Social media strategie zorgt voor branding en loyaliteit
17 september 2014 
2 min. leestijd

Social media strategie zorgt voor branding en loyaliteit

Social media is niet meer weg te denken op de marketingafdeling. En bij veel bedrijven ook al niet meer bij customer service. Om ons geheugen weer op te frissen en te beginnen bij de kern van het verhaal: Welke mogelijkheden biedt social media eigenlijk…?

Schrijven voor je community

We gebruiken allemaal wel een social media platform, waar wij persoonlijke inspiratie of belevenissen delen. En ook als bedrijf zijn wij steeds meer aanwezig op social media. Veel organisaties plaatsen korte berichten, afbeeldingen of films, om consumenten te betrekken bij het bedrijf en haar producten.

Social media is linkbuilding

Het inzetten van social media op verschillende platformen geeft in eerste instantie branding, en hiermee vergroot je de online vindbaarheid. Het bedrijf wordt vaker getoond en biedt steeds meer herkenning voor potentiële klanten. Op Facebook, LinkedIn en Google+ is het mogelijk om langere berichten te plaatsen dan op Twitter. Het is belangrijk om een bericht te schrijven dat mensen triggert om meer te willen weten over dat onderwerp. Je kunt ook mensen triggeren door een afbeelding of een film te plaatsen binnen het bericht. Voor linkbuilding is het belangrijk om bij het bericht een link te plaatsen naar een landingspagina waar meer informatie wordt gegeven over het onderwerp.

Creëer beleving op Social media

Naast de hierboven genoemde social media kanalen kun je ook Flickr, Pinterest en Instagram gebruiken, voor meer beleving. Een afbeelding of een film geeft meer informatie in één oogopslag dan een bericht. En door daarbij humor te gebruiken bestaat er ook een reële kans dat het bericht wordt gedeeld. Hierdoor ontvangt de organisatie extra branding, en wellicht ook nieuwe volgers. Hier zie je de meest actieve bedrijven (KLM, Zwitsal), berichten met afbeeldingen op social media, en welke branche goed presteert in Nederland.

Social media gebruiken voor SEO

Uiteraard doe je direct de on-page optimalisatie voor een aantal zoekwoorden, wanneer je een nieuwe pagina, of een blog, schrijft voor je website. Verwerk deze zoekwoorden ook eens in een bericht dat je wilt posten, met een link naar de aangemaakte (landings)pagina. Plaats bij het bericht een kort filmpje, of een afbeelding om het ‘klikgehalte’ te verhogen. Wanneer mensen klikken op de link, dan ‘ziet’ de zoekmachine aan het bounce-percentage dat er op deze pagina relevante informatie staat bij het gebruikte zoekwoord. Deze statistieken bevorderen de zoekmachineoptimalisatie op de zoekwoorden.

Social media is webcare

Mensen die actief zijn op social media sturen sneller een tweet/bericht naar je met een vraag/opmerking, dan dat zij op zoek gaan naar een telefoonnummer. Probeer deze reacties altijd zo snel mogelijk te behandelen, zodat zij verder kunnen met de gevraagde informatie. Het kan voorkomen dat er negatieve reacties worden gegeven; die hebben ook (en snel) aandacht nodig. Probeer met deze mensen in persoonlijk contact te komen, om het samen op te lossen. NS geeft in het volgende filmpje haar interpretatie hoe om te gaan met het inzetten van social media als klantenservice:.

Het is soms best moeilijk om nieuwe berichten te verzinnen. Het is daarom aan te raden om doelstellingen per social media platform op te stellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om inspiratie te bieden, of om kennis en informatie te delen.Maar het blijft een feit: door consequent berichten te plaatsen krijg je branding, loyaliteit en meer sales bij je volgers…

Wat zijn jouw speerpunten bij het inzetten van social media?

Over de schrijver
Arjon Bos, geboren en getogen op de Veluwe, bouwjaar 1981. Opgegroeid in de bouwkunde, met een passie voor commercie en marketing. Inmiddels ruim 10 jaar ervaring in de off- en online klantbeleving waar ik spin in het web ben.
Reactie plaatsen