebruik maakt van de data.

architecture wordpress

Als front-end developer wordt je bijna geforceerd om kennis te hebben van PhP en om het te gebruiken wanneer je een website aan het maken bent. Eigenlijk zou je alleen HTML en CSS hoeven te gebruiken. WordPress zou overbodig moeten zijn bij het ontwikkelen van de presentatie van je website (de template). Want is de kennis over HTML/CSS eigenlijk niet genoeg voor front-end developers?

Gaya zegt; “Weg met WordPress!”

Introduceer een template engine zoals handelbars, die templates genereerd zonder afhankelijk te zijn van welk CMS dan ook. We moeten naar de situatie werken waarbij de front-end en back-end teams binnen een organisatie samenwerken om verder te komen. Het moet namelijk niet zo zijn dat het back-end team moet wachten op de HTML van het front-end team. Ook kan er een probleem ontstaan wanneer er een kleine aanpassing moet worden gedaan in de code waarbij de template afhankelijk is van een CMS systeem. Je wilt eigenlijk de onderstaande situatie creëren.

wp meetup assets

Maak mock-up data voor je generator, je generator herkent de data en maakt er een template van. In de huidige situatie kun je niet zomaar een template maken en aan WordPress toevoegen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld Timber.

Gaya raad het iedereen aan om er eens mee aan de slag te gaan en om te testen of het misschien iets voor je is. Het is heel toegankelijk en je hebt beperkte code kennis nodig om hiervan gebruik te maken. Er zijn geen risico’s en je went er vrij snel aan. In Twig kunt je trouwens ook gewoon de WordPress PhP files aanroepen.

Door de bovenstaande technieken toe te passen wordt je website sneller, query’s zijn gefocussed, data wordt beter ingeladen, je werk wordt er kwalitatief beter van en je zult minder stress ervaren. Echter het compact maken van je data moet je doen voordat je de template inlaad bij Timber.

WordPress unplugged

Presentatie: http://presentaties.florisplof.nl/wpm024/. Waar moet je op letten bij het kiezen van plugins?

Meetup Floris P Loft

Plugins are good!

Plugins zijn al de basis voor WordPress websites sinds 2004 en ondertussen zijn er zo’n 35.000 op wordpress.org. Ook Gifthub en zelf gehoste plugins op andere website omgevingen zijn goede locaties om plugins te vinden. Met deze plugins kun je de WordPress website verbeteren, aanpassen en uitbreiden. Alleen zijn er ook nadelen aan plugins!

Plugins are bad!

Plugins kunnen je WordPress website trager maken, kwetsbaar maken, je kan er afhankelijk van worden en je krijgt een rommelige wp-admin. Een quote van floris: “Plugins zijn een van de hoofdoorzaken van onveilige WordPress sites over de hele wereld. Wees daarom zorgvuldig in het kiezen van de juiste plugin.”

WordPress.org voordelen

de meeste plugins zijn gratis alleen de support is niet altijd gratis en iedereen heeft de mogelijk om te doneren aan de ontwikkelaars. De plugins op wordpress.org zijn gecontroleerd op malware, ze zijn voorzien van een General Public Licence (iedereen kan ze gebruiken/aanpassen) en alle plugins zijn gelokaliseerd binnen je WordPress CMS. Tegenwoordig ontvang je binnen je CMS updates van je plugins, je krijgt een melding als een plugin meer dan 2 jaar oud is en kun je specifieke plugins opzoeken aan de hand van relevantie, leeftijd, populariteit en waardering.

Het kiezen van een plugin –waar let je op?

Je moet letten op de plugin functionaliteit, reputatie, developer, code en het soort plugin.
Pak niet zomaar de eerste (want die is echt niet altijd) de beste.

1. Plugin Functionaliteit

 • Voldoet de omschrijving aan je wensen? Heb dit wel nodig?
 • Bekijk de tabbladen van de plugin op WordPress.org
 • Bekijk met welke versie van WordPress de plugin compatibel is.

2. Plugin Reputatie – Wat vinden andere van de plugin?

 • Lees de reviews & bekijk de comments.
 • Controleer de ratings en bekijk wie de ratings hebben gegeven.
 • Bekijk het aantal downloads & naar de datum van de plugin.
 • Zoek op Google naar de plugin en bekijk wat erover geschreven word!

3. Plugin Developer en Activiteit

 • Wanneer is de plugin voor het laatst geüpdate?
 • Is er een updatecyclus en wordt er gebruik gemaakt van versienummers?
 • Bestaat er een versiegeschiedenis?
 • Bekijk de lijst met ‘solved/known issue’s’?
 • Zijn er (bekende) conflicten met andere plugins?
 • Heeft de developer meerdere plugins geschreven?
 • Wordt er support aangeboden?
 • WordPress support forums? Bekijk of er support wordt geleverd, of er veel problemen zijn met de plugin en hoeveel “problemen” er zijn opgelost.
 • Heeft de plugin een eigen forum waar je terecht kunt?
 • Is er een FAQ aanwezig?
 • Staan er installatie instructies op de plugin pagina?
 • Heeft de plugin een eigen ticketsysteem of helpdesk?
 • Of kun je de developers bereiken via de via e-mail?

4. Plugin Code – Lees de code

 • Voldoet de code van de plugin aan de coding standards?
 • Controleer de inline documentatie.
 • Zitten er geen rare fratsen in de code zoals: base64_* ?
 • Wordt er netjes wp_enqueue_* gebruikt?
 • Worden er netjes hooks & filters gebruikt?
 • Is er netjes $wpdb gebruikt?
 • Heeft de developer netjes data validation gebruikt?

Zet altijd WP_DEBUG aan om de fouten op te sporen binnen de WordPress installatie! Geen verstand van code? Je kunt een security audit laten uitvoeren door een gerenommeerd bedrijf zoals: Sucuri

5. Soort Plugin

Blijf ten alle tijden letten op de bovenstaande punten en welk soort plugin je installeert want je hebt niet altijd een plugin nodig om een bepaalde functionaliteit te creëren binnen je website.

Een 3-tal tips

Tip #1: Let op database vervuiling – dit kan tot stand komen door het kiezen van een foute plugin. Een andere optie waardoor de database vervuilt kan raken is doordat je een plugin hebt geïnstalleerd, deze daarna verwijderd en dat vervolgens niet alle plugin bestanden of aangemaakte tabellen in de database worden meegenomen bij het verwijderen.
Floris gaf hier aan: “Wat nou als je voor een plugin allemaal shortcodes moet gebruiken. Als je deze plugin ooit weer uitzet dan heb je misschien wel eens allemaal posts/pages besmet met shortcodes die niet meer werken…” Het toppunt van database vervuiling – qTranslate: http://presentaties.florisplof.nl/wpm024/#/5/1

Tip #2: Performance test – Doe een performance test tussen twee plugins met dezelfde functionaliteit!
Controleer je hele systeem op performance met bijvoorbeeld: P3 profiler.

Tip #3: Localhost / development test – Probeer het altijd eerst even uit op je development omgeving. Maar ruim daarna wel eventuele database vervuiling op want niet alle plugins doen dat dus automatisch bij het deinstalleren.

Technisch gezien zijn er 4 soorten plugins – bedenk goed wat je nodig hebt

1.Drop-ins

 • Overschrijven specifieke WordPress functionaliteiten
 • Staan als los bestand in de wp-content folder
 • Worden alleen geladen indien de situatie dat vereist
 • Je bent wel beperkt tot wat je van WordPress ‘mag’ overschrijven. De functie:_get_dropins(); returned een Array met alle mogelijke drop-ins

2.Must use plugins

 • Staan altijd aan en kunnen niet via de wp-admin uitgezet worden
 • Staan als los bestand in de mu-plugins folder.
 • Mu-plugins folder moet je zelf even aanmaken in de wp-content folder, (de-) activation hooks werken niet!

3.Standaard plugins – De meest bekende type plugins

 • Dit zijn losse bestanden of een folder met alle plugins, de laad volgorde is: Netwerk geactiveerde plugins -> Alfabetisch (default)
 • Jij of andere plugins kunnen de volgorde manipuleren. Maar bij goed geschreven plugins maakt de laad volgorde echter niet uit

4.Functions.php – Onderdeel van je thema’s maar verschilt technisch gezien niet veel van een plugin.

 • Bevat idealiter alle thema-specifieke functionaliteiten en wordt pas na alle andere plugins geladen.
 • Laad volgorde: Child_theme/functions.php -> Parent_theme/functions.php
 • Wanneer je een Parent_theme gebruikt worden er dus twee functions.php bestanden geladen!

Nog wat algemene tips van Floris

#1: De hoeveelheid plugins hoeft op zich niet zoveel uit te maken. De kwaliteit van de plugins is velen malen belangrijker. Desondanks is het een goed idee om het aantal plugins zo laag mogelijk te houden omdat je minder afhankelijkheden hebt van externe partijen.

#2: You don’t always need a plugin you fool!
WordPress heeft heel veel interne functionaliteit. Bekijk eerst of je het daarmee al redt.
Gebruik alleen een stukje uit een plugin, zet het in je functions.php en voorkom de overkill

#3: Schrijf zelf eens een plugin
Gebruik een low-weight plugin i.p.v. van die ene fully loaded plugin en vul zelf aan wat je nog meer nodig hebt in je functions.php of in je eigen ‘custom-goodies-plugin

#4: Voor wie is de plugin/functionaliteit? Voor jou als ontwikkelaar? Voor je klant als site administrator of voor de bezoeker? Denk hierover na! Free of premium? Doneer!

#5: Een aanrader voor iedere WordPress developer; Actief zijn in de WordPress community is veruit de beste manier om op de hoogte te blijven van alles wat met WordPress te maken heeft.

Conclusie

De WordPress meetup bijeenkomsten zijn een echte aanrader voor iedere ondernemer, WordPress website eigenaar of WordPress webdeveloper. Je krijgt informatie over de meest uiteenlopende onderwerpen die allemaal met WordPress te maken hebben en je blijft op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom WordPress.

Over de schrijver
Zelfstandig ondernemer en eigenaar van MediaMaus “webontwikkeling op maat”, gevestigd te Elst. Mijn doel is om organisaties te helpen bij het verbeteren/vernieuwen van hun online communicatie. Hierbij lever ik diensten op het gebied van: Webdesign | WordPress Website realisatie | SEO | Social media. Ik zal op IMU.nl actief zijn als SEO en WordPress gastblogger.
Reactie plaatsen