arrow_drop_up arrow_drop_down
31 maart 2014 

Fotogalerij plugin WordPress; NextGEN Gallery plugin

In deze blog geef ik uitleg over een geweldige fotogalerij plugin voor WordPress genaamd NextGEN gallery. Enige tijd geleden had ik een blog geschreven over Jetpack voor WordPress, deze plugin heeft ook de functionaliteit voor het maken van een fotogalerij.

Echter wanneer u alleen gebruik maakt van de fotogalerij functie, is het aan te raden om niet de redelijk zware Jetpack plugin te installeren maar om gebruik te maken van de NextGEN gallery plugin voor WordPress. Binnen enkele klikken heeft u een mooie, gestructureerde en responsive fotogalerij, fotoalbum of slideshow.

Onderstaand zal ik uitleggen wat de NextGEN gallery plugin voor WordPress precies is, wat de NextGEN plugin zo geweldig maakt, de voordelen & nadelen van de NextGEN plugin, hoe men de NextGEN plugin kan gebruiken en ter ondersteuning staan onderaan de blog een aantal instructievideo’s. Naar aanleiding van een pittige discussie die wat stof heeft doen opwaaien op google plus, vindt u binnen de conclusie van deze blog extra onderzoeksresultaten en risico’s van de NextGEN gallery plugin. Bij de conclusie kunt u vervolgens zelf bepalen of u gebruikt wilt maken van de NextGEN gallery plugin.

Wat biedt NextGEN gallery plugin voor WordPress?

Om u een kort antwoord te geven, de WordPress NextGEN Gallery is één van de populairste plugins voor WordPress aller tijden. Er zijn een aantal redenen om deze stelling te ondersteunen. De plugin is gemakkelijk te gebruiken waardoor vooral beginnende WordPress gebruikers worden aangetrokken door deze galerij plugin.

De WordPress NextGEN Gallery biedt ook een centraal beheersysteem voor alle galerijen binnen de WordPress website, dit is iets wat weinig andere WordPress galerij plugins bieden. De meest voorkomende situatie met dergelijke plugins is dat er voor iedere galerij een andere administratie omgeving is.

Met twee soorten ingebouwde type galerijen, slideshow en thumbnail, is het gemakkelijk om te zien waarom 9 miljoen mensen kiezen voor de WordPress NextGEN gallery plugin. Het biedt gewoon de functionaliteiten die de meeste mensen willen zien van een fotogalerij.

De Voordelen en nadelen van NextGEN gallery voor WordPress

Het is een zeer uitgebreide plugin en met veel functionaliteiten kunnen er complexe situaties ontstaan. Het grootste probleem is dat de plugin kan stoppen met werken wanneer u WordPress of de plugin update naar een nieuwere versie. Maak altijd een back-up voordat u de updates uitvoert zodat er geen data verloren gaat. Dit kan een nadeel zijn voor veel gebruikers. Wanneer u de downtime plus eventuele frustraties niet kunt tolereren en u gewoon een simpele fotogalerij wilt hebben, kunt u misschien beter voor een andere plugin kiezen.

Tot zover het grootste nadeel van deze plugin. Wanneer we alleen daarnaar kijken doen we de NextGEN plugin tekort. Het is een zeer welkome aanvulling op de weergave van foto’s binnen uw WordPress website. Er is een oceaan aan keuzes voor de gebruiker met een gemakkelijke en intuïtieve weergave om mee te werken. Bij elk onderdeel van de plugin krijgt u steeds meer opties om de fotogalerij geheel naar wens in te vullen. Wat bij mij bijvoorbeeld een grote indruk heeft achtergelaten, is dat er een optie is om een watermerk aan de afbeeldingen toe te voegen. Dit ontbreekt bij veel andere fotogalerij plugins. U kunt binnen enkele klikken de tekst of afbeelding veranderen qua formaat, zichtbaarheid en invoegtoepassing.

Door de grote gebruikersaantallen bieden de ontwikkelaars van de NextGEN plugin veel ondersteuning via de speciale website en voorzien ze de gebruikers regelmatig van updates via hun blog. Er is een grote hoeveelheid aan instructies en tips voor de gebruikers waar sommige plugins niet mee kunnen concurreren.

NextGEN maakt gebruik van JQuery oftewel Javascript, dit komt de gebruiksvriendelijkheid ten goede doordat de plugin werkt op ieder mobiel apparaat en mee schaalt. Het is een responsive plugin die zeer bruikbaar is binnen de huidige webontwikkeling trends. Flash plugins hebben deze functionaliteit over het algemeen niet.

Hoe is kunt u de NextGEN gallery plugin voor WordPress te gebruiken?

In dit voorbeeld leg ik u uit hoe u met de NextGEN gallery plugin een basis fotogalerij kunt maken. Voor meer toepassingsmogelijkheden verwijs ik u naar de video’s onderaan deze uitleg of naar de reeds verschenen online documentatie op: http://www.nextgen-gallery.com/help/. Nadat u op de door u gewenste manier de plugin heeft geïnstalleerd, navigeert u naar het menu aan de linker, gaat u met de muis over het menu item “Gallery” heen en selecteert u de optie “Add Gallery/Images”.

Menu opties NextGEN plugin
Figuur 1 – Menu opties NextGEN plugin

Vervolgens komt u op de onderstaande pagina terecht waarbij u foto’s kunt plaatsen in een bestaande fotogalerij of u kunt een nieuwe fotogalerij aanmaken zoals we dit in het onderstaande voorbeeld gaan doen. Laat het dropdown menu staan op “Create a new gallery”, klik op “+Add files” en selecteer de bestanden die u aan de fotogalerij wilt toevoegen. Onderaan de pagina heeft u ook de optie om afbeeldingen toe te voegen die zich in de mappen op de server bevinden.

Add Gallery NextGEN plugin
Figuur 2 – Add Gallery NextGEN plugin

Selecteer de afbeeldingen die u wilt toevoegen en klik op openen, vul een naam in voor de fotogalerij en klik op “Start Upload” Uw afbeeldingen worden dan toegevoegd aan de fotogalerij en u krijgt een melding wanneer het uploaden is voltooid.

Start Upload NextGEN plugin
Figuur 3 – Start Upload NextGEN plugin

Navigeer hierna wederom naar het menu aan de linker kant en klik op “Manage Galleries” hier ziet u een overzicht van de aangemaakt fotogalerijen en selecteer de reeds aangemaakte fotogalerij. Vervolgens komt u op de onderstaande pagina terecht.

Gallery Optimaliseren NextGEN plugin
Figuur 4 – Gallery Optimaliseren NextGEN plugin

1. Hier kunt u de titel van de fotogalerij wijzigen;
2. Hier kunt u een beschrijving van de fotogalerij toevoegen;
3. Deze url geeft aan waar de fotogalerij map zich bevindt binnen de database;
4. Geeft de auteur weer van de fotogalerij;
5. Hier kunt u de fotogalerij linken aan een bestaande pagina;
6. Hier kunt u een afbeelding selecteren die wordt gebruikt als preview voor de fotogalerij;
7. Bij deze optie kunt u een nieuwe pagina aanmaken voor de fotogalerij;
8. Wanneer u alles naar wens heeft ingevuld moet u op “Save Changes” klikken;

9. Onder de algemene instellingen van de fotogalerij staan de foto’s die ook verder kunt bewerken. Hier staat een preview van de foto en de gegevens zoals het ID, de upload datum, de grootte en u heeft de optie om de foto niet te laten weergeven via “Exclude?”;
10. Hier kunt u de titel van de afbeelding aanpassen;
11. Hier kunt u een (meta)beschrijving aan de desbetreffende foto toevoegen;
12. Hier kunt u relevante tags (waarop de afbeelding moet worden gevonden) toevoegen aan de foto;
13. Als laatste heeft u de optie om de foto te bekijken (View), om de eigenschappen van de foto te bekijken (Meta), u kunt de verkleinde weergave van de afbeelding aanpassen (Edit Thumb), u kunt de afbeelding draaien (Rotate), u kunt de foto publiceren (Publish), u kunt de foto naar de originele staat terugzetten (Recover) en natuurlijk kunt u de afbeelding verwijderen (Delete).

Gallery Bulk actions NextGEN plugin
Figuur 5 – Gallery Bulk actions NextGEN plugin

Tevens heeft u de mogelijkheid om meerdere afbeeldingen aan de linkerkant te selecteren, kunt u klikken op het drop down menu en de geselecteerde afbeeldingen tegelijk aanpassen via de bovenstaand opties. Selecteer een optie en klik op “Apply”.

Vergeet niet om na alle wijzigingen op “Save Changes” te klikken!

Om nu de aangemaakte fotogalerij toe te voegen aan de gewenste pagina, navigeert u naar de pagina waar u de fotogalerij wilt plaatsen. Vervolgens klikt u binnen de tekst op “Media toevoegen”, selecteert u aan de linker kant “NextGEN Gallery”, via het drop down menu selecteert u de desbetreffende fotogalerij en klikt u op “Select >>” en “Save all changes”.

Select Gallery NextGEN plugin
Figuur 6 – Select Gallery NextGEN plugin

In de tekst komt de shortcode van de fotogalerij te staan en wanneer u de pagina “Publiceert” of “Bijwerkt” komt de fotogalerij te staan op de desbetreffende pagina (die u eerder heeft geselecteerd, zie figuur 4) . Op de pagina zelf kunt u de foto’s laten weergeven als Thumbnails of als Slideshow.

Fotogalerij op de pagina NextGEN gallery plugin
Figuur 7 – Fotogalerij op de pagina NextGEN plugin

Wanneer u op een foto klikt dan wordt deze in het groot weergeven, met de eerder ingevulde beschrijving eronder. U kunt naar links en rechts navigeren binnen de fotogalerij en de geselecteerde foto rechtsboven wegklikken.

Geselecteerde foto op de pagina NextGEN gallery plugin
Figuur 8 – Geselecteerd foto op de pagina NextGEN plugin

Er zijn nog veel verschillende opties voor de styling en het gebruik van de NextGEN gallery plugin. Dit zijn er teveel om momenteel te behandelen. Voor meer opties kijkt u op de speciale website of maak onder andere gebruik van de onderstaande video’s voor meer informatie.

Alle afbeeldingen in deze blog komen van: Roel Huisintveld Zonwering

Conclusie over de NextGEN gallery plugin

De NextGEN gallery plugin is zo populair en krachtig voor goede redenen, het werkt uitstekend plus het geeft de gebruikers een enorme keuze en controle. Er zijn 9 miljoen mensen die de plugin gebruiken dus er zitten voor mensen veel pluspunten aan het gebruik van deze plugin. Door deze waardering en omvang van de gebruikersgroep zijn er veel extra’s op de markt, er zijn tientallen goede plugins die add ons en verbeteringen zijn voor de NextGEN plugin. Doordat er zoveel gebruikers zijn, zijn er ook goed ontwikkelde FAQ, service en help functies wat weinig plugins hebben.

De hoofdrede waarom iemand ervoor kiest om geen gebruik te maken van deze plugin, is omdat er met veel functionaliteiten, veel complexiteit om de hoek komt kijken. Wanneer WordPress of NextGEN zelf moet worden bijgewerkt, kunnen er eens per jaar problemen ontstaan waardoor u de plugin moet verwijderen en opnieuw installeren. Als u het eventuele geknoei wilt voorkomen en de uitstraling van andere plugins spreekt u meer aan, dan kunt u er misschien beter voor kiezen om één van de andere fotogalerij plugins gebruiken.

Aanvullende onderzoeksresultaten en risico’s voor het gebruik van de NextGEN gallery plugin

Nadat deze blog online was gezet en gedeeld via verschillende social media kanalen, is er een pittige discussie ontstaan op google+. Naar aanleiding van deze discussie heb ik besloten om een aanvullend onderzoek te doen en om nieuwe risico’s in kaart te brengen. Het blijkt achteraf een complexe plugin waar veel haken en ogen aan zitten en bepaal voor uzelf of de voordelen opwegen tegen de nadelen.

Er zijn verschillende meningen en ervaringen met de NextGEN gallery plugin naar voren gekomen uit de discussie. In de onderstaande tekst zal ik de meningen/stellingen benoemen en aangeven in hoeverre deze kloppen. Voor het korte onderzoek maak ik voornamelijk gebruik van http://wordpress.org/support/plugin/nextgen-gallery en http://www.nextgen-gallery.com/help/.

 • “Na de overname door Photocrati (2012) is de plugin zo goed als niet meer bruikbaar, er zijn veel problemen, fouten en de website gaat er traag door werken”
  Voor de overname door Phatocrati had de NextGEN gallery pugin al een groot aantal gebruikers, let dus niet op de rating en download aantal maar lees het supportforum voor het installeren/gebruiken van een plugin. Sinds de overname in 2012 klopt het dat er veel problemen zijn met de plugin, als je kijkt naar het aantal discussies op het support forum. Mensen helpen elkaar wel met het oplossen van de problemen en het team van Photocrati is actief bezig met het helpen van de gebruikers.
 • “Veel foto’s met veel gallerys en albums zorgen ervoor dat de option tabel niet goed functioneert”
  Deze stelling klopt ook, de option tabel zorgt voor problemen bij veel gallerys en albums. Beperkt u zich daarom in het aantal gallerys en albums, maak alleen de meest relevante aan om problemen te voorkomen.
 • “Bij het upgraden van een oudere versie, werkt er bijna niets meer“
  Ik zie veel discussies gerelateerd aan de bovenstaande stelling. Het updaten van de NextGEN gallery plugin kan voor veel problemen zorgen en dit is geen ideale situatie. Ondanks dat er veel hulp wordt geboden, moet u er goed over nadenken voordat u de plugin installeert dan wel update. Een alternatief voor de NextGEN gallery plugin is Shortcode Ultimate. Het team van Photocrati is wel actief bezig om de problemen op te lossen: http://wordpress.org/support/topic/open-letter-to-the-nextgen-community-from-erick-danzer-1.
 • “Na de installatie is op de backend te zien dat er veel processen worden gebruikt, kijk naar de serverload, databasevulling en de queries die worden uitgevoerd.”
  Helaas klopt deze stelling ook. Na de installatie worden veel processen gebuikt/uitgevoerd, dit kan er zeker voor zorgen dat uw website traag wordt. Mocht dit het geval zijn dan is het verstandig om de backend in de gaten te houden en om deze op te schonen. Via de volgende link kunt u één van vele discussies lezen over de processen die op de backend worden uitgevoerd: http://wordpress.org/support/topic/wp_options-to-many-records

Het valt mij wel op dat er vanuit Photocrati veel support wordt geleverd en dat ook veel problemen worden opgelost. Mocht u tegen problemen aanlopen dan kunt u een discussie starten op het supportforum en u krijgt over het algemeen een hulpvolle reactie van de organisatie. Eventueel kunt u gebruik maken van de: Shortcode Ultimate plugin.

Bedankt voor het lezen van deze blog. Welke fotogalerij plugin gebruikt u en waarom? Heeft u nog vragen, opmerkingen of aanvullingen, dan heeft u onder deze blog de mogelijkheid om uw stem te laten horen. Ik zie graag uw reactie tegemoet.

Over de schrijver
Zelfstandig ondernemer en eigenaar van MediaMaus “webontwikkeling op maat”, gevestigd te Elst. Mijn doel is om organisaties te helpen bij het verbeteren/vernieuwen van hun online communicatie. Hierbij lever ik diensten op het gebied van: Webdesign | WordPress Website realisatie | SEO | Social media. Ik zal op IMU.nl actief zijn als SEO en WordPress gastblogger.
Leendert
Door

Leendert

op 7 December 2014

Graag wil ik mijn schilderijen en tekeningen separaat op mij site zetten( dus 2 aparte pagina's) . Heo doe je dit?

Maurice De Busschere
Door

Maurice De Busschere

op 26 January 2015

Beste Leendert, Om het gewenste resultaat te krijgen kunt u werken met een aparte fotogallerij of fotoalbum. Hiervoor kunt u de standaard functie binnen WordPress gebruiken. Voor meer informatie over hoe u precies de schilderijen en tekeningen apart binnen de website kunt plaatsen vindt u hier: http://www.nextgen-gallery.com/help/ Veel succes en mijn excuus voor de late reactie. Met vriendelijke groet, Maurice De Busschere

Aad
Door

Aad

op 25 January 2015

hallo ik ben bezig voor mijn kunstenaars vereniging een site te bouwen in wordpress. met nextgen gallery loop ik tegen het volgende probleem aan. op pagina x heb ik een gallery met tumbs (portretten van de kunstenaars) en een korte omschrijving. als ik klik op een willekeurige tumb krijg ik een vergroting van van het plaatje .(standaard) maar ik wil, middels een link , dat ik op een andere pagina kom waar er meer over de kunstenaar staat geschreven. volgens nextgen zelf hebben zij die mogelijkheid niet weet u of dat klopt of welke gallery plugin kan dat wel ? ik zie zie uw reactie graag tegemoet. vriendelijke groet Aad Gordijn

Maurice De Busschere
Door

Maurice De Busschere

op 26 January 2015

Beste Aad, Om het vergroten van de afbeelding moet u volgens mij bij het invoegen van de afbeelding aangeven dat u in plaats van link to mediafile, custom url moet selecteren. Hier kunt u dan de afbeelding verwijzen naar de desbetreffende auteurspagina. Meer informatie over het gebruik van NextGen kunt u vinden op: http://www.nextgen-gallery.com/help/ De bovenstaande optie die ik heb beschreven kunt u ook toepassen via de standaard mediabibliotheek functie. Veel succes met de NextGen plugin en mocht u meer hulp nodig hebben dan hoor ik het graag. Met vriendelijke groet, Maurice De Busschere

Anja
Door

Anja

op 26 February 2019

Ik heb diverse galleries aangemaakt, en wil er nu eentje integraal verwijderen. Hoe doe ik dit? Ik hoor graag!

Reactie plaatsen