10 redenen om NU een webshop te starten
16 september 2019 
6 min. leestijd

10 redenen om NU een webshop te starten

Het runnen van een webshop is booming business. Afgelopen jaar werden er bijna 10.000 webwinkels opgericht. Dat komt neer op ongeveer 1 nieuwe webwinkel per 1700 inwoners in Nederland. Geen gekke ontwikkeling natuurlijk, want steeds meer mensen shoppen online én steeds meer ondernemers zien de mogelijkheden van een online winkel. Overweeg jij ook een webshop te beginnen? Lees dan deze tien redenen waarom dat absoluut een goed idee is.

1. Consumenten geven steeds meer geld uit

In 2018 werd er online 23,7 miljard euro uitgegeven. Tien procent meer dan het jaar daarvoor. 13,5 miljoen online shoppers deden samen 242 miljoen online aankopen. Dat zijn dus ruim 660.000 bestellingen per dag die online gedaan worden! Een enorm aantal, maar de groei lijkt er nog altijd niet uit te zijn.

2. Er wordt online steeds meer geld uitgegeven

Als je de totale consumentenbestedingen bekijkt, dan zie je dat online winkels een steeds groter deel daarvan innemen. In 2017 werd nog 24% van het geld online uitgeven, in het eerste kwartaal van 2019 was dat al 28%, en dit aandeel lijkt ook komende jaren nog te groeien.

Thuiswinkel Markt Monitor Q1 2019 (1)

3. Consumenten oriënteren zich op meerdere manieren

Heb je al een fysieke winkel, dan is het een slimme zet om daarnaast een webshop te openen. Consumenten gebruiken tegenwoordig meerdere manieren om zich te oriënteren en uiteindelijk de aankoop te doen. Consumenten oriënteren zich bijvoorbeeld in een fysieke winkel, maar plaatsen uiteindelijk online de bestelling. Of andersom: ze oriënteren zich online en kopen in een fysieke winkel. Het werkt in je voordeel als je zowel een online winkel als een stenen winkel hebt. Bovendien heb je als retailer een aantal voordelen door ook online aanwezig te zijn. Zo kun je online veel meer mensen bereiken door bijvoorbeeld goed vindbaar te zijn in zoekmachines en op vergelijkingswebsites.

consumenten oriënteren zich op meerdere manieren (1)

Dit brengt me meteen op het volgende punt.

4. Je bereikt veel meer mensen

Met een online winkel kun je mensen uit het hele land – en zelfs ver daarbuiten – bereiken, terwijl je met een fysieke winkel een veel kleiner bereik hebt. Door te investeren in zoekmachine optimalisatie wordt jouw online shop voor heel veel mensen zichtbaar. Online kun je heel makkelijk mensen inspireren en daarnaast kun je bestaande klanten weer activeren en stimuleren tot een herhalingsaankoop door bijvoorbeeld het sturen van nieuwsbrieven. Daar kan de winkel op de hoek niet tegenop.

5. Een webshop beginnen is heel makkelijk

Tegenwoordig is er diverse webwinkelsoftware beschikbaar waarmee je in principe binnen een dag online kunt zijn, ook zonder dat je technische kennis hebt. Het is echt niet moeilijk meer om een webwinkel te starten. Mijn ervaring is dat webwinkeliers het vaak lastiger vinden om te bedenken wát ze precies gaan verkopen en wat hun onderscheidende vermogen is, dan het starten van de webwinkel zelf.

6. Een webwinkel beginnen kan ook zonder grote investering

Voor het starten van een webwinkel heb je op zich geen goed gevulde bankrekening nodig. Je kunt vanuit huis werken en hoeft geen duur kantoorpand of een groot magazijn te huren. Zeker de eerste tijd voldoet een extra kamer of een zolder vaak prima. Er zijn weinig vaste lasten en door bijvoorbeeld te werken via dropshipping hoef je ook geen voorraad in te kopen.

7. Een webwinkel is de ideale baan

Wil je alleen werken onder schooltijd van de kinderen, slaap je graag uit en start je jouw werkdag het liefst een uur later of ben je door omstandigheden beperkt in je energie? Geen probleem als je een webshop runt. Als ondernemer kun je jouw eigen werktijden bepalen en je eigen dagen indelen. Er zijn natuurlijk een aantal taken die dagelijks terugkomen. Denk aan klantenservice en het inpakken en verzenden van bestellingen. Maar andere dingen laten zich makkelijk op andere momenten inplannen. Zo kun je bijvoorbeeld op één dag alle blogs en nieuwsbrieven voor de hele maand klaarzetten, hoef je door gebruik van slimme tools nog maar één keer per week je social media posts te maken en kun je ook door werkzaamheden uit te besteden of te automatiseren veel vrijheid verkrijgen. Niet gek dus dat een webshop regelmatig gestart wordt naast een baan in loondienst of op het moment dat de zoon of dochter naar school gaat en een moeder wel wil werken, maar ook flexibel wil zijn. Met een eigen webshop kan dat gewoon. Hoe fijn!

8. Je groeit als ondernemer, maar ook als persoon

Ondernemen is een vak apart. Als webwinkel eigenaar moet je van heel veel dingen kennis hebben. Dat kan lastig zijn, maar je kunt het ook als een uitdaging zien. Zelf heb ik ontzettend veel geleerd van mijn jaren als webwinkel eigenaar. Zo heb ik niet alleen geleerd over online marketing, zoekmachine optimalisatie en conversie optimalisatie, maar ook over boekhouding, wetgeving, onderhandelen, sales en hoe je nou efficiënt je tijd indeelt. Ik ben hierdoor niet alleen als ondernemer enorm gegroeid, maar ook als persoon.

9. Je hebt weinig ruimte nodig

Eerder noemde ik al dropshipping. Een manier van werken waarbij je geen voorraad hoeft in te kopen. Zodra er in je webwinkel een bestelling geplaatst wordt krijgt de leverancier een seintje en deze stuurt het product rechtstreeks naar de klant. Hierdoor heb je aan alleen een bureau genoeg, je hebt geen magazijn of opslagruimte nodig. Wil je wel producten inkopen maar ben je beperkt in de ruimte? Dan kun je eenvoudig een fulfilmentbedrijf inschakelen. Zij beheren je hele voorraad, versturen pakketten naar je klanten en handelen de retouren af. Dit heeft tevens als voordeel dat jij niet dagelijks pakketten hoeft in te pakken en naar het postkantoor hoeft te brengen, wat je tijd scheelt.

Webwinkel runnen kan ook met weinig ruimte

10. Het is leuk!

Ik denk dat bovenstaande voordelen al overtuigend genoeg zijn als je met plannen loopt om een webwinkel te beginnen. Het laatste voordeel dat ik wil benoemen is dat het runnen van een webshop gewoon ontzettend leuk is. Er is niks gaver dan de eerste bestelling van een onbekende te ontvangen. Geloof me, dan maakt je hart echt even een sprongetje. En ook jaren later werd ik nog blij van elke bestelling en elke nieuwe klant. Elke keer weer de waardering dat je goed bezig bent.

Toch is er ook een keerzijde

Droom jij ook van een eigen webwinkel? Dan hebben deze 10 redenen je wellicht overtuigd om nu echt de stap te zetten en jouw webwinkel te starten. Natuurlijk is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Want hoewel een webwinkel beginnen niet moeilijk is, kan het wél een uitdaging zijn om er ook daadwerkelijk een groot succes van te maken. Het runnen van een webshop is ontzettend hard werken. Als je er een leuk salaris aan over wil houden tenminste. Je krijgt als webshop eigenaar onherroepelijk te maken met concurrentie. Zorg dus dat je voor je start een goed plan maakt. Hoe ga jij je webwinkel onderscheiden van andere webwinkels? Hoe ga jij ervoor zorgen dat je online gevonden wordt? En wat ga je doen om klanten te behouden, zodat ze herhalingsaankopen plaatsen? Dit zijn een aantal dingen waar je vooraf al goed over na moet denken.

Heb jij een geweldig plan en de ambitie om echt succesvol te worden, dan staat niets je in de weg om vandaag nog jouw webwinkel te beginnen. Go for it!

Over de schrijver
Ik ben eigenaar van Succes met je Webshop, waar ik webwinkeliers leer hoe zij hun bedrijf kunnen laten groeien. Ik breng webwinkeliers samen in een online community waar zij kunnen netwerken, kennis opdoen en advies krijgen van mij en andere experts. Daarnaast schreef ik het boek Meer verdienen met je webshop.
Danielle Bakker
Door

Danielle Bakker

op 17 Sep 2019

Bedankt voor je fijne blog Astrid! Welkom bij het team gastbloggers :)

Astrid van Kollenburg
Door

Astrid van Kollenburg

op 22 Sep 2019

Dank je wel Danielle!

M.
Door

M.

op 18 Sep 2019

Mooie blog, maar doorzettingsvermogen is ook zeker belangrijk.

Astrid van Kollenburg
Door

Astrid van Kollenburg

op 22 Sep 2019

Helemaal mee eens, zonder doorzettingsvermogen wordt het erg lastig.

Hans de jong
Door

Hans de jong

op 09 Dec 2019

een fijne en interessante blog. Wij zijn nu ook bezig om onze producten via het internet aan te bieden omdat wij merken dat hier steeds meer behoefte voor is.

Rijschool Eindhoven
Door

Rijschool Eindhoven

op 18 Apr 2020

Wij verkopen theorieboeken via bol.com. Dit is ook heel makkelijk. Dan kan je toch online verkopen zonder dat je een webshop hoeft te bouwen. Je zit dan wel vast aan kosten per verkochte boek, maar dit is voor ons heel simpel en de marge laat het toe. Wat vinden jullie ervan om behalve op je webshop ook te verkopen via kanalen zoals bol.com/ebay?

Roeland van Oostenbrugge
Door

Roeland van Oostenbrugge

op 25 May 2020

Mooi enthousiast verhaal! Ik denk dat "gewoon beginnen" een belangrijk punt is; veel mensen durven de stap niet te zetten. Als je gewoon begint zie je waar je tegenaan loopt en kun je dat verbeteren, waardoor je er een succes van kunt maken.

Reactie plaatsen