Automatisch een standaard uitgelichte afbeelding tonen in WordPress
12 juli 2017 
2 min. leestijd

Automatisch een standaard uitgelichte afbeelding tonen in WordPress

Één van de super handige functies in WordPress is dat je met uitgelichte afbeeldingen kunt werken. Deze worden voornamelijk gebruikt bij blogs/nieuwsberichten en custom post types. De uitgelichte afbeeldingen worden dan getoond in het overzicht van blogs/nieuws en custom post types. Dat ziet er aantrekkelijker en overzichtelijker uit.

Uitgelichte afbeeldingen in WordPress

WordPress gebruikers kunnen in het dashboard bij elke bericht type (en soms ook bij pagina’s, dat is afhankelijk van de thema instellingen) een uitgelichte afbeelding toevoegen. Zónder technische kennis.

Uitgelichte afbeeldingen functie toevoegen

Als allereerste is het natuurlijk belangrijk dat jouw WordPress theme het gebruik van uitgelichte afbeeldingen ondersteund bij de juiste bericht- en pagina types, als dat nog niet zo is. Zoek in jouw functions.php naar de volgende code en check of alle gewenste bericht- en pagina types zijn toegevoegd. Kun je geen soortgelijke code vinden? Dan kun je ‘m alsnog toevoegen. LET OP: Dit zijn geavanceerde technieken. Ga niet knoeien met het functions.php bestand als je niet weet waar je mee bezig bent.

[php]

// This theme uses post thumbnails
add_theme_support( ‘post-thumbnails’, array( ‘post’, ‘page’, ‘product’, ‘customposttype1’ ) );

[/php]

Wanneer je deze code (goed) hebt toegevoegd, zal jouw thema uitgelichte afbeeldingen ondersteunen bij de bericht types die je hebt toegevoegd in de code.

Een standaard uitgelichte afbeelding toevoegen

Het kan soms gebeuren dat er geen uitgelichte afbeelding wordt toegevoegd aan een bericht/post. Vooral wanneer je websites maakt voor anderen, die minder met internet marketing hebben dan jijzelf 😉

Zo’n bericht zonder uitgelichte afbeelding staat meestal niet zo netjes in het overzicht. Een handige oplossing daarvoor is het gebruik van standaard uitgelichte afbeeldingen. Als er dan geen afbeelding is toegevoegd, wordt er automatisch een (gekozen) afbeelding getoond.

  1. Upload eerst de afbeelding die getoond dient te worden wanneer er géén uitgelichte afbeelding is toegevoegd. Plaats deze (bijvoorbeeld) in de map images van je thema folder.
  2. Ga naar het php bestand waar het overzicht van jouw blogs/nieuws/CPT’s wordt getoond. Meestal is dat index.php of archive.php of archive-customposttype.php, etc. Het kunnen meerdere bestanden zijn die je zal moeten aanpassen.
  3. In dat bestand plaats je op de plek van de uitgelichte afbeelding de volgende code;

[php]


/images/thumbblog.png” alt=”” />

[/php]

Wat deze code (in Jip-en-Janneke-taal) zegt; Weergeef de uitgelichte afbeelding als deze is toegevoegd. Als deze niet is toegevoegd, weergeef dan de afbeelding thumbblog.png die in de images folder staat van de thema map.

Het kan zijn dat je de php-tags niet heeft toe te voegen in bovenstaande code.

Over de schrijver
Ik (Sandra Boon van Boon Webdesign) ben jouw partner in crime voor WordPress websites en online marketing. Voor ondernemers bouw ik BoonTheme WordPress websites - de perfecte mix tussen kant-en-klaar en maatwerk. Daarnaast bouw ik ook online leeromgevingen voor mijn klanten.
Meral Pastoor
Door

Meral Pastoor

op 12 Dec 2017

Beste Sandra, Wat een fijne website zeg! Ik ben bezig met een website op Wordpress, maar wil de grote van de uitgelichte afbeelding aanpassen. Weet jij of dit kan? Met vriendelijke groet, Meral Pastoor

Sandra Boon
Door

Sandra Boon

op 13 Dec 2017

Hey Merel, Als je werkt met een kant-en-klare WordPress thema is het niet mogelijk om zelf de grootte van de uitgelichte afbeeldingen aan te passen.

TWM van Berkel
Door

TWM van Berkel

op 15 Apr 2019

Beste Sandra, Wat is het verschil tussen een "uitgelichte afbeelding" en een header in een kant-en-klaar Wordpress-thema? Is dit dat de header voor alle pagina's/berichten geldt en dat een "uitgelichte afbeelding" per pagina kan worden ingesteld en de ingestelde header overschrijft? De header kan bijgesneden worden, grootte moet vooraf worden aangepast. Ik werk met een header. Zie: https://vanberkelbeelden.wordpress.com met als thema: Hemingway rewritten. Met vriendelijke groet, Theo van Berkel

Reactie plaatsen