arrow_drop_up arrow_drop_down
9 augustus 2017 

Handige snippets en plugins voor reacties op WordPress blogs (Deel 2)

Twee weken terug schreef ik al deel 1 van de handige snippets en plugins voor reacties op WordPress blogs. Deze week hoog tijd voor deel 2 ;) In deel 1 had ik al verschillende tips gegeven:

 • Plugin tip: Mailchimp for WordPress, waarmee je mensen automatisch kan laten inschrijven op jouw Mailchimp lijst wanneer ze een reactie plaatsen op je blog.
 • Snippet: Volgorde veranderen van de velden.
 • Snippet: Reageerder automatisch door laten sturen naar een specifieke pagina op je WordPress website.
 • Snippet: Invulveld voor website weghalen, zodat mensen hun website niet meer kunnen invullen (wat meestal totaal geen meerwaarde heeft).
 • Plugin tip:  Reageerder laten inschrijven voor nieuwe reacties, zodat ze een notificatie per mail ontvangen wanneer er een nieuwe reactie is geplaatst.
 • Snippet: Automatisch laten weergeven hoe veel reacties iemand heeft geplaatst op jouw blog.

Dat waren al zes héle handige tips ;) Vandaag bespreek ik een aantal nieuwe/extra tips voor het WordPress reactie systeem:

 1. Hoe je een andere standaard/default avatar (profielfoto) kunt gebruiken, in plaats van de standaard avatar in WordPress.
 2. Hoe je spam voorkomt door het plaatsen van een reCAPTCHA bij het reactieformulier.
 3. En ook door het uitzetten van HTML in reacties kun je spam voorkomen.
 4. Of als je juist wel HTML wilt toestaan; hoe je knoppen kunt toevoegen bij het reactieformulier.
 5. Hoe je ervoor kunt zorgen dat men bij elke reactie kan aangeven of ze het een leuke reactie vinden of niet (vergelijkbaar met de duimpjes bij YouTube video's).
 6. Hoe je ervoor kunt zorgen dat reageerders hun eigen reactie nog kunnen aanpassen.
 7. Hoe je een limiet kunt instellen voor hoe lang een reactie (qua tekst) mag zijn.

01. Andere standaard avatar/profielfoto

Wanneer men een reactie plaats wordt er automatisch een avatar getoond van Gravatar. Als men géén profielfoto heeft ingesteld bij Gravatar, zal er automatisch een standaard afbeelding komen te staan. Maar wat je als nu een ándere default/standaard afbeelding daar wilt tonen? Dat kun gelukkig heel gemakkelijk met de plugin Add New Default Avatar.

02. reCaptcha toevoegen bij het reactieformulier

Heb je veel last van spam op je WordPress blogs? Krijg je veel reacties van bots, vol met spam en linkjes naar andere websites? Daar valt absoluut wat tegen te doen! Één van de dingen die je kunt doen, is het toevoegen van een reCaptcha formulier. Hier zijn allerlei gratis plugins voor beschikbaar;

03. HTML uitschakelen in reacties

Mensen kunnen standaard HTML opmaak gebruiken wanneer ze een reactie plaatsen op een WordPress blog. Hiermee kunnen ze dan bijvoorbeeld tekst vetgedrukt maken. Handig…? Mwuah, heeft niet echt een toegevoegde waarde. Het zijn vooral bots (spammers) die HTML code gebruiken in reacties. Door het uitschakelen van HTML kun je ervoor zorgen dat er minder spamreacties binnenkomen op je website. Enige wat je hoeft te doen is onderstaande code plaatsen in het functions.php bestand.

[php]

// This will occur when the comment is posted
function plc_comment_post( $incoming_comment ) {

// convert everything in a comment to display literally
$incoming_comment[‘comment_content'] = htmlspecialchars($incoming_comment[‘comment_content']);

// the one exception is single quotes, which cannot be #039; because WordPress marks it as spam
$incoming_comment[‘comment_content'] = str_replace( “‘”, ‘'', $incoming_comment[‘comment_content'] );

return( $incoming_comment );
}

// This will occur before a comment is displayed
function plc_comment_display( $comment_to_display ) {

// Put the single quotes back in
$comment_to_display = str_replace( ‘'', “‘”, $comment_to_display );

return $comment_to_display;
} [/php]

04. HTML knoppen toevoegen

OF, als je juist wél HTML wilt toestaan.. Dan is het handig om daar knoppen voor toe te voegen. Dan hoeft men niet zelf de tags uit te typen ;) Met de plugin Basic Comment Quicktags kun je dit heel gemakkelijk toevoegen.

05. Plugin tip: Comments Like Dislike

Dit is een hele leuke plugin wanneer je veel interactie hebt in jouw reacties. Men kan met de plugin Comments Like Dislike bij élke reactie op jouw WordPress blog aangeven of ze het een leuke reactie vinden of niet. Vergelijkbaar met de duimpjes bij YouTube video's :)

Tips WordPress reacties

06. Plugin tip: Simple Comment Editing

Als je wel eens reacties plaatst op blogs van anderen dan komt deze situatie je vast bekend voor; je hebt nét de reactie geplaatst en vervolgens zie je dat er fouten in staan.. Oeps.. Helaas kun je de reactie niet meer aanpassen. Of toch wel? Met de plugin Simple Comment Editing krijgt de reageerde 5 minuten de tijd om de reactie nog aan te passen. Ideaal!

07. Een limiet instellen voor de lengte van reacties

Geen zin in super lange reacties? Snap ik! Gelukkig kun je dat heel gemakkelijk instellen in WordPress. Plaats onderstaande snippet in het functions.php bestand, pas het limiet aan en verander eventueel de tekst van de notificatie (staat nu in het engels).

[php]

add_filter( ‘preprocess_comment', ‘wpb_preprocess_comment' );

function wpb_preprocess_comment($comment) {
if ( strlen( $comment[‘comment_content'] ) > 5000 ) {
wp_die(‘Comment is too long. Please keep your comment under 5000 characters.');
}
if ( strlen( $comment[‘comment_content'] ) < 60 ) {
wp_die(‘Comment is too short. Please use at least 60 characters.');
}
return $comment;
} [/php]

En dat was het weer voor vandaag :)

Over de schrijver
Ik (Sandra Boon van Boon Webdesign) ben jouw partner in crime voor WordPress websites en online marketing. Voor ondernemers bouw ik BoonTheme WordPress websites - de perfecte mix tussen kant-en-klaar en maatwerk. Daarnaast bouw ik ook online leeromgevingen voor mijn klanten.
Reactie plaatsen