Social shopping groeit sneller dan e-commerce
Nieuws
IMU Redactie
van imu.nl
Nieuws
02/10/2022
1 min
0

Social commerce groeit 3 ​​keer zo snel als e-commerce voorspelt Accenture

02/10/2022
1 min
0

De wereldwijde social commerce-industrie zal naar verwachting drie keer zo snel groeien als traditionele e-commerce, van 492 miljard dollar in 2021 tot 1,2 biljoen dollar in 2025. Dat onthult een nieuw Accenture-rapport met de titel "Why Shopping’s Set for a Social Revolution".

De groei wordt aangedreven door Gen Z en millennial-consumenten die tegen 2025 verantwoordelijk zijn voor 62% van de wereldwijde social commerce. Bijna twee derde (64%) van de social mediagebruikers, ongeveer 2 miljard sociale kopers, zegt dat ze in het afgelopen jaar een aankoop hebben gedaan op social media.

In 2021 was social commerce nog 10% van alle e-commerce. Volgens Accenture groeit dit tegen 2025 uit naar 17% van alle e-commerce. Deze voorspelde groei komt doordat platforms, merken en retailers aanzienlijke investeringen en partnerschappen in de ruimte blijven doen.

Wat is social commerce?

Social commerce wordt in het rapport van Accenture gedefinieerd als de integratie van sociale ervaringen en e-commercetransacties in één aankooppad, mogelijk gemaakt door een platform. Het zal naar verwachting een grotere prioriteit krijgen voor mensen en retailers, aangezien consumenten meer tijd doorbrengen op sociale-mediaplatforms voor nieuws, entertainment en communicatie.

‘’De gestage toename van de tijd die mensen doorbrengen op sociale media, weerspiegelt hoe essentieel deze platforms zijn in ons dagelijkse leven. Ze veranderen de manier waarop mensen kopen en verkopen. Hierdoor krijgen platforms en merken nieuwe kansen voor gebruikservaringen en inkomstenstromen’’, aldus Robin Murdoch, Global Software and Platforms Industry Lead bij Accenture.

Gen Z en millennials drijven de groei van social commerce

Zoals verwacht wordt de groei van social commerce aangedreven door Gen Z en millennial-consumenten die digital natives zijn. Terwijl millennials tegen 2025 33% van de sociale commerce-markt zullen uitmaken, zullen de uitgaven van Gen Z sneller groeien. Uit het rapport blijkt ook dat kleding (18%), consumentenelektronica (13%) en woonaccessoires (7%) wereldwijd het grootste aantal zal zijn, terwijl de verkoop van vers voedsel en snacks (13%) bijna exclusief in China is.

Vertrouwen blijft een drempel

Vertrouwen in social commerce blijft een hoge toegangsdrempel, want de helft van de ondervraagde gebruikers van sociale media maakt zich zorgen dat dergelijke aankopen niet goed worden beschermd of terugbetaald. Deze zorgen rezen ook toen e-commerce voor het eerst opkwam. De vertrouwenskloof suggereert dat merken, platforms en retailers nog meer werk te doen hebben om de zorgen van klanten weg te nemen en te profiteren van de interesse in social shopping.

Verschillende platforms hebben het voortouw genomen op het gebied van sociale handel. Zo hebben Meta’s Facebook en Instagram, Snapchat en TikTok winkelfuncties en partnerschappen uitgerold. Met deze functies willen ze de acceptatie door merken en consumenten vergroten. Ook Walmart heeft verschillende samenwerkingsverbanden gesloten, terwijl het zijn mogelijkheden voor sociale handel blijft vergroten.

Bron: MarketingDive

Reacties