arrow_drop_up arrow_drop_down
4 februari 2014 

Video, print en social media; een lekker trio

Heb je die ook? Oude bekenden die na een lange tijd opeens weer opduiken? Ik kwam er laatst eentje tegen. Jij kent haar (hem?) ook. Het was …Yakult.

Big story-telling

Yakult liet zich ineens weer zien. Paginagroot in de Allerhande. Klein maar dapper, want een 1/1 fullcolour pagina kost zo’n  € 39.000,00 voor één weekje adverteren (bereik 2.278.059). Het flesje in de advertentie is uitgerust met een QR code, waarmee je geleid wordt naar de 5,17 minuten durende video ‘Little Bottle, big story’. Je zuiverste vorm van storytelling. En zo gaat Yakult crossmediaal: print, video en meerdere social media kanalen.

Storytelling Yakult

Terwijl ik deze blog schrijf, is de animatie op YouTube 3.681 keer bekeken. En als een paar bloglezers via bovenstaande foto ook op de code en het filmpje hebben geklikt, zijn er weer een paar weergaven bijgekomen.

Youtube statistieken als hulpmiddel

In de animatie neemt Yakult rustig de tijd om je te vertellen over de oorsprong in Japan, de huidige productie te Almere en de 6.5 miljard bacteriën per flesje.  De video duurt wat mij betreft te lang, ook al zit er een klein grapje in op ca. 4,53 minuten. Of alleen ik dat vind, of dat anderen mijn mening delen, kan Yakult zien in haar statistieken op YouTube. Daar kun je kijken of je audience de hele video ‘uitzit’ of dat men halverwege is afgehaakt.

Youtube statistieken
Los van de lengte en de inhoud van de video is deze crossmediale opzet van het kleine flesje een leuke vondst. Je kunt in een filmpje nou eenmaal meer informatie en beleving meegeven aan je consument dan in een advertentiepagina. Bovendien is een filmpje heel gemakkelijk te delen. De verschillende social media knoppen zijn voor het gemak al op een rijtje onder de video gezet.

Marketingbudget van Yakult

Yakult heeft een flink marketingbudget. Een bijna 6 minuten durende animatie is niet goedkoop en de printmedia die zij kiezen ook niet. Maar het kan veel eenvoudiger en met minder budget. Ik noem een paar recente voorbeelden.

Gemeente Rotterdam is onlangs een campagne gestart. Het bleek dat er veel mobieltjes werden gestolen in horeca gelegenheden. Met de actie ‘Be smart with your phone’ liggen er deze week 100.000 bierviltjes in café’s en andere uitgaansgelegenheden in het Rotterdamse stadshart. Ook hier verwijst een QR code je naar verschillende video’s met informatie en tips tegen het stelen van je mobiel.

Een nieuw kinderkledingmerk heeft geen geld voor dure promotie op beurzen. Voor een beperkt budget laten zij vrolijke ansichtkaarten drukken met een Layar code, om deze uit de kunnen delen aan potentiële klanten. Met de Layar App kun je naar de video met de kindercollectie, naar de webwinkel en/of je aanmelden voor de nieuwsbrief. En alles is natuurlijk te delen via social media.

Heb jij al ideeën voor jouw campagne? Ik ben heel nieuwsgierig.

Jouw campagne

Wat kunnen we leren van de voorbeelden?

  • Bedenk wie jouw doelgroep is en wat ze van je willen weten.
  • Less is more. Maak je video niet te lang.
  • Zorg voor een call-to-action in je film. Die miste ik in het Yakult filmpje.
  • Zet meerdere kanalen in (print, video, social media, website) en kijk hoe je ze logisch verbindt.
  • We zijn gek op delen. Volgens alle trendwatchers ook echt iets van de nieuwe economie en van nu. Maak je video interessant, informatief of grappig genoeg om te delen.
  • Zorg dat je het makkelijk maakt om je video te verspreiden door middel van buttons of linkjes naar verschillende social media.

Tot slot

De Yakult animatie is gemaakt door Superheroes, overigens al in 2011. Zie hieronder wat er allemaal komt kijken bij een animatie als deze!

Ik wens Yakult overigens net zoveel video views als het aantal bacteriën in het flesje. Jij ook?

Over de schrijver
Vroeger durfde ze niet toe te geven dat ze bijna alle tv programma's en commercials wel gezien had. Inmiddels kan ze aangeven dat alle reclames, films en tv programma's een inspiratiebron zijn voor het produceren van (bedrijfs)films voor haar videoproductiehuis PRezz. Ze vult haar dagen met scripts schrijven, regisseren, films en programma's maken. Pauline blogt over opmerkelijke zaken in bewegend beeld om jou te inspireren je publiek te bereiken.
Reactie plaatsen