arrow_drop_up arrow_drop_down
28 augustus 2015 
in SEO

SEO specialisten moeten meer aandacht aan Bing besteden!

Menig SEO specialist zal bij het lezen van de titel zijn of haar wenkbrauwen optrekken. Want waarom zouden we meer aandacht aan zoekmachine Bing van Microsoft moeten besteden, in de wetenschap dat ongeveer 95% van de internet gebruikers met Google zoekt (bron Pure)? Maar ik voorspel dat de komst van Windows 10 dit gaat veranderen.

Windows 10 en Microsoft Edge

Op 29 juli heeft Microsoft Windows 10 gelanceerd met een gratis upgrade voor alle huidige Windows 7 en Windows 8 gebruikers. Niet alleen hoopt Microsoft hiermee voor eens en voor altijd af te zijn van de enorme diversiteit aan oude Windows versies (XP, Vista, Windows 7 en 8), ze introduceert nu ook eindelijk één uniform besturingssysteem voor PC, laptop, tablet en phone. Hiermee volgt ze overduidelijk de lijn van iOS en Android.

Nieuw microsoft Edge browserMet de introductie van Windows 10 introduceert Microsoft ook een nieuwe internet browser: Microsoft Edge. En daar zou wel eens iets interessants mee kunnen gebeuren. Omdat deze browser volledig geïntegreerd is in Windows 10, is een gebruiker automatisch geneigd deze nieuwe browser te gebruiken voor het surfen op internet. De home page van deze browser toont een zoekbalk die qua opmaak veel overeenkomsten vertoont met die van Google. Gebruikers zullen dan ook snel gewend raken aan dit beginscherm met deze zoekbalk. En als je hiermee zoekt…je raadt het al…zoek je met Bing!

We gaan vaker zoekmachine Bing gebruiken

Onlangs hebben wij in huis de eerste PC geupgrade naar Windows 10 en kreeg ik recent ook de beschikking over een Windows 10 tablet. Het gebruik van Microsoft Edge met de zoekfunctie van Bing in Windows 10 is zo vanzelfsprekend, dat ik verwacht dat we de komende tijd een duidelijke toename van zoekopdrachten via Bing zullen zien. Het is dus interessant om de komende tijd in Google Analytics in gaten te houden of Microsoft Edge en Bing inderdaad in toenemende mate worden gebruikt in het verkeer naar je website.

SEO Optimaliseren voor Bing

Als er meer gezocht gaat worden met Bing, zullen SEO specialisten hier rekening mee moeten gaan houden. Wanneer ik websites optimaliseer kijk ik niet alleen naar Google maar ook naar Bing. Mijn ervaring tot op heden is dat de spelregels voor on-page SEO zowel voor Google als voor Bing gelden en werken. Toch constateer ik vaak verschillen tussen de resultaten in Google en de resultaten in Bing, meestal in het voordeel van Bing. Niet alleen zie ik snellere en betere resultaten in Bing, Google vertoont ogenschijnlijk nog wel eens afwijkend gedrag door pagina’s compleet anders te ranken. Waar zoekresultaten in Bing keurig netjes op de eerste pagina staan, kom je dezelfde resultaten in Google pas op pagina 4 of 5 tegen.

Bing Vs Google ranking

Verschillen tussen Google en Bing

Bij de optimalisatie van websites moeten we ons dus ook op Bing richten. Gelukkig verschillen de SEO richtlijnen tussen Google en Bing niet heel veel. Het draait nog altijd om unieke en kwalitatieve content en je helpt zoekmachines door goed in de verschillende SEO elementen (titel, omschrijving, headers, tekst, images en links) aan te geven waar je webpagina over gaat. Toch zijn er een paar verschillen:

  1. Bing lijkt een voorkeur te hebben voor websites van “grote” merken
  2. Bing lijkt voorkeur te hebben voor “gerenomeerde” (oudere) websites van “degelijke” domeinen (voorbeelden: .eu, .gov)
  3. Bing lijkt meer waarde te hechten aan likes en shares op social media
  4. Bing hecht nog altijd waarde aan “exact match keywords
  5. Bing hecht veel waarde aan links naar een pagina, waardoor een goede interne linkstructuur binnen je website van groot belang is
  6. Bing hecht meer waarde aan visuele content zoals afbeeldingen en video

Bovenstaande verschillen zijn eerder al een keer beschreven in een artikel van Frankwatching.

En dan nog Cortana

Met Windows 10 heeft Microsoft ook haar spraakgestuurde assistent Cortana uitgebracht, die je ook zoekopdrachten kunt geven. Dat spraakgestuurd opdrachten geven de toekomst wordt, staat buiten kijf. Met het grote marktaandeel dat Microsoft in de PC markt heeft, zal dit ook een impuls geven aan het gebruik van Bing. Voor mobiele devices ligt dat vooralsnog anders, tenzij de introductie van Windows 10 voor Microsoft marktaandeel gaat winnen.

Optimaliseer voor meerdere zoekmachines

Of Bing inderdaad een substantieel deel van de zoekmachinemarkt gaat overnemen van Google door de komst van Windows 10 zal de komende tijd moeten blijken. Mijn raad is wel om je bij het optimaliseren van je website je niet alleen te richten op Google, maar ook op Bing. Gelukkig zijn de SEO spelregels tussen Google en Bing niet erg verschillend, dus zal de optimalisatie van de een grotendeels in de slipstream van de ander mee kunnen gaan. Is Bing voor jou echter belangrijk, kijk dan goed naar de SEO richtlijnen van Microsoft.

Zie jij verschuivingen in het verkeer naar je website van Google naar Bing, laat het ons dan weten. We zijn heel benieuwd!

Over de schrijver
Met SEO Advies MKB ondersteun ik (startende) ondernemers uit MKB en ZZP met het optimaliseren van hun website voor zoekmachines. Daarmee wordt u beter gevonden, trekt uw website meer bezoekers en genereert u meer klanten.
Nathan Veenstra
Door

Nathan Veenstra

op 28 August 2015

Goed verhaal Guus, sowieso met de onderbouwing waarom we Bing beter in de gaten moeten gaan houden. Ik ben daar ook al meer mee bezig, maar moet wel zeggen dat ik persoonlijk de zoekresultaten in Bing minder relevant vind. De vraag is dus ook of mensen om het gemak en de vanzelfsprekendheid zullen prefereren boven de relevante zoekresultaten. Want ook DuckDuckGo, dat een snelle opmars heeft gemaakt in de zoekmachinewereld, kan mij op het gebied van de zoekresultaten niet bekoren. Als het om de kwaliteit en relevantie van de zoekresultaten gaat, is Google echt nog steeds onovertroffen. En de enige die daar wat mij betreft bij in de buurt kan komen, als ze echt hun eigen zoekmachine uitbrengen, is Apple (https://marketingmed.nl/bereid-je-voor-op-apple-search/).

Flzzy
Door

Flzzy

op 31 August 2015

Ook volg ik Guus met veel belangstelling en zijn overpeinzingen lees ik met plezier. Ook bovenstaand stuk. Ik ben het echter eens met Nathan Veenstra. Om te zeggen dat je aandeel is vergroot door je zoekmachine en browser te integreren in de nieuw uitgebrachte Windows10 vind ik wat al te veel hosanna. Ik blijf er bij dat Microsoft achter de muziek aan blijft lopen en alle goede zaken van anderen namaakt en/of gebruikt maar het bijna nooit halen in vergelijking met het origineel. Daarop vormen Windows10 en BING geen uitzondering. Microsoft is als kantoor automatiseerder een onomstreden wereldleider en daar houd het wat mij betreft ook mee op! Het zou mooi zijn als Microsoft iets NIEUWS/EIGENS zou ontwikkelen en daarmee de markt weet te veroveren in plaats van het aloude trucje van kopiëren, opkopen en integratie....

Reactie plaatsen