arrow_drop_up arrow_drop_down
7 maart 2015 
in SEO

SEO Quick-Win: Nofollow je dode links

Kort maar krachtige SEO tip voor alle SEO-lovers aan de andere kant van de interwebs vandaag: Nofollow je links naar dode pagina’s.

Wat ik hiermee bedoel? Ik leg het uit:

Champagne SEO

Je website is als een Champagnetoren. Aan de bovenkant van deze toren – je homepage – vloeit de Champagne rijkelijk je website binnen. Champagne = PageRank.

pagerank verdelen memePagerank is Google’s algoritme voor het inschatten van het belang van jouw website aan de hand van de links die je krijgt van andere websites. (zie Wikipedia voor meer uitleg)

Omdat alle berichten en pagina’s op je website wel van een glaasje houden, sijpelt de Pagerank van je homepage naar hen door.

Geen enkel probleem op zich, maar sommige pagina’s wil je liever niet mee laten delen, omdat je überhaupt niet wilt dat ze gevonden worden in Google.

Een voorbeeld:

nofollowen dode links footer

De drie pagina’s waar de pijlen naar wijzen hebben we niet laten indexeren door Google (noindex). Onze disclaimer, privacy policy en anti spam beleid hoeven namelijk niet gevonden te worden in de zoekresultaten.

Misschien heb jij zelf ook wel van dat soort pagina’s. Vaak zet je ze in de footer van je website, omdat ze geen plek in de spotlights verdienen. En geen Champagne.

Hoe nofollow je deze dode menulinks?

Geen zorgen. Ik laat je stap-voor-stap zien hoe dit werkt. Mits je met WordPress werkt.

  1. linkrelatie nofollowGa vanuit je Dashboard naar ‘Weergave‘ > ‘Menu’s‘ en selecteer het menu waar de dode links in staan.
  2. Ga vervolgens rechts bovenin naar ‘Scherminstellingen‘ en vink ‘Linkrelatie (XFN)‘ aan.
  3. Vul dan ‘nofollow‘ (zonder ‘ tekens) in bij de betreffende links onder ‘Linkrelatie (XFN)‘.

Doe dit voor alle dode links in je menu.

Gefeliciteerd!

Alle andere links op je homepage krijgen nu meer Champagne en waarde in de ogen van Google. Ik hoor graag van je of je hier iets aan gehad hebt!

Extra tip: Lees ook dit artikel over interne links gebruiken voor SEO om meer te leren over het verdelen van je Pagerank.

Over de schrijver
Wij van de IMU zijn er om jou als ondernemer te helpen groeien via het internet. Dat doen we door de beste tips en nieuwste trends te delen via onze e-books, blogs, video’s, cursussen, podcast en evenementen. Daarnaast is het onze missie om gelijkgestemde ondernemers te verbinden binnen onze IMU Community. Ook faciliteren we je - middels onze software - om je website bezoekers, conversie, funnels, automatisering en daarmee je vrijheid als ondernemer te vergroten.
Jeroen
Door

Jeroen

op 18 March 2015

Prima om deze links te nofollowen, maar dat houdt niet in dat er meer champagne overblijft voor de andere pagina's. Dat was jaren geleden wel het geval, maar daar heeft google een stokje voor gestoken omdat seo mannen er misbruik van gingen maken. De champagne wordt niet doorgegeven, maar verdampt ter plekke. Een nofollow naar een interne pagina heeft wel tot gevolg dat deze pagina niet hoog zal ranken en dat het niet een concurrent kan worden voor een bepaald keyword waar je een andere pagina voor wil laten ranken. Wat je wel kan doen is je privacypagina, disclaimer etc op 1 pagina zetten. Je kan dan meerdere malen naar dezelfde pagina of secties op deze pagina linken zonder dat dit meerdere malen ten kosten gaat van je "champagne:.

Seph Fontane Pennock
Door

Seph Fontane Pennock

op 19 March 2015

Ha Jeroen, Bedankt voor je reactie. Ik snap je punt, maar ik zie niet in hoe je suggestie (van de pagejumps) een verschil maakt als de Champagne, zoals je zegt, toch meteen verdampt. In mijn ogen is het nog steeds gunstig voor de SEO om je links naar dit soort pagina te nofollowen, al is het maar alleen om te voorkomen dat je met jezelf aan het concurreren bent. Als je een bron hebt die jouw stelling onderbouwd, dan zie ik die graag overigens. Zonder data blijft het gokken wat Google nu wel en niet meeneemt in hun algoritme. Aan dat gokken maak ik me hier zelf net zo goed schuldig overigens.

Guido
Door

Guido

op 21 March 2015

Ik heb ook een aantal van deze pagina's op mijn website www.lichtgeluidoostzaan.nl en wil deze pagina's dus ook gaan ''nofollowen''. Nu heb ik met Joomla de keuze om per artikel uit verschillende robots te kiezen... Moet ik nu: Index, Nofollow of No index, nofollow kiezen? Ik hoor graag van je.

Seph Fontane Pennock
Door

Seph Fontane Pennock

op 23 March 2015

Ha Guido, Noindex nofollow als je niet wilt dat ze geïndexeerd worden. Je kunt de links naar het artikel of de pagina ook nofollowen volgens het proces in dit artikel (bij Joomla zal dat iets anders gaan) om ervoor te zorgen dat ook de links naar het artikel of de pagina geen waarde worden toegekend. Hoop dat dat helpt zo!

Guido
Door

Guido

op 3 April 2015

Seph Bedankt voor de info! Heb de links genofollowed zoals jullie in het artikel beschreven hebben. Dit gaat bij Joomla inderdaad anders, maar wel super simpel. Je kiest bij het artikel gewoon de optie ''Nofollow'' en het is gepiept.

Seph Fontane Pennock
Reactie plaatsen