Wordpress

Uitleg van de knoppen/buttons in WordPress om je pagina’s en berichten op te maken

01 maart 2022

Je hebt misschien al gezien dat er in WordPress verschillende knoppen zijn waarmee je de content van je pagina’s en berichten kunt opmaken. Waarschijnlijk heb je er al een paar aangeklikt om te kijken wat ze precies doen. Hieronder vind je een overzicht van alle knoppen met uitleg wat je er precies mee kunt doen.

We beginnen van links naar rechts, eerst boven en dan onder.

Soort tekst (paragraaf, koptekst, etc.)

Deze optie is erg belangrijk en word door veel mensen helaas vergeten. Met deze optie kun je aangeven wat voor soort tekst je content is. Dit kan per regel en per alinea. Een paragraaf is overigens een alinea. Gebruik de kopteksten voor de alinea titels. Ook dit kan zorgen voor een betere positie in zoekmachines zoals Google. Bovendien kan het de bezoeker helpen om zo snel mogelijk de juiste informatie te vinden. De vormgeving (kleur, lettertype, grootte, etc.) wordt bepaald door je thema. De kopteksten worden hoe dan ook zwart weergeven in je dashbaord, terwijl ‘ie misschien wel in het rood of blauw op de website zal komen te staan.

Dikgedrukte tekst

De allereerste knop, de dikke letter “B”, gebruik je om de tekst vetgedrukt te maken. Gebruik deze optie niet te pas en te onpas, maar denk goed na over het gebruik ervan. Vetgedrukte woorden scoren vaak beter in zoekmachines. Ook kun je ze gebruiken om de tekst “makkelijker” te maken voor je bezoekers, bijvoorbeeld door belangrijke trefwoorden te markeren, zodat de bezoeker sneller bij de juiste informatie terechtkomt.

Schuingedrukte tekst (Italic)

Ook deze optie kun je gebruiken om bepaalde trefwoorden te benadrukken. Deze valt echter wat minder op dan dikgedrukte tekst. Wederom; gebruik deze optie niet te pas en te onpas.

Opsomming met bullets (rondjes)

Met deze knop kun je een opsomming met bullets/rondjes maken. Sommige mensen maken een opsomming door simpelweg een streepje voor de regel te plaatsen en door vervolgens op de volgende regel weer verder te gaan. Door de opsomming met bullets (of cijfers, zie alinea hieronder) te gebruiken, kan je positie in zoekmachines verbeteren. Gebruik dus géén streepjes o.i.d., maar gebruik echt de opsommingsknoppen.

Opsomming met nummers

Het is ook mogelijk om een opsomming te plaatsen met nummers in plaats van bullets/rondjes. Wederom: Gebruik géén streepjes o.i.d., maar gebruik echt de opsommingsknoppen, dat is beter voor zoekmachines (zoals Google).

Een citaat/quote toevoegen

Met het knopje waar de aanhalingstekens in staan, kun je van een bepaalde tekst een citaat maken. Vaak houd dit in dat de tekst meer naar rechts komt te staan, dat er een achtergrondje achterkomt of een afbeelding erbij, etc. Dit is echter alleen maar zo als het in je theme (in je techniek) is ingebouwd. Het zal van je website afhangen of deze functie het doet en hoe die er dan uit zal komen te zien.

Alle content is standaard links uitgelijnd. Mocht je je tekst anders hebben uitgelijnd, en wil je het toch weer links uitgelijnd hebben, dan klik je op deze knop.

Tekstuitlijning gecentreerd

Deze knop biedt je de optie om de content te centreren. Let op: hierdoor komt je website er al snel uit te zien als een circus, en dat willen we natuurlijk niet. Lange stukken tekst is het zelfs minder fijn lezen, dus ga zorgvuldig om met deze knop.

Tekstuitlijning rechts

Ook hier geldt hetzelfde als hierboven: met deze optie gaat je website al snel op een circus lijken. Ga er dus zorgvuldig mee om.

Een linkje toevoegen

Het icoontje dat je ziet is zijn drie schakels van een ketting aan elkaar. Met deze knop kun je een link toevoegen, bijvoorbeeld naar een andere pagina binnen je website of naar een andere website toe. Zodra je er op klikt komt er een kleine pop-up tevoorschijn waar je de link (URL) kunt invullen. Let op: Denk eraan dat je altijd http:// toevoegt, anders pakt WordPress soms de link niet goed.

De “lees meer” knop

In sommige WordPress thema’s, dus niet in allemaal, worden er op bepaalde pagina’s samenvattingen gegeven van pagina’s en/of berichten. Denk hierbij aan een overzichtpagina van alle blogs of een pagina met zoekresultaten. Met de “lees meer” knop kun je zelf bepalen tot hoever een samenvatting moet worden weergeven. Als je geen “lees meer” knop toevoegd, gebruikt WordPress een standaard xx aantal letters of woorden óf weergeeft WordPress de gehele tekst.

Toolbar weergeven

Met deze hele fijne functie zorg je ervoor dat er een extra balk met knoppen tevoorschijn komt. Met deze extra knoppen kun je het een en ander veranderen in je tekstopmaak.

Heb jij geen tweede balk met knoppen? Dan dien je deze dus aan te klikken.

Horizontale lijn

Met het knopje waar je een klein, dun streepje ziet, kun je een horizontale lijn laten weergeven. Dit is bijvoorbeeld handig om verschillende delen van je pagina op te splitsen. In dit artikel gebruik ik het om meer onderscheid te maken tussen de verschillende onderdelen/alinea’s.

Kleur van de tekst bewerken

Ook deze functie valt bij mij onder het kopje “Circus website” en onder het kopje “Slecht voor je bezoekers”. De bezoeker kan wederom denken dat een gekleurde tekst een linkje is en zal proberen erop te klikken. Als het blijkt dat het helemaal geen linkje is, is de bezoeker verward en geïrriteerd. En dat willen we natuurlijk niet! Ik raad mijn klanten altijd af om deze functie te gebruiken.

Een teken/symbool selecteren

Bij deze functie kun je een symbool/teken selecteren, erg handig!

Inspringende alinea

Met deze functie kun je aan alinea laten inspringen. Ik zou zelf zo snel niet weten waarom je dat zou willen doen, maar misschien jij zelf wel 😉