arrow_drop_up arrow_drop_down
16 september 2014 

Google Analytics Dashboard, resultaten van je website

Voor iedere website is het tegenwoordig essentieel om een connectie te maken via Google Analytics. Zo worden de resultaten van je website inzichtelijk gemaakt en geef je de zoekmachines toestemming om jouw website te indexeren binnen de zoekresultaten.

Een overzicht van de resultaten die met je website worden geboekt is essentieel om te scoren in de zoekmachines. Maar ook om onderdelen van de website, indien nodig, bij te kunnen sturen. Maar bestaat er een manier waarop je aan de website kunt werken zonder dat je hoeft te navigeren naar Google Analytics? Ja, dat kan! Dat kan met behulp van een plugin: Google Analytics Dashboard voor WordPress.

Wat kan deze plugin?

Via het Google Analytics Dashboard worden de belangrijkste websitegegevens inzichtelijk gemaakt. Dat biedt zowel jou als jouw klant een overzicht van hoe de website functioneert binnen de zoekresultaten. Een ideale optie om snel te kunnen schakelen tussen je website en de analytics, zodat je de online vindbaarheid van de website kan optimaliseren.

 • Door middel van een widget geeft het Google Analytics Dashboard gedetailleerde analytics informatie en statistieken over onder andere: het aantal bezoeken, het aantal bezoekers, bounce rates, organische zoekresultaten en het aantal bekeken pagina’s per bezoek.
 • Geautoriseerde gebruikers kunnen ook statistieken zien zoals het aantal views dat een pagina heeft, het aantal unieke views dat een pagina heeft en top zoekresultaten. Deze worden zowel binnen het dashboard op de startpagina van het WordPress CMS weergegeven, als bij iedere pagina.
 • Door gebruik te maken van deze plugin wordt de data op een snelle en veilige manier verzameld, omdat het Google Analytics Dashboard gebruikmaakt van een OAuth2-protocol en de Google Analytics API.

Features

Onderstaand volgt een overzicht van de eigenschappen die worden weergeven door het Google Analytics Dashboard op de startpagina van het WordPress CMS. Ook worden de functionaliteiten vermeld die deze plugin biedt voor het bijhouden van de statistieken van jouw website.

Google Analytics Dashboard features

 • Je hebt toegang tot alle websitestatistieken in één enkele widget (alle websites binnen hetzelfde Google account);
 • De real time functie geeft aan hoeveel bezoekers, welke pagina’s, en welke verkeersbronnen er op dat moment worden gebruikt;
 • Er is een optie om Google Analytics statistieken aan de front-end te laten zien bij elke pagina en bij elk bericht;
 • Er is een mogelijkheid om de top-24 pagina’s, verwijzingen en zoekopdrachten te bekijken (gemakkelijk te sorteren via kolommen);
 • En nog veel meer, na te lezen op de Google Analytics Dashboard plugin pagina.

Google Analytics Tracking features

 • Je kunt de Google Analytics tracking code inschakelen/uitschakelen;
 • Er is de mogelijkheid om te schakelen tussen de Universal Analytics en de klassieke Analytics tracking methode;
 • Het Google Adsense account kan worden gekoppeld aan de plugin;
 • Je kunt een heel netwerk machtigen, met één Google account;

Prijs / Kwaliteit

Het Google Analytics Dashboard is gratis! Momenteel zit de plugin op versie 4.3.3, is compatible met WordPress 4.0 en voor het laatst bijgewerkt op 23-08-2014. De resultaten die worden getoond in het dashboard komen zowel uit de klassieke Google Analytics als uit de nieuwe Universal Google Analytics.

Volgens mij is dit qua prijs-kwaliteitverhouding een uitermate geschikte plugin om de resultaten vanuit Google Analytics inzichtelijk te maken binnen je WordPress CMS, zowel voor jou als voor jouw klanten. De meeste gebruikers zijn zeer tevreden over de plugin (bekijk de review pagina). Het is dan ook een zeer toegankelijke plugin, die geheel gratis is en die je gemakkelijk kunt koppelen aan je WordPress installatie.

Google Analytics dashboard 2

Ondersteuning

Binnen het support forum staan (september 2014) 9 pagina’s met vragen, waarbij de meeste issues zijn opgelost (of er zijn aanpassingen gedaan aan de plugin). Aan de hand van onder andere vragen en issues van gebruikers wordt het Google Analytics Dashboard doorontwikkeld. Tevens wordt er rekening gehouden met nieuwe versies van zowel WordPress als Google Analytics. Op deze manier is de plugin altijd actueel en functioneert hij zonder problemen.

Beoordeling / Conclusie

Het Google Analytics Dashboard geeft je inzicht in de websitestatistieken, wordt constant doorontwikkeld, is gratis en biedt vele functionaliteiten. Vanuit zowel wordpress.org als deconf.com wordt veel ondersteuning geboden en helpt men direct bij het oplossen van problemen. De plugin is up-to-date en haalt Analytics-gegevens uit zowel de klassieke versie als de Universal Analytics versie.

Kortom: het is een ideale plugin om de websitestatistieken voor je WordPress website in kaart te brengen. Ik ervaar deze plugin als zeer plezierig: hij is toegankelijk, betrouwbaar, gemakkelijk toe te passen en biedt veel inzichtelijke informatie voor iedere WordPress CMS gebruiker met een Google Analytics account.

Maak je al gebruik van deze plugin of heb je andere plugins gevonden die dergelijke functionaliteiten bieden?

Over de schrijver
Zelfstandig ondernemer en eigenaar van MediaMaus “webontwikkeling op maat”, gevestigd te Elst. Mijn doel is om organisaties te helpen bij het verbeteren/vernieuwen van hun online communicatie. Hierbij lever ik diensten op het gebied van: Webdesign | WordPress Website realisatie | SEO | Social media. Ik zal op IMU.nl actief zijn als SEO en WordPress gastblogger.
Alain Sadon
Door

Alain Sadon

op 21 September 2014

Deze kende ik niet, dank je wel! Een misschien minstens zo spannende tool van Google om je analytics gegevens, buiten analytics om, zichtbaar te maken is de Chrome extension https://chrome.google.com/webstore/detail/page-analytics-by-google/fnbdnhhicmebfgdgglcdacdapkcihcoh" rel="nofollow">Page analytics by Google. Deze is bovendien onafhankelijk van het CMS. Het is dus niet exclusief voor Wordpress. Je krijgt dan boven in het scherm van de (pagina's van de) sites waar je beheerder van bent (of rechten voor hebt), alle Analytics gegevens van die pagina te zien. Bovendien is de overlay-functionaliteit actief waarbij je meteen kan zien hoe vaak men klikt op welke links. Maar goed, ik ga de wordpress addon ook even bekijken.

Reactie plaatsen