arrow_drop_up arrow_drop_down
30 september 2015 

5 favoriete bestseller Wordpress themes van 2015

Ben jij ook altijd op zoek naar goede WordPress themes? Dan ben je vast op een van de beste bezochte pagina’s van Themeforest geweest: Last Week’s Top Selling WordPress Themes & Templates.  Hier staat een overzicht van de beste verkochte WordPress themes van Themeforest, een van de populairste marktplaatsen om website templates te kopen. Elke week kom ik er wel een paar keer buurten. Gewoon even kijken of er weer nieuwe populaire themes bij zijn gekomen. In dit artikel geef ik je een overzicht van mijn 5 favoriete WordPress templates.

De beste verkopende themes (of templates, ik haal het wel eens door elkaar…) zijn de zogenaamde multi purpose themes. Hier kun je allerlei verschillende soorten websites mee maken:

  • een corporate website voor een bedrijf,
  • een webshop,
  • een landingspagina.

Handig voor websitebouwers, die deze multi purpose themes voor meerdere klanten kunnen gebruiken. En vaak zijn deze themes op een later moment, makkelijk uit te bouwen met nieuwe functionaliteiten. Er zijn zelfs webbouwers die zich specialiseren op één theme, zoals Avada of Enfold. Het voordeel is dat ze het theme heel goed leren kennen en zo makkelijk en efficiënt met het theme kunnen werken.

Zelf heb ik ook al tientallen themes van Themeforest gedownloaded. En bijna allemaal zijn dat WordPress themes op de bestsellers pagina. Daar is een reden voor. Niet alleen zijn ze betrouwbaar en mooi vormgegeven, er zit ook een goede support bij. En dat is belangrijk als er iets mis gaan met bijvoorbeeld een update. Wat maakt deze themes dat ze zo populair zijn? En wat kun je ermee? Ik geef je graag een inkijkje waarom ik er graag mee werk.

Dit zijn mijn 5 favoriete bestseller WordPress themes van 2015:

Avada WordPress theme

Avada

Al enkele jaren staat dit WordPress theme bovenaan als best verkochte template van Themeforest. Elke week wordt Avada rond de 1500 keer verkocht. Ongelooflijk eigenlijk, maar het template is ook echt goed. Vind ik. Want de meningen zijn hierover verdeeld. Er zijn discussies te lezen over Avada van core developers die vinden dat de site slecht gecodeerd is.

Reden: het theme bestaat al sinds 2012 en is in de loop der jaren steeds verder uitgebouwd en aangevuld. Daardoor is de coding vervuild geraakt en is het misschien tot een beetje een samenraapsel verworden. Maar ja, het theme is enorm in trek en fijn om mee te werken. Daar kun je niet omheen. Omdat het zoveel mogelijkheden heeft, kun je met Avada vrijwel alles bouwen; total freedom to create any design style. Van een website voor een hosting bedrijf tot een webshop. Waar een gemiddeld theme keuze uit één slider heeft, heeft Avada er vier: de Fusion Slider, Elastic Slider, Layerslider en Revolution slider.

Zoveel mogelijkheden betekent ook dat het template regelmatig moet worden geupdated. Qua onderhoud en beheer vergt dat extra aandacht. Als je de theme options bekijkt, begint het je te duizelen. En dat kan wel eens een nadeel zijn, omdat je zoveel zaken kunt aanpassen. Aan de andere kant, je hoeft niet zelf te coderen en dat maakt het gebruikersvriendelijk voor mensen die nog niet zo ervaren zijn met WordPress.

Om een voorbeeld de geven: een coach waarvoor ik een website met Avada bouwde, wilde het lettertype wat groter hebben. Ze kan dat gewoon zelf in de theme options aanpassen. Bij Avada kun je een getal invullen om het lettertype groter te maken, maar je kunt ook een blokje in de balk verschuiven en zo het lettertype kleiner of groter maken.

Avada WordPress theme options

Avada is gebruikersvriendelijk, maar als je bijvoorbeeld een landingspagina wilt creëren, kan dat ook. Er zijn weinig problemen met updates en de support is snel en vakkundig, want Avada heeft de luxe dat ze er een heel supporteam op kunnen zetten. Mooi verhaal zit er ook achter. De ontwerper Muhammad Haris van dit theme komt uit Pakistan. Hij kon door het succes van Avada zijn leven veranderen en zijn droom realiseren: hij bouwde van zijn verdiensten een huis, niet alleen voor zichzelf maar ook voor al zijn familieleden. Het succes van Avada? “Vijftig procent komt door onze uitgebreide support.”

Enfold WordPress website theme

Enfold

Hier heb ik al drie templates van gekocht, onder andere voor een klant en voor de plaatselijke turnclub waar mijn dochters lid van zijn. Het is een sober, degelijk, iets minder uitbundig theme dan Avada. En dat is ook het voordeel van Enfold: overzichtelijk en goed mee te werken, ook voor klanten die wat minder ervaring hebben met het content management systeem van WordPress.

Dit theme staat ook bekend om z’n goede support. Als er wat aan de hand is met je theme, kun je aankloppen bij de makers die je uit de brand helpen. Net als veel andere themes werkt Enfold met een themebuilder zodat je makkelijk pagina’s kunt opmaken door blokken heen en weer te slepen (het drag & drop-principe). Enfold heeft een aantal voorbeeld websites (demo content), zodat je met een paar klikken je website kunt inrichten. Je voert de demo content in en krijgt vervolgens een bijna kant-en-klare website voor een restaurant, blog of kerk.

Fijn is ook dat Enfold een coming soon demo heeft; een website die aangeeft dat de nieuwe website nog onder constructie is en een teller geeft aan wanneer de nieuwe website online gaat.

Kleo wordPress community theme

Kleo

Een van de meest veelzijdige themes die ik gebruik, is Kleo. Hier kun je echt alles mee, misschien wel teveel…

Kleo is het best verkochte community theme van 2015 op Themeforest. Met Buddypress onder de motorkap kan het worden uitgebouwd tot een volwaardige community. Ziet er ook prachtig uit. Maar je kunt er ook een directory website van maken, een membership website of zelfs een e-learning website. Er is geen ander theme (corrigeer me als het wel zo is…) op Themeforest waarmee je zo verschillende websites kan bouwen. Maar…

Dat maakt het ook lastiger wat je nu eigenlijk wilt met Kleo. Vaak is het goed om je op een ding te focussen op iets op te bouwen. Bovendien,  als al die verschillende mogelijkheden in een website samenkomen, kan dat de website trager maken. Voor BuddyPress heb je al best een krachtige hosting nodig, want deze plugin vergt veel van het systeem. Dus het is aan te raden om een goede – wat duurdere – hostingpartij te nemen als je Kleo optimaal wilt benutten.

Maar toch, Kleo is en blijft een van mijn favorieten.

Newsmag website theme

NewsMag

Mijn eigen blog heb ik gebouwd met Newspaper, een heerlijk theme om mee te werken. Het is altijd een gok of het theme dat je koopt, ook aan je verwachtingen beantwoordt, maar Newsmag is dat zeker. Newsmag is het ‘jongere broertje’ van Newspaper, dat nog hoger in de lijst met bestsellers (nog net in de Top10) staat en er al wat langer erin staat.

Ik vond de vormgeving van Newsmag mooier. Technisch gezien zijn beide themes gelijkwaardig, dus het is een kwestie van smaak waar je voor kiest. Newsmag heeft een magazine-uitstraling. Het bijzondere van dit theme is dat je heel makkelijk kunt switchen van de ene look-and-feel naar de andere. Dat kan met een paar klikken in het theme options panel. Je kunt bijvoorbeeld van een tech-uitstraling overschakelen naar een klassiek blog en dan ziet je website er in een oogopslag heel anders uit. Fascinerend!

Dit jaar staat mijn blog nog in het teken van content opbouw, maar ik heb al een membership plugin geïntegreerd waarmee ik volgend jaar leuke dingen wil doen. Het theme heeft standaard een forum dat op een later moment goed van pas kan komen. Veel mogelijkheden dus en goed gecodeerd, zodat het een snelle laadtijd heeft. Het heeft ondermeer een smart sidebar (een sidebare die meeloopt als je naar beneden scrolt) en de Speedbooster plugin in zich. Die laatste zorgt voor een snelle performance van de site. Newsmag werkt met de Visual composer, een fijne theme builder.

Directory wordpress theme

Directory+ 

Een van de beste en meest gedownloade directory websites is Directory+. Het theme bestaat al een aantal jaar, maar in 2015 is er een redesign geweest van dit theme en is het compleet over de kop gegooid. Het resultaat mag er zijn.

Deze directory websites zijn in opkomst. Aan de hand van een kaart of via een zoekbalk kunnen je bezoekers snel tot de gewenste informatie komen. Het is vooral geschikt voor geografische content, waarmee je op een Google map allemaal pointers kunt zetten met doorklik naar de gewenste informatie. Niet alleen van een kaart, maar je kunt ook een 3D kaart van Google integreren. Wat ik zelf heel mooi vind aan dit theme is dat je streetview van Google kunt integreren. In plaats van een groot beeld bovenin je pagina kun je streetview laten zien. En kun je je bezoekers perfect laten zien hoe de omgeving er in het echt uit ziet.

Klein nadeeltje: je kunt allerlei aanvullende add-ons en plugins downloaden, specifiek voor dit theme. Da’s mooi, maar daar moet je voor betalen. Hmmmm…

Nog 3 tips van veelzijdige theme’s die ik heb gedownloaded:

X | The Theme – Dit theme kon ik gratis downloaden nadat ik een webinar had gevolgd. Nog niet gebruikt maar veelbelovend. Kenmerkend zijn de vele demo’s waarmee je in een handomdraai heel verschillende websites kunt maken.

The7  – Ook een suptopper. Het is een veelzijdig multi purpose theme met een geïntegreerde taalfunctie, webshop en visual composer. Met een mooie vormgeving.

Listify – Een veel gedownloaded directory theme waarmee je bijvoorbeeld een database van fotografen kunt bouwen.

Welk WordPress theme is jouw favoriet? Ik hoor het graag!

Over de schrijver
Marcel werkt enerzijds voor Maters&Hermsen, een bureau voor bedrijfsjournalistiek, maar ontwikkelt daarnaast websites, Hij werkt alleen met WordPress & Themeforest en probeert daar het maximale uit te halen. Begin dit jaar startte hij met zijn blog WP Journalist over de ongekende mogelijkheden van WordPress in combinatie met online marketing. Hoe haal ik meer uit mijn website? Dat is de vraag die elke dag door zijn hoofd spookt. Een mooie gedachte, maar soms ook vermoeiend.
Thijs van Halewijn
Door

Thijs van Halewijn

op 30 September 2015

Hoi Marcel, goed artikel. Ben zelf na wat speurwerk (en miskopen) ook terecht gekomen op Enfold. Ben zwaar onder de indruk wat dat allemaal kan (en ik stel hoge eisen). Het is het meest volledige thema dat ik ken, en bevat veel functionaliteit die je anders uit plugins moet halen; efficiënt dus en voorkomt het 'zwaar' worden van je website. De helpdesk is inderdaad geweldig (ze beantwoorden zelfs vragen over Wordpress of Woocommerce e.d.) en mocht je zelf iets aan willen passen geven ze je de code waarmee dat kan. En dat allemaal voor, wat is het, $ 59,- ? En nee, ik ben geen affiliate ;-)

mgansevoort
Door

mgansevoort

op 30 September 2015

Ah Thijs, altijd fijn om te horen dat het artikel in de smaak viel. Nog een kleine aanvulling: Sinds deze zomer heeft Themeforest een wijziging in de support doorgevoerd bij het aankopen van themes. Waar er voorheen een 'levenslange support' gold, is dat nu teruggebracht tot een half jaar. Daarna moet je een bedrag van rond de 15 euro voor zes maanden support betalen. Dat lijkt vervelend, maar ik denk dat hierdoor de kwaliteit van de support over de hele linie (dus van alle themes) omhoog gaat. En inderdaad, ik had gisteren nog een vraagje gesteld over hoe je in de Layerslider een hoover effect kunt krijgen in een button (zodat de button een andere kleur krijgt als je er op gaat staan met de muis). Na een dag kreeg ik hier de custom code van om dat aan te passen...

Chelsea Bosters
Door

Chelsea Bosters

op 30 September 2015

Kijk, dit soort support waardeer ik enorm. Waar ik veel bezig ben met Webcare pakken deze partijen het ook op. Je klanten helpen zodat ze tevreden zijn en terugkeren. Daarnaast is support ook gewoon erg belangrijk omdat een theme installeren en eigen maken voor velen niet zo makkelijk is als voor jullie. Kleine dingen kunnen tot grote irritaties leiden, terwijl de aanpassingen vaak erg simpel is. Als je dan de code krijgt aangereikt is dat zeker wel 15 euro waard.

Internetbureau Sowmedia
Door

Internetbureau Sowmedia

op 13 October 2015

Wij gebruiken momenteel voornamelijk Enfold. Het thema is meer een framework te noemen. We bouwen er zowel kleine als vrij complexe websites mee. Het grote voordeel van Enfold is dat klanten erg enthousiast zijn over de 'geavanceerde layout bewerker'. Klanten struikelen over de content editors die concurrerende thema's aanbieden. Enfold vraagt een leercurce, maar eenmaal over de drempel willen ze vaak niet meer iets anders.

rosita
Door

rosita

op 22 February 2016

Hallo Marcel, ik ben een startende freelancer en heb een paar maanden geleden heel 'quick & dirty' en gratis Wordpress site opgezet. Nu wil ik goed aan de gang gaan met een betaald thema, maar heb er nog behoorlijk weinig verstand van. Mede door jouw artikel overweeg ik sterk het Enfold thema. Maar ik wil bij het maken van die keuze wel zeker weten dat ik ook allerlei plugins makkelijk en het liefst gratis kan invoegen. Kan dat bij Enfolf? In mijn huidige 'quick & dirty' variant Argent kan ik dat namelijk niet. Dat moet ik mijn gratis theme upgraden (toch?).

mgansevoort
Door

mgansevoort

op 6 April 2016

Sorry voor de laste reactie, Rosita, maar ik zag de reactie nu pas. Enfold maakt dat mogelijk en de meeste plugins kunnen zonder problemen worden toegevoegd. Heb je een specifieke plugin zoals een vertaalplugin of Buddypress, dan kun je altijd even vragen bij hun 'support' afdeling of die ook wordt ondersteund.

Jeny hil
Door

Jeny hil

op 10 July 2018

Good job. It is helpful for me. I want to add one more theme related to news and magazines – Ybrant WordPress theme. It is an elegant theme for magazines, newspapers related websites. It has great features such as cross browser compatibility, blog ready, premium support etc.

lenny face
Door

lenny face

op 20 September 2019

The best WordPress themes of 2015!

Reactie plaatsen