arrow_drop_up arrow_drop_down
3 januari 2017 
in SEO

SEA + Hoge Engagement = SEO?

Normaal leggen auteurs in een artikel hun zienswijze uit of vertellen ze hoe je een bepaald probleem moet oplossen. Ik schrijf zelf gewoonlijk ook op deze manier mijn artikelen. Vandaag ga ik het echter anders aanpakken, naar aanleiding van mijn ervaringen met een klant. Deze klant had namelijk tot voor kort weinig geïnvesteerd in SEO. Zo beschikten bijvoorbeeld belangrijke landingspagina’s over geringe content en ook was er niet aan linkbuilding gedaan. Toch presteerde de website ook organisch goed op populaire zoektermen, waarvoor de concurrentie groot is. Ik heb het sterke vermoeden dat mijn klant dit voor elkaar gekregen heeft door een combinatie van het gebruiken van Google AdWords en een hoge engagement op de website.

Beetje achtergrond

Eerst zal ik echter wat achtergrond van mijn klant geven. Mijn klant beschikt over een webshop in 5 verschillende talen en deze webshop levert wereldwijd. De verschillende talen worden op 1 domein vanuit Nederland gehost (.com), waarbij de verschillende talen en landen via mappen (/us, /gb, /nl, /de etc.) zijn georganiseerd. De webshops bevindt zich in een concurrerende markt, waarbij keyword difficulty (gemeten door SEMrush) voor populaire zoektermen rond de 80% ligt. De Domain Authority van de website is 24 bij het moment van schrijven.

De selling points van mijn klant zijn een ruim assortiment, scherpe prijs, snelle levering en goede klantenservice. Daarnaast kent mijn klant zijn markt erg goed.

Geen focus op SEO, toch hoog in Google

Voordat ik voor deze klant startte, lag de focus van mijn klant voor acquisitie op Google AdWords en marktplaatsen voor zijn producten. Op SEO-gebied waren daarom ook verschillende verbeteringen mogelijk. Toen ik de cijfers indook, bleek de website echter al veel beter in Google te presteren dan ik verwachtte op grond van de verbeteringen die nog mogelijk waren. Ondanks geen sterk linkprofiel en niet veel tekst, wist de website (en dan vooral de homepage) toch op veel concurrerende termen op de eerste pagina in Google te verschijnen. Dit gold ook voor verschillende concurrerende zoektermen die niet eens op de pagina of in de metabeschrijving vermeld waren.

Natuurlijk vroeg ik me af hoe mijn klant dit voor elkaar had gekregen en dit is mijn theorie.

Door een hoge engagement op de website voor betaalde zoekopdrachten kan een website ook voor deze zoekopdrachten organisch goed presteren.

Mijn klant heeft een gebruiksvriendelijke website en een goede propositie. Als bezoekers via Google AdWords de website binnenkomen, dan zorgen ze voor een hoge engagement en conversie. Het Benchmark rapport in Google Analytics laat dit duidelijk zien.

Ook het E-commerce conversie percentage is met 6,7% erg hoog. Google wil gebruikers de beste zoekresultaten tonen. Google kan meten dat gebruikers die op een zoekadvertentie van mijn klant klikten bovengemiddeld tevreden zijn. Het is daarom niet onlogisch dat Google de website en webpagina’s van mijn klant ook beter is gaan waarderen voor deze zoektermen in de organische zoekresultaten, want gebruikers bleken erg tevreden met dit zoekresultaat. Ook voor organische kliks presteerde de website van mijn klant erg goed in het Benchmark rapport en daarnaast steeg eveneens het aantal zoekopdrachten op de merknaam van mijn klant.

Je zou dus kunnen zeggen dat mijn klant aan SEO heeft gedaan door via Google AdWords verkeer te trekken naar zijn website. Hierdoor zou het gebruik van SEA dus een strategie kunnen zijn om ook beter in de organische zoekresultaten van Google zichtbaar te worden. Om deze strategie te laten slagen, moet je natuurlijk wel een gebruiksvriendelijke website hebben met een bovengemiddelde engagement.

Wat denken jullie van deze theorie? Ook ben ik benieuwd of er online marketeers zijn die hebben meegemaakt dat een niet SEO-geoptimaliseerde website toch erg goed in Google presteerde. Ik hoor graag jullie reactie.

Over de schrijver
Na jarenlang via vergelijkingswebsites mijn SEO vaardigheden aangescherpt te hebben, heb ik in 2015 besloten om deze vaardigheden te gebruiken om andere bedrijven te helpen. Via Edjon Online Marketing help ik bedrijven meer klanten via Google aan te trekken. Hierbij voer ik voor bedrijven onder meer content marketing, local SEO en linkbuilden uit. Ik geloof in een allround SEO aanpak, waarbij met de klant zijn doelen wordt meegedacht, en die zowel op de korte als lange termijn werkt.
Robert Hoekstra
Door

Robert Hoekstra

op 4 January 2017

Hoi Edon, dat is een interessante insteek. Je geeft aan dat je dit nu bij 1 klant gezien hebt. Zou je dit onderzoek ook breder kunnen trekken om te achterhalen of dit bij andere klanten ook effect heeft?

Edon van Asseldonk
Door

Edon van Asseldonk

op 5 January 2017

Hoi Robert, ik vrees van niet. Deze case was voor mij uniek, omdat ik hier als SEO-specialist in kwam, nadat het bedrijf al enkele jaren AdWords gebruikte voor acquisitie en tegelijkertijd weinig in SEO had geïnvesteerd.

Leon1982
Door

Leon1982

op 20 January 2017

Ik denk dat alle kanalen die kwalitatieve traffic aanleveren goed zijn voor je SEO. Google hamert er op dat je relevant moet zijn voor de gebruiker. Een gebruiker die, ongeacht de bron, op een website komt en hier de dingen vindt die hij/zij zoekt, is een blije gebruiker en ook Google wordt daar blij van. Is je site ook nog gebruiksvriendelijk, dan wordt dit extra gewaardeerd door Google. Traditionele SEO-trucs (oa domme linkbuilding) werken steeds minder goed. Je kop zou eigenlijk moeten zijn: Hoge engagement = SEO. Voorwaarde is dat je wel bezoekers hebt natuurlijk. En die kun je uit SEA halen. Maar ook uit externe links, andere manieren van advertising, enz enz.

Edon van Asseldonk
Door

Edon van Asseldonk

op 24 January 2017

Hey Leon, bedankt voor je reactie. Ik ben het grotendeels met je eens. Je kunt SEA inderdaad generaliseren naar traffic of dit nou AdWords, social media of een andere bron is. Bij een nieuwe website heb je echter wel traffic nodig om een hoge engagement te kunnen verwezenlijken. De titel zou dus ook kunnen zijn: traffic + hoge engagement = SEO, waarbij SEA een specifieke tactiek is om traffic te genereren.

Reactie plaatsen