9 Hacks om je Wordpress Website Laadtijd te Verbeteren
12 juni 2014 

Snelheid van je Wordpress website verbeteren?

Er zijn een hele hoop technische aspecten die je aan je website kunt veranderen om de laadtijd te verbeteren. Je kunt met een VPS server gaan werken, met een CDN, je sprites samenvoegen, je javascript naar onderen plaatsen, CSS compilen, you name it. Waarschijnlijk kun je hier niet zoveel mee. Geen enkel probleem, want er zijn genoeg niet-technische manieren om de laadtijd van je website verbeteren. Zoals de 9 die hieronder beschreven staan.

1. Installeer een caching plugin

Caching plugins zorgen ervoor dat je website veel sneller laadt door slim gebruik te maken van browser caching. De eerste keer dat een bezoeker op je website komt ‘downloadt’ hij de website als het ware. Als de bezoeker vervolgens doorklikt naar een andere pagina, of op een later tijdstip terugkomt naar jouw website, dan wordt deze vanaf de harde schrijf van de bezoeker (lokaal) ingeladen, wat veel sneller is. Kies hiervoor één van de volgende drie WordPress plugins:

1. W3 Total Cache (W3TC)

Schrik niet, maar deze plugin heeft ontzettend veel opties. Als je niet helemaal weet waar je mee bezig bent, dan kun je waarschijnlijk beter voor één van de volgende twee plugins gaan. Die zijn een stuk makkelijker te configureren, maar bevatten dus ook minder opties. Als je met je al met een zogenaamd ‘Content Delivery Network’ (CDN) werkt, dan kun je deze met behulp van de W3TC integreren. Je kunt deze plugin hier gratis downloaden.

2. WP Fastest Cache

De WP Fastest cache plugin heeft, in tegenstelling tot W3TC, maar een aantal opties. Zodra je deze installeert en activeert ben je verzekerd van browser caching. Makkelijker kan haast niet! Download deze plugin hier.

3. WP Super Cache

Deze plugin draait op meer dan 1 miljoen WordPress websites en is erg makkelijk te configureren, net als de WP Fastest Cache plugin. Je kunt WP Super Cache hier downloaden

2. Comment pagination

Comment pagination houdt in dat er subpagina’s worden aangemaakt voor alle comments boven een bepaald aantal, dat je zelf aan kunt geven. Het voordeel van comment pagination is dat niet al je comments meteen weergegeven en ingeladen worden, hetgeen je website een stuk sneller maakt. Dit is een voorbeeld van pagination:

pagination

Stel dat je bijvoorbeeld 120 reacties hebt op een blogbericht. Als een bezoeker (via Google) naar dit blogbericht gaat,  dan worden al deze reacties ingeladen. Dat kost tijd. Voor iedere persoon die gebruik maakt van een Gravatar afbeelding, moet er ook nog eens verbinding gemaakt worden met Gravatar om die afbeelding op te halen, wat ook een hoop tijd kost. Dit is een voorbeeld van zo’n Gravatar afbeelding die te zien is in de reacties:

voorbeeld gravatar afbeelding

(Je kunt hier je eigen Gravatar afbeelding instellen als je dat nog niet gedaan hebt.) Om deze redenen kan het verstandiger zijn om pagination toe te passen op je comments. Die kun je doen door vanuit je WordPress Dashboard naar ‘Instellingen‘ > ‘Reacties‘ te gaan en de volgende optie aan te vinken

comment pagination

Je kunt daar instellen hoeveel reacties je wilt dat er maximaal onderaan je blogbericht of pagina worden weergegeven.

3. Verwijder de mysterieuze persoon

Veel mensen laten de ‘Mysterieuze persoon’ afbeelding aanstaan als afbeelding die getoond wordt voor mensen die geen Gravatar hebben.

mysterieuze persoon wordpress

Dit zorgt ervoor dat er een afbeelding van 150 x 150 ingeladen wordt per reactie, die eigenlijk onnodig is en wederom de laadtijd verhoogt. Je kunt er daarom voor kiezen om de avatar op ‘leeg’ te zetten onderaan onder ‘Instellingen‘ > ‘Reacties‘.

4. Overbodige plugins verwijderen

Deactiveer en verwijder zoveel mogelijk overbodige plugins. Waarom dit goed is voor de laadtijd van je website lees je hier.

5. Verklein je afbeeldingen

Maak je afbeeldingen zo klein mogelijk voordat je ze uploadt naar je mediabibliotheek met een programma als Paint, Pixlr of Photoshop. Een veelgemaakte fout die ik zie is dat mensen een afbeelding van 800 x 400 uploaden en deze vervolgens op de website weergeven als 300 x 150 bijvoorbeeld. De bestandsgrootte van de afbeelding is dan onnodig groot. Nadat je de afbeelding in de juiste grootte hebt opgeslagen kan je de bestandsgrootte verkleinen zonder kwaliteitsverlies van de afbeelding (a.k.a. lossless comprimeren). Met Pixlr en Photoshop kun je dit in de software zelf doen, maar je kunt ook online tools als JPEGmini (voor .jpeg afbeeldingen) en TinyPNG (voor .png afbeeldingen). Je kunt dit met terugwerkende kracht voor alle afbeeldingen in je mediabibliotheek doen met de WP Smush plugin.

6. Optimaliseer je database

…door middel van de WP-Optimize plugin. Ik leg in dit artikel stap-voor-stap uit dat dat werkt.

7. Gebruik minder redirects

Redirects zorgen ervoor dat er onnodig veel http requests plaatsvinden en je raadt het al… ook dat verhoogt de laaddtijd van je site. Je kunt dit probleem heel gemakkelijk oplossen door gebruik te maken van de Broken Link Checker plugin en je daarmee je omleidingen te repareren.

8. Controleer je WordPress thema

Ik kan me de tijd nog herinneren dat ik (in den beginne) een programmeur veel te veel geld betaald heb om uit te vinden wat er nou precies voor zorgde dat mijn website zo traag was, vooral ook aan de achterkant van de site. Uiteindelijk bleek dit aan het feit te liggen dat het thema dat de site gebruikte al in geen tijden meer geupdate was en qua code erg slordig was opgebouwd. Het simpelweg switchen naar een nieuw thema loste het probleem toen grotendeels op. De les is om goed te controleren of er nog doorontwikkeld wordt aan het thema dat jij gebruikt en of deze dus nog wel future proof is. Zo niet, ga dan werken met een nieuw (responsive) thema.

9. Zet pingbacks en trackbacks uit

WordPress communiceert standaard met andere websites die ook gebruik maken van pingbacks en trackbacks. Een trackback is een reactie die je binnenkrijgt met de link naar een ander blogbericht waarvan de auteur jou op de hoogte wilt stellen. Een pingback is een reactie die je binnenkrijgt zodra een andere website een link naar jouw bericht heeft geplaatst. Voor de SEO van je website hebben pingbacks en trackbacks geen extra waarde. Of je nu een pingback krijgt of niet, de link naar jouw website is net zo goed geldig.

Omdat door de track- en pingbacks de data van jouw post bijgewerkt moet worden, genereert dit extra werk voor jouw site hetgeen een effect op de laadtijd kan hebben. Door deze uit te schakelen voorkom je dit. Dit kan via: ‘Instellingen‘> ‘Reacties‘ > ‘Standaard berichtinstellingen‘ > ‘

Over de schrijver
Wij van de Internet Marketing Universiteit zijn er om jou als ondernemer te helpen groeien via het internet. Dat doen we enerzijds door de beste tips, technieken en nieuwste trends te delen via onze gratis e-books, blogs, video’s en trainingen. Anderzijds is het onze missie om jou te faciliteren met tools om je bezoekersaantal, conversieratio, automatisering en daarmee je vrijheid als ondernemer te vergroten. Dat doen we middels onze website software “Phoenix”, onze community-/membership software “Huddle” en onze IMU Community waarin inspirerende ondernemers samenwerken.
Menno Bouma

Door

Menno Bouma

op 16 June 2015

Bedankt voor dit artikel Seph! Ter aanvulling op de caching gebruik ik meestal Zencache Pro. En als je echt een snelle Wordpress site wilt kun je eens kijken naar HHVM met Nginx. Groet, Menno

jeroen

Door

jeroen

op 27 June 2015

top weer seph.. Ben al je mails stuk voor stuk aan het doorwerken. kan je mij vertellen wat ik moet na het installeren moet doen met de Happy smushing groet, jeroen

Crates

Door

Crates

op 2 August 2016

Top artikel! Een handige plugin is ook WordFence, dat geeft je sterke beveiliging voor je wordpress website, ik gebruikte het laatst ook toen ik last had van hackers.

Olaf

Door

Olaf

op 26 July 2018

Dank voor dit goede artikel. In mijn ervaring, na 5 jaar WordPress, maakt de juiste host het allergrootste verschil. Lees deze review maar: https://www.rijnweb.nl/beste-wordpress-hosting-nederland-2018/

2 player games

Door

2 player games

op 11 September 2019

When i finished editing the project and tried to save it to my phone, it did not work anymore and did not save it at all. There is one project only available for 7days in the quik app, but it closed down whenever i click that project. Please let me know how to save my video.

Reactie plaatsen