Succesvol zonder diploma: raden wij aan te stoppen met school?
29 juli 2020 
7 min. leestijd

Succesvol zonder diploma: raden wij aan te stoppen met school?

Je hoort regelmatig dat succesvolle mensen hun school nooit hebben afgemaakt. Aan de andere kant zijn er natuurlijk ook veel succesvolle mensen die wel netjes hun diploma hebben gehaald. Waarschijnlijk meer. Hoewel sommige mensen het anders doen geloven, hoef je echt niet te stoppen met school als je succesvol wilt gaan worden.

We kregen een vraag binnen van iemand van 15 jaar die overweegt om geen vervolgstudie te gaan doen. Veel goeroes zeggen dat de waarde en kennis die je uit een studie haalt de tijd en het geld niet waard zijn. Maar is dat wel zo?

Kijk de aflevering van Online Barketing over dit onderwerp:

Of lees de uitgebreide blog hier onder.

Zorgelijk advies van goeroes

Zelf schrikken we wel een beetje van deze vraag. We zien een heleboel mafklappers online verschijnen die schreeuwen dat ze een highschool dropout zijn en dat jij dat ook zou moeten zijn. Het is best zorgelijk dat je jonge mensen gaat adviseren dat ze beter geen studie kunnen volgen omdat een studie de tijd en het geld niet waard is. Dat is heel kortzichtig.

Veel goeroes richten zich vooral op een manier waarop je heel snel geld kunt verdienen. Als je hun methode maar volgt, ben je snel succesvol. Maar is dat dan wat succesvol is? Goeroes zoomen vaak alleen maar in op geld verdienen. Alsof je hele leven daarom zou draaien. Ze doen het lijken alsof je niets meer in het leven nodig hebt dan elke maand een flink bedrag op je rekening. Dat is natuurlijk niet zo.

Gelukkig zeggen niet alle goeroes dat je je school niet moet afmaken. Het is een heel specifiek segment. Het zijn vooral jonge gasten die meestal werken in de dropshipping business. Deze jongens zitten in een positie dat ze worden gezien als goeroe en influencer en hebben wat centjes verdiend door een online programma te verkopen. Je gaat dan al snel zien dat dit soort gasten zichzelf ineens extreem belangrijk gaan vinden.

Ze verdienen een paar duizend euro per maand doordat ze cursussen verkopen over hoe je geld kunt verdienen. En nu voelen ze zich zo belangrijk dat ze andere mensen gaan vertellen hoe ze moeten leven. En daar geloven ze zelf ook in. Als goeroe moet je hier echt je verantwoordelijkheid pakken. Je kunt niet tegen jongens van 15 gaan zeggen dat ze beter geen opleiding kunnen volgen. Want wat weet je ervan? Je kent de situatie niet. Het betekent niet dat iemand sowieso succesvol gaat worden als hij geen opleiding gaat doen.

De goeroes blijven maar adviseren om te gaan ondernemen. Alleen niet iedereen is daar de persoon voor. Niet iedereen heeft de skills of de juiste mindset om te gaan ondernemen. Die worden dan gelokt met een manier om even snel wat geld te verdienen, maar ondernemen draait om veel meer dan even wat geld verdienen. Zeker als je kijkt naar de lange termijn.

Het business type dat goeroes aanprijzen is nu en de komende jaren rendabel. De kans is echter klein dat het over 10 jaar nog steeds werkt. Als je dan helemaal geen basis hebt en zelfs je middelbare school niet hebt afgemaakt, heb je niets om op terug te vallen.

Waarom je wél een studie zou moeten volgen

Een studie gaat om veel meer dan alleen maar kennis. Je opleiding is belangrijk voor de manier waarop je nadenkt. Je krijgt zo een basis waarop je kunt doorbouwen. Het is belangrijk voor je theoretische en algemene kaders, zodat je een plek kunt vinden in de maatschappij.

Je hebt tegenwoordig lang niet meer overal een papiertje nodig om aan de bak te kunnen. Maar dat papiertje is niet de enige reden waarom je een studie volgt. Je studie is belangrijk voor je eigen ontwikkeling. Als je 15 jaar oud bent denk je heel veel te weten. En je weet ook al aardig wat. Je hebt wel ongeveer een idee van wie je bent, wat je wilt in het leven en waar je naartoe wilt in de wereld. Maar er is ook nog heel veel wat je nog niet weet, want je brein is nog volop in ontwikkeling. Je brein blijft zich ontwikkelen tot in je ver in de twintig bent. Je opleiding is daar heel belangrijk voor.

Je kunt je brein indelen in drie delen. Het nieuwste stuk is je neocortex. Dit stuk blijft doorgroeien tot je 25e of zelfs 30e. Omdat het zolang groeit is het ook de regulator van het brein. Ratio, analyse, zelfkennis, zelfreflectie en empathie, het zit allemaal in die frontale lob. Dit onderdeel wordt als laatste ontwikkeld en controleert daardoor ook de rest van je brein.

Als je onder stress staat, gaat je neocortex slechter werken. De ratio en analyse capaciteiten nemen af en je oergevoelens nemen het over. Als je 15 bent is je brein en met name het laatste stukje nog niet volledig volgroeid.

Een ander belangrijk onderdeel aan je studie is de sociale ontwikkeling. Dat is echt iets wat je moet doen in de tijd dat je jong bent. Je moet kunnen levelen met leeftijdsgenoten en ook gewoon de dingen doen die zij ook doen. Dat betekent niet dat je niet mag ondernemen. Ga dat juist doen. Maar doe dat naast je studie.

Dus ga vooral een opleiding doen en bouw aan je ontwikkeling en toekomst. Richt je niet alleen maar op snel geld verdienen. Als je je meteen op het ondernemen gaat storten, zul je zien dat je een enorme disbalans hebt met andere ondernemers die met zakelijke groei bezig zijn. Die zijn waarschijnlijk veel ouder dan jij. Je krijgt zo een eenzame positie en ook dat is niet goed voor je brein. Zeker niet voor een brein in de groei.

Een studie als basis voor je ontwikkeling

Alle algemene vakken die je op de middelbare school hebt gekregen dragen bij aan het kader waardoor je naar de wereld kijkt. Als je kijkt naar de theorie die je leert tijdens je studie, zal daar waarschijnlijk heel weinig bij zijn dat je in het dagelijks leven gebruikt. En daar gaat het ook niet om.

Het gaat erom hoe jij jezelf ontwikkelt met andere mensen tijdens je studie. Hoe je jezelf een plek weet te geven en hoe je samenwerkt met anderen. Tijdens projecten leer je samenwerken met anderen, waar je later op de werkvloer heel veel aan gaat hebben.

Je ontwikkelt je analytisch vermogen door het heel veel te trainen. Repetition is the mother of skill. Op school en de universiteit voelt het als een verplichting, maar achteraf heeft het je wel gevormd en zorgt het ervoor dat je nu betere beslissingen kunt nemen.

Het advies is daarom om gewoon je hele leven te blijven leren. Niet alleen hoe je geld kunt verdienen en niet alleen een vak, maar gewoon op alle vlakken van je leven wil je blijven groeien. Zeker als je zo jong bent.

Succesvolle mensen ondernemen naast hun studie

Wil je graag gaan ondernemen, ga dat dan naast je studie doen. Dan heb je altijd een streepje voor. Dat zien we ook met de sollicitaties die we de afgelopen jaren hebben binnengekregen. Mensen die net van de opleiding komen en alleen maar die opleiding hebben gedaan, dan weten we dat het heel veel tijd gaat kosten ze in te werken. Het gaat lang duren voordat zo iemand daadwerkelijk iets toevoegt aan het bedrijf. Als er mensen komen die naast hun studie al een eigen bedrijf hebben gehad of al als freelancer gewerkt hebben, gaat dat proces veel sneller.

Die combi is heel sterk. Dat je het niet laat zitten bij het doen van een opleiding en het halen van je toetsen en het krijgen van je papiertje. Maar het gaat helemaal niet om dat papiertje. Het gaat om de combinatie tussen de skills hebben om iets toe te voegen, dat is een pre. En sommige bedrijven zullen je erop afrekenen als je de skills wel hebt, maar het papiertje niet. Dus hoeveel moeite is het nu om dat papiertje er even bij te gaan halen, als je echt goed bent in het vak?

Een diploma als basis voor meer vertrouwen

Een diploma halen heeft ook met vertrouwen te maken. Als jij een opleiding hebt afgerond, geeft dat ook een bepaald vertrouwen dat je je vak beheerst. Dat is heel anders dan wanneer je alleen maar een zelfstudie hebt gedaan.

Het is heel goed om altijd met zelfstudie bezig te zijn en om veel te leren, maar om sommige vakken, zeker als je er je werk van wilt maken, is een opleiding wel belangrijk. Wil je bijvoorbeeld werken als coach, adviseur of in een bepaald vakgebied, dan doet het heel veel met je zelfvertrouwen als je daar ook de bijbehorende opleiding voor hebt gedaan. Ook andere mensen hebben sneller vertrouwen in jou als je voor een vak hebt gestudeerd.

De ervaring van het studeren

Kennis opdoen is lang niet de enige reden om te gaan studeren. Juist alles daaromheen draagt eraan bij dat jij succesvol kunt worden in het bedrijfsleven. Je leert samen te werken, klanten te krijgen, hoe je in een team werkt en hoe je mensen kunt aansturen. Al deze skills leer je in de jaren dat je studeert.

Je moet niet kijken naar wat je leert op een opleiding. Met €2000,- per jaar aan studiegeld ben je zo €12.000,- tot €15.000,- kwijt voor een opleiding. En dan komen er nog alle boeken bij. Kun je voor dat geld betere educatie vinden? Dat kan zeker. Er zijn zoveel online programma’s en er is op internet zoveel aan kennis te vinden. Je kunt superveel leren uit eigen ervaring. Je kunt als je puur naar de tijd en het geld kijkt, dan kun je dat beter besteden als het om het inhoudelijke vak gaat.

Maar het gaat om alles wat er omheen zit. Juist de onderdelen van een studie die je in de eerste plaats niet zelf zou kiezen, dragen bij aan je referentiekader. En misschien zitten er dingen tussen die je toch heel interessant vindt, die je daarvoor nog niet wist. En dan is er nog het sociale aspect wat heel belangrijk is. Het is een mooie tijd die je maar één keer meemaakt. Het is nog mooier als je studeert en daarnaast nog een business hebt. Je hebt dan net even wat meer te besteden dan de gemiddelde student.

De conclusie: succesvol worden zonder studie te volgen?

Ben je nu een jaar of 15 of 16 en twijfel je of je een opleiding moet gaan volgen? Kijk even wat verder dan het feitelijke papiertje of de inhoud van die opleiding. Kijk naar hoe het jou als mens vormt en blijf je vooral naar je leeftijd gedragen. Want dat helpt je enorm in je ontwikkeling.

Lees je dit en ben je een van die gasten die iedereen maar maximaal loopt te adviseren dat je beter geen opleiding kunt doen? Ga je schamen. Dat hoor je mensen echt niet te adviseren. Helemaal niet als je hun situatie niet kent. Het feit dat jij succesvol bent zonder een opleiding, betekent niet per se dat je alleen maar succesvol kunt worden zonder opleiding. Het betekent ook niet dat iedereen succesvol kan worden zonder een opleiding. We hopen dat je dat meeneemt.

Over de schrijver
Wij van de IMU zijn er om jou als ondernemer te helpen groeien via het internet. Dat doen we door de beste tips en nieuwste trends te delen via onze e-books, blogs, video’s, cursussen, podcast en evenementen. Daarnaast is het onze missie om gelijkgestemde ondernemers te verbinden binnen onze IMU Community. Ook faciliteren we je - middels onze software - om je website bezoekers, conversie, funnels, automatisering en daarmee je vrijheid als ondernemer te vergroten.
Reactie plaatsen