arrow_drop_up arrow_drop_down
29 september 2015 
in SEO

Is de SEO Specialist een marketeer of een IT’er?

In de SEO wereld wordt sinds enige tijd een discussie gevoerd of een SEO specialist nu een online marketeer is die awesome, unieke content creëert en deze zo goed mogelijk aan de man brengt, of dat een SEO specialist een technische man of vrouw is die aan de achterkant van een website aan de knoppen draait, zodat alles op SEO-gebied goed staat.

Vroeger, en dan spreken we over 5 tot 10 jaar geleden, was de SEO specialist vooral een IT’er. Via links, keywords en enkele black hat methodes, zoals onzichtbare tekst, kon je een webpagina goed laten presteren in Google. Creativiteit en het talent om leuke, unieke content te genereren was destijds van minder belang. Er zijn twee redenen waarom dit nu niet meer geldt.

Ten eerste is Google slimmer geworden, waardoor het veel beter kan inschatten welke content door internetgebruikers gewaardeerd wordt en waardoor het tevens black hat methodes steeds meer afstraft.

Ten tweede is door de opkomst van CMS’en zoals WordPress het gemakkelijker geworden om een website SEO-technisch goed neer te zetten. Hierdoor zeiden sommige marketeers, zoals Jayson Demmers, dat je als SEO specialist vandaag de dag geen technische expertise meer nodig hebt. Dit is echter te kort door de bocht, want als SEO specialist moet je zowel die creatieve marketeer zijn als die IT’er die op technisch gebied een website goed neerzet en technische problemen oplost.

Ben je als SEO specialist een online marketeer: ja!

Het talent om unieke content te creëren die waarde toevoegt voor je beoogde website bezoekers is dus steeds belangrijker geworden, omdat dit ook door Google beter op waarde wordt geschat. Als je een SEO tekst schrijft, dan zul je (hopelijk) keyword onderzoek doen, maar het schrijven van een goede, inhoudelijke tekst vergt eveneens schrijftalent. Ook het bedenken van marketing-campagnes kan creativiteit en originaliteit van SEO specialisten vragen. Als SEO specialist ben je dus zeker een marketeer.

Ben je als SEO specialist een IT’er: ja!

Als SEO specialist moet je er echter ook voor zorgen dat de website van je klant technisch goed staat. Je moet ervoor zorgen dat de website zo snel mogelijk is, door Google goed geïndexeerd wordt, redirects goed beheren, duplicate content issues oplossen, rich snippets gebruiken, schema.org markup toepassen enzovoorts. Nu kun je hier tegen in brengen dat dit taken van de webmaster zijn, maar veel webmasters zijn niet op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op SEO gebied.

Daarnaast moet je als SEO specialist ook problemen kunnen oplossen als deze zich voordoen. Als het binnenkomende organische verkeer van de website van je klant opeens naar beneden schiet, dan moet je dit probleem kunnen analyseren en dit vraagt technische expertise.

De SEO specialist hoeft niet één persoon te zijn

Als je de SEO specialist bent voor je klant, dan moet je dus zowel een online marketeer als IT’er zijn. Nu zijn twee verschillende vaardigheden die niet altijd in één persoon gecombineerd zijn. Ben jij die creatieve SEO tekstschrijver, maar ben je technisch niet goed onderlegd, en heb je ook geen interesse om je op technisch gebied te ontwikkelen, dan hoeft dat helemaal geen probleem te zijn. Er is heel veel behoefte aan bijvoorbeeld goede content marketeers.

Andersom geldt hetzelfde en is er ook veel behoefte aan technische specialisten. Alleen als je de gehele SEO verzorgt voor een klant, dan zul je over beide vaardigheden moeten beschikken. Deze vaardigheden kunnen echter ook over meerdere personen verdeeld zijn. In een allround SEO team kunnen online marketeers met technische specialisten samenwerken, waardoor de klant een totaal SEO pakket krijgt. Zolang je als SEO specialist, persoon of team, maar het totale SEO pakket kunt aanbieden aan je klant, zodat deze optimaal geholpen wordt.

De SEO specialist hoeft dus niet één persoon te zijn en zo kan bijvoorbeeld een content marketeer samen met een technische SEO’er een prima SEO specialistisch team vormen. Natuurlijk is het niet noodzakelijk om als content marketeer samen te werken, en kun je ook prima als content marketeer je brood verdienen, maar dan ben je dus, naar mijn mening, niet een SEO specialist.

Schop ik nu tegen het zere been van de SEO specialist. marketeer en IT’er? Of zien jullie dit ook zo?

Over de schrijver
Na jarenlang via vergelijkingswebsites mijn SEO vaardigheden aangescherpt te hebben, heb ik in 2015 besloten om deze vaardigheden te gebruiken om andere bedrijven te helpen. Via Edjon Online Marketing help ik bedrijven meer klanten via Google aan te trekken. Hierbij voer ik voor bedrijven onder meer content marketing, local SEO en linkbuilden uit. Ik geloof in een allround SEO aanpak, waarbij met de klant zijn doelen wordt meegedacht, en die zowel op de korte als lange termijn werkt.
Bob van Biezen

Door

Bob van Biezen

op 29 September 2015

Leuk artikel Edon! Zie een SEO'er persoonlijk als een alrounder met een scherpe focus op marketing. Het opstellen van de SEO strategie is een combinatie van de hiervoor besproken vakgebieden. Je moet de grote lijnen binnen deze vakgebieden kennen en met elkaar weten te combineren om tot een goed resultaat te komen. Persoonlijk denk ik dat je als SEO'er geen IT'er bent. Je neust in codes, begrijpt de werking van websites en kent alle richtlijnen (en uitzonderingen) maar niemand vraagt je een server te configureren (laat staan te optimaliseren). Hetzelfde geld voor het schrijven van teksten, hier heb je veelal een redigerende rol. Het schrijven zelf kan je beter overlaten aan degene wie dit zijn passie is, de tekstschrijver. Het uitstippelen van een contentstrategie is naar mijn mening dan wel weer echt de rol van de SEO'er. In de ideale situatie verzorgt een PR specialist vervolgens de promotie van de linkbait die je tekstschrijver heeft verzorgt. Geloof zelf dan ook het meeste in je laatste stuk, een team van specialisten dat samenwerkt aan de vindbaarheid van haar klanten.

Edon van Asseldonk

Door

Edon van Asseldonk

op 29 September 2015

Hoi Bob, hartelijk dank voor je reactie! Ik ben het met je eens dat de SEO Specialist geen hardcore programmeur hoeft te zijn, maar (basis) kennis van in ieder geval HTML en CSS vind ik wel een vereiste. Ik denk dat de rol van de SEO-Specialist ook afhangt van het grootte van het team waarin je werkt. Aangezien ik als SEO specialist zelfstandig MKB'ers help met SEO, zal ik ook de teksten voor mijn rekening moeten nemen, maar gelukkig vind ik dat een van de leukste dingen van SEO :-) Aan de andere kant moet ik ook problemsolver zijn als er een duik in het organisch bezoekersverkeer plaatsvindt.

Nils van der Knaap

Door

Nils van der Knaap

op 29 September 2015

Als je gespecialiseerd bent in SEO, oftewel een website hoger laten komen in de organische resultaten van zoekmachines, dan zul je moeten weten wat er nodig is om dit te bereiken. Sommige websites hebben goede content, maar de gekozen techniek beperkt de website om hoge posities te halen. Andere websites zijn op technisch vlak wel goed (bijv. Wordpress + Yoast SEO), maar het ontbreekt aan zoekwoord gerichte content van hoge kwaliteit. En weer anderen hebben gewoon meer populariteit op internet nodig. Je zult als specialist dus vooral alle factoren die van invloed zijn op rankings moeten herkennen en weten hoe je deze kunt verbeteren. Zie ook mijn artikel op http://www.skyinternetmarketing.nl/seo-expert/

Edon van Asseldonk
Reactie plaatsen