arrow_drop_up arrow_drop_down
19 januari 2015 

IT cursus: Toepassen van verdienmethoden op WordPress

Ok, je website of blog staat, maar hoe kun je hier nu succesvol een verdienmethode op toepassen? Welke verdienmethoden zijn er voor een blog of website? Deze vraag wordt mij de laatste tijd vaker gesteld en tevens zie ik dit soort vragen voorbij komen op diverse WordPress forums. Als jij graag wilt weten hoe jij je verschillende verdienmethoden kunt inzetten of kunt combineren voor je blog of website, lees dan vooral verder.

Deze serie bestaat uit 2 gedeelten. In het eerste gedeelte zullen we vooral stilstaan bij;

 • Wie is jouw klant en welk probleem los je precies op?
 • Verdienmethoden voor jouw WordPress blog of website

Ook geef ik in dit artikel diverse praktijkvoorbeelden gebaseerd op mijn eigen ervaringen. In dit artikel (deel 1) zal ik ingaan op onderstaande zaken;

 1. Affiliateprogramma’s
 2. Adsense advertenties en andere reclame-programma’s

Volgende week in deel twee, zullen de volgende drie onderwerpen behandeld worden;

 • Het werken met Maillijsten en nieuwsbriefinschrijvingen;
 • Werken met producten van Amazon en Bol;
 • Werken met je eigen (digitale) producten.

Wie is jouw klant en welk probleem probeer je op te lossen?

Voordat je jouw website en/of blog gaat inrichten (om hier geld mee te verdienen) zijn de volgende zaken van belang;

 • Wie is jouw klant eigenlijk?
 • Welke probleem los jij op?

Om dit enigszins toe te lichten zal ik je een praktijkvoorbeeld geven. Mijn eerste website waar ik geld mee wilde verdienen had te maken met WordPress thema’s.

WordPress thema’s stellen webdesigners, ondernemers/zzp’ers en bedrijfseigenaren maar ook particulieren of hobbyisten in staat om zelf een website te bouwen. Het zijn templates voor het populaire Content Management Systeem (CMS) WordPress. WordPress wordt gebruikt voor ongeveer 21% van alle websites wereldwijd.

Vervolgens ben ik op zoek gegaan naar websites die specifiek het onderwerp “WordPress thema’s” behandelden. Ik bezocht verschillende forums waar mensen aangeven tegen welke problemen ze aanlopen en heb een it cursus gevolgd. Daarnaast ben ik zelf freelance webdesigner, hierdoor had ik zelf ook aardig wat ervaring opgedaan in de praktijk.

Ik kwam erachter dat mijn ideale klant zowel een man als vrouw kan zijn in de leeftijdscategorie 20 – 45. Hiervoor had ik een “persona (soort klantprofiel)” aangemaakt die ik “mijn klant” noemde. Ik probeerde een overzicht te creëren met de beste thema’s per vakgebied. Zodat mijn doelgroep niet het hele internet af hoefde te zoeken naar dat ideale thema dat paste bij hun website. Door mijn website zodanig in te richten (en ook mijn zoekwoorden hierop af te stemmen) kon ik mensen met de volgende problemen helpen:

 • Meer duidelijkheid verschaffen over wat een WordPress thema is en doet;
 • Overzicht geven met de juiste thema’s per vakgebied

Natuurlijk is deze analyse erg plat. En geloof me, ook hier zijn enorm veel modellen en methodieken voor te vinden waarmee je een betere analyse kunt doen op jouw bezoeker of potentiële klant.

Affiliateprogramma’s

Voor WordPress thema’s zijn er ontiegelijk veel aanbieders te vinden en er komen er steeds meer bij.

Veel van deze thema aanbieders bieden een affiliateprogramma aan. In het kort betekent dit dat jij de producten als een “affiliate” gaat promoten voor dat betreffende bedrijf en hier “commissie (vergoeding)” voor ontvangt. De commissie verschilt per aanbieder en kan ook per aanbieder anders ingericht zijn. Lees daarom altijd erg goed de voorwaarden van het affiliateprogramma. Een handige tip om voor jouw product het juiste affiliateprogramma te vinden in Google:

WordPress Themes + affiliate programs(waarbij je WordPress Themes vervangt met jouw zoekwoord)

Dus je zoekwoord gecombineerd met het affiliateprogramma. Via Google zijn voldoende reviewsites te vinden die de verschillende affiliateprogramma’s vergelijken op diverse punten. Daarnaast kun je affiliateprogramma’s gebruiken van producten die je zelf misschien al gebruikt of toepast.

Ik had mezelf aangemeld voor een tweetal WordPress thema affiliate platformen;

 1. Themeforest
 2. Templatemonster

Hieronder een voorbeeld waar je het “affiliateprogramma” van Themeforest kan vinden;

Themeforest WordPress thema's affiliate programmas

Waarom specifiek deze twee?

Bovenstaande WordPress thema-aanbieders betreffen zogenaamde “Marketplaces” (een soort marktplaatsen), waar duizenden auteurs zijn aangemeld om hun eigen producten (en WordPress thema’s) te verkopen. Daarnaast zijn dit twee van de grotere WordPress thema-aanbieders.

Ik zal nooit meer vergeten hoe het voelde, toen ik mijn eerste 8.40 dollar had verdiend. Zie hieronder het bewijs:

Verdienen aan verkopen WordPress thema's

Wat je ziet is het volgende:

 1. De maand: April
 2. Het aantal “doorklikken”: 176
 3. Geregistreerd: 2
 4. Gestort: 2
 5. Verdiensten: $ 8,40
 6. Gemiddelde: $ 4,20

Ok, maar wat betekent dit nu precies?

In de maand april zijn er 176 mensen geweest die via mijn website op de “affiliate link” hebben geklikt. Van deze 176 mensen is er een tweetal mensen geweest die zich daadwerkelijk als gebruiker hebben geregistreerd en een product hebben aangekocht. Dankzij deze twee mensen heb ik dus mijn allereerste 8.40 dollar verdiend. (wat op dit moment best gunstig is, als je kijkt naar de koers euro/dollar). Iedereen tevreden. De klant heeft zijn product, de thema-aanbieder zijn vergoeding voor dit product en ik ontvang mijn commissie voor de inzet en promotie. Voor mij betekende dit dat affiliate marketing dus echt werkt! Hier wil ik meer mee gaan doen.

Er zijn ook grote affiliate platformen, die verschillende producten in allerlei categorieën aanbieden. Hieronder enkele voorbeelden:

 1. Clickbank (US)
 2. Commission Junction (US)
 3. JVZoo (US)
 4. ShareASale (US)
 5. Daisyconn (NL)

En er zijn nog veel meer te vinden. Maar let op en kijk altijd goed naar de voorwaarden en wat de vergoedingen zijn. Als ik zelf namelijk niet tevreden ben over een product, ga ik dit product natuurlijk niet aanraden aan mijn bezoekers of lezers. Ik wil alleen maar producten aanraden waar ik zelf ook tevreden over ben en die ik zelf ook gebruikt of getest heb.

Adsense Advertenties

Ook maakte ik op deze website voor WordPress thema’s, diverse “Adsense” advertenties aan. Adsense advertenties zijn ook een manier om online geld te verdienen met jouw website en/of blog. Je kunt je gratis inschrijven voor een “Google Account”. Als je een google account hebt, kun je je daarna registeren voor “Adsense”. Nadat je bent toegelaten kun je inloggen op deze omgeving en een “Adsense advertentie” maken. Ik zal hieronder een screenshot geven, hoe dit eruit ziet:

Adsense advertentie aanmaken

 1. Geef een naam op voor je advertentie. Ik doe meestal een combinatie met mijn domeinnaam en de positie waar ik de advertentie nodig ben. Dus bijvoorbeeld: “Mijnwebsite+Footer”
 2. Kies de juiste afmeting. De afmetingen die je ziet in bovenstaande afbeelding zijn de “meest gebruikte” afmetingen. Klik op vakje “recommended” om een andere keuze te maken.
 3. Wil je tekst en afbeeldingen tonen? Soms is het handig om alleen tekst te tonen of alleen een afbeelding. Maar je kunt ze ook combineren.
 4. Bij “Text ad style” kun je bepaalde vooraf gedefinieerde kleurenschema’s gebruiken voor jouw advertenties. Ook kun je hier jouw advertentie afstemmen op jouw huisstijl, zodat de advertenties beter integreren in jouw website of blog.
 5. Als je kiest voor “Save and get code”. Verschijnt er een code.

Mijn Adsense account is ingesteld op de Engelse taal. Deze kun je aanpassen naar Nederlands.

Adsense code advertentie weergeven

Bovenstaande code klik je aan en kopieer je. Deze plak je vervolgens op je website waar je deze advertentie wilt tonen. Zelf gebruik ik advertenties in mijn blogartikelen en in mijn “sidebar”. In mijn blogartikelen gebruik ik meestal alleen “tekstadvertenties” en zorg ik dat de kleuren zijn afgestemd op mijn huisstijl.

Als ik advertenties wil gebruiken in mijn “sidebar” op mijn WordPress website. Maak ik gebruik van de Textwidget. Hier zet ik vervolgens bovenstaande code in (kopiëren/plakken). Het kan soms even duren voordat je advertentie zichtbaar wordt.

Ook belangrijk: Je mag maximaal 3 advertentieblokken gebruiken per pagina/post (beleid vanuit Adsense). Om mij aan deze regel te houden, maak ik vaak gebruik van een plugin genaamd: “Easy Adsense”.

Welke andere Advertentie programma’s zijn er naast Adsense van Google?

 • Chitika
 • Media.net
 • Kontera

Voor meer informatie over Google Adsense kun je op de site van Google kijken.

Afsluiting

Aan het einde gekomen van dit artikel, hoop ik dat je waarde kunt halen uit de tweetal verdienmogelijkheden die ik met je heb gedeeld. Mocht je vragen en/of onduidelijkheden hebben over iets in dit artikel, laat het mij dan weten. Ik help je graag op weg met een toelichting, it cursus of uitleg.

Volgende week gaan we verder met deel twee van verdienmethoden. Hierin zullen de volgende verdienmethoden aan bod komen;

 • Het werken met Maillijsten en nieuwsbriefinschrijvingen;
 • Werken met producten van Amazon en Bol;
 • Werken met je eigen (digitale) producten

Wat ik als laatste nog wil opmerken; de informatie in dit artikel over affiliate marketing is vrij globaal. Als je deze verdienmethoden wilt inzetten, verdiep je dan wel goed in de voorwaarden en welke wettelijke verplichtingen er gelden. Deze kunnen soms per land verschillen.

Welke verdienmethoden zet jij in op je WordPress website?

Over de schrijver
Ik ben freelance webdesigner, marketeer, blogger en reggae producer. Consumenten en bedrijven huren me in omdat ik hen help om meer bezoekers naar hun website te trekken en nieuwe klanten te werven. Als ik niet bezig ben met mijn passies webdesign, marketing of WordPress dan kun je me vinden in de Reggae Scene. Ik maak mijn eigen reggae beats.
Niels Vos
Door

Niels Vos

op 20 January 2015

Dag Bennie, Affiliate en Adsense zijn prima methodes om een aardig zakcentje te verdienen. Toch zie ik dat de CPC van Adsense binnen mijn doelgroep volledig ingezakt is de afgelopen jaren. Het is eigenlijk jammer van de ruimte op je website. Je ging bijvoorbeeld van 0.25 - 1.00 euro naar 0.03 - 0.12 euro per klik. Met vriendelijke groet, N.Vos

Chelsea Bosters
Door

Chelsea Bosters

op 20 January 2015

Echt waar? Ik heb zelf nooit gewerkt met Adsense aangezien ik volledig zelf wil bepalen wat voor advertenties op mijn website komen. Dus niet ongeveer. Maar daar is dus enorm weinig op te verdienen? En vanaf hoeveel bezoekers kun je een leuk centje hiermee verdienen dan Niels?

Niels Vos
Door

Niels Vos

op 20 January 2015

Vroeger toen ik begon zat ik met 200 - 300 bezoekers per dag ongeveer rond de 100 euro per maand. In de categorie "Kids/Entertainment" heb ik hier een test mee uitgevoerd. Nadeel was wel dat de website helemaal volgepropt was met advertenties. Het maximale aan advertenties had toen nog geen negatief effect op je ranking. (3x image ads + 3x tekst ads). Tegenwoordig zou ik met dezelfde website en evenveel bezoekers/ads waarschijnlijk 1/5 deel ontvangen.

Chelsea Bosters
Door

Chelsea Bosters

op 20 January 2015

Het zou ook niet erg leuk zijn als al die websites zoveel advertenties hadden staan. Maargoed, het is inderdaad een wereld van verschil ja.

Bennie Mellies
Door

Bennie Mellies

op 20 January 2015

Hoi Niels, Dank voor je reactie. Helemaal mee eens. Op sommige sites druipt het "adsense" gehalte er vanaf en moet je je afvragen hoe effectief dit is. Ik denk dat er zeker nog wel rendement te halen is uit adsense, maar zoals met alles moet je hierbij niet "overdrijven" (less is more). Daarnaast zal de niche waar je in zit, bepalend zijn voor het succes van je adsense campagne. Op sommige sites zet ik Adsense expres niet in. Groet, Bennie

Reactie plaatsen