5 Handige tips voor ondernemers die te veel tijd kwijt zijn aan social media
05 juni 2019 
3 min. leestijd

5 Handige tips voor ondernemers die te veel tijd kwijt zijn aan social media

Een bekend scenario voor vrijwel alle ondernemers die actief zijn op social media… Je denkt “even” een paar leuke posts te maken, je knutselt er op los en opeens ben je een paar uur verder. En heb je slechts een paar posts gemaakt. Dat is natuurlijk niet helemaal de bedoeling ;) Die waardevolle tijd kun je natuurlijk veel beter besteden aan andere dingen binnen jouw bedrijf. Maar ja, acquisitie is natuurlijk ook belangrijk en bij de meeste ondernemers komen de klanten niet bepaald aanwaaien.

Voor deze ondernemers, die véél te veel tijd kwijt zijn aan social media, heb ik een aantal handige tips beschreven in dit artikel. Deze tips gebruik ik zelf natuurlijk ook voor mijn eigen Facebookpagina.

01. Batch jouw posts – maak er meerdere in één keer

Dit is een tip die ik wel vaker geef aan mensen die te veel tijd kwijt zijn aan social media; maak er meerdere in één keer in plaats van dat je er meerdere keren per week voor gaat zitten. Op deze manier gaat het sneller, omdat je niet elke keer die focus hoeft te vinden. Daarnaast kun je het jezelf op die manier makkelijker maken door een serie posts te maken die gerelateerd zijn. Een aantal voorbeelden;

  • Meerdere posts met tips over een specifiek onderwerp binnen jouw vakgebied.
  • Posts waarbij je jouw klanten of cases beschrijft.
  • Een serie posts waarin je referenties van jouw klanten toont.
  • Een reeks waarin je jouw blogartikelen promoot.

Om maar even snel een paar voorbeelden te noemen. Het voordeel van het maken van zo’n serie is dat je niet bij elke post naar inspiratie hoeft te gaan zoeken ;)

02. Besteed weinig tijd aan de knutselwerkjes

Voor veel ondernemers gaat de meeste tijd zitten in het maken van knutselwerkjes. Zonde, kappen daarmee! ;) En dat vanwege meerdere redenen;

  • Hoe meer je toevoegt, hoe storender jouw post gaat zijn. Het klinkt waarschijnlijk niet logisch, maar je trekt méér aandacht door simpele afbeeldingen toe te voegen dan door complete knutselwerken met 4 fotogrids en 3 verschillende teksten toe te voegen. Geloof mij :)  
  • Het is niet per definitie zo dat je meer conversie krijgt door er meer tijd eraan te besteden. Integendeel.
  • Vergeet ook niet dat social media posts vrijwel nooit DIRECT voor conversie en actie zorgen. Het draagt er “slechts” aan bij.
  • Je tijd is schaars. En waardevol. Waarom zou je een uur bezig zijn met een knutselwerkje als je ook heel simpelweg een stockphoto kunt plaatsen…?

03. Facebook is ook geen fan van drukke afbeeldingen

Sterker nog, ze hebben een duidelijke voorkeur voor afbeeldingen met zo min mogelijk tekst. Het is de bedoeling dat je de tekst juist in jouw post plaatst in plaats van in de afbeelding. Nou moet ik eerlijk toevoegen dat ik het zelf ook storend vind wanneer er belangrijke tekst in een afbeelding wordt geplaatst. Er gaat namelijk best wel vaak kwaliteit verloren, waardoor het niet meer fijn lezen is. Plus, de lettertypes die worden gebruikt zijn ook niet altijd even fijn om te lezen. 

Anyway, je wilt natuurlijk dat jouw posts zoveel mogelijk worden getoond aan mensen… Dus het is wel belangrijk dat jouw post past bij het algoritme.

04. Recycle je content

Sorry dat ik in herhaling val wat dat betreft, maar ik kan het niet vaak genoeg zeggen :) Je hoeft niet keer op keer nieuwe content te creëren. Je kunt je (oude) content natuurlijk blijven gebruiken. Zo promoot ik regelmatig oude blogs op mijn Facebookpagina. Is dat erg? Nee, totaal niet… Zolang de content nog steeds relevant is voor mijn volgers. Ik heb bijvoorbeeld ook een e-book geschreven over het schrijven van webteksten.

05. Gebruik templates in Canva

Een stukje branding is natuurlijk ook heel belangrijk op social media. En onderdeel daarvan is dat jouw huisstijl blijft terugkeren, zodat mensen jouw stijl gaan herkennen. Daarvoor is het belangrijk dat je regelmatig dezelfde stijlen en stijlelementen gebruikt in jouw posts. Wat ik zelf vaak aanraad is om gebruik te maken van 2-4 dezelfde templates. Canva is daar een handig systeem voor, maar er zijn natuurlijk ook alternatieven. Ik gebruik zelf altijd Photoshop.

Anyway, deze tip is handig vanwege twee redenen;

  • Je branding gaat er dus op vooruit.
  • Het bespaard je veel tijd. In zo’n template pas je de afbeelding en evt. Tekst aan, en voilà… Je “ontwerp” is klaar.

Houd tip 2 en 3 hierbij wel in gedachten ;) Maak de templates niet uitgebreid. Een heel simpele template is meer dan genoeg! Ik gebruik zelf bijvoorbeeld ook een simpele template voor wanneer ik mijn blogs promoot. En ik pas dan alleen de afbeelding aan en verder niks… Ik plaats er niet eens tekst bij… Ja, je kunt je vast wel voorstellen dat zoiets je heel veel tijd zal besparen ;)

Over de schrijver
Ik (Sandra Boon van Boon Webdesign) ben jouw partner in crime voor WordPress websites en online marketing. Voor ondernemers bouw ik BoonTheme WordPress websites - de perfecte mix tussen kant-en-klaar en maatwerk. Daarnaast bouw ik ook online leeromgevingen voor mijn klanten.
Bas
Door

Bas

op 26 Jun 2019

Ik wilde hier even op reageren want ik heb ooit de tip gekregen van een eindredactrice van the best social media, juist zoveel mogelijk origineel content te plaatsen omdat je hier veel groter bereik mee hebt. Facebook ziet als het ware wanneer het gaat om een stock foto of wanneer een post al eens gebruikt is, dit geld ook voor bijvoorbeeld instagram posts op facebook delen. Ik ben het er wel mee eens dat het beter is om meerdere posts in een keer te maken. Daar wil ik nog aan toevoegen dat het dan wel verstandig is om ze verspreid in te plannen en niet een keer per week 3 posts tegelijk te plaatsen. Ook zouden posts niet te ingewikkeld in elkaar moeten zitten maar als je foto's zelf bewerkt dan worden ze wel eerder gezien als origineel en krijg je meer views. Ik heb dit een tijdje gedaan voor vrijwilligersorganisaties en de views schoten omhoog. Ik hoop dat dit een waardevolle tip/toevoeging is voor je blog.

Reactie plaatsen

Meer internet marketing tips?

Wij hebben meer dan 1.400 online marketing artikelen in ons archief!