arrow_drop_up arrow_drop_down
31 maart 2015 
in SEO

Freebase: Dien je business in bij Google!

Freebase is een Engelstalige kennisbank die in 2007 gelanceerd en openbaar gemaakt is door het Amerikaanse bedrijf MetaWeb Technologies.

Freebase heeft als doel om één complete datebase te zijn die de betekenis van bepaalde woorden en concepten aangeeft en de verbanden ertussen. Daarmee draagt Freebase zijn steentje bijdraagt aan het semantische web.

Google kocht Metaweb op in 2010 en daarmee ook hun voornaamste project: Freebase. Aangezien Google druk bezig is met het begrijpen van de betekenis van bepaalde woorden en de intentie achter zoekopdrachten (meer daarover in dit artikel over semantiek), is het logisch dat ze besloten hebben om het stokje over te nemen.

What’s in it for me?

Hoor ik je al vragen. Wat kan jij hier als ondernemer nou mee? Dat leg ik graag uit.

Door jouw bedrijfs- en websitegegevens in te vullen in Freebase kun je:

  • een dofollow backlink krijgen van een PR7 hoofddomein
  • het hoofdonderwerp van je bedrijf en website duidelijk maken aan Google; je niche
  • hierdoor een stuk extra relevantie voor dit onderwerp of deze sector doorgeven aan je website
  • je social media profielen die gerelateerd zijn aan jouw business en website doorgeven

Het bewijs van de backlink van Freebase

Ik hielp Richard de Ruijter van ClubVit.nl door zijn website in te dienen bij Freebase. Zie alhier het resultaat. De inschatting van de PageRank van Freebase volgens de tool van Moz, Open Site Explorer.

freebase backlinks pagerank
Zoals je kunt zien liegt die PageRank (7) er niet om. Hieronder zie je dat deze backlink van Freebase geïndexeerd is en dus waarde doorgeeft aan de website ClubVit.nl.

domain authority freebase

Er is goed nieuws….en er is slecht nieuws

Het goede nieuws:

Freebase is één van de meerdere databases die Google kan gebruiken om data uit te halen om bepaalde beslissingen op te baseren. Het mooie aan Freebase is dat deze openbaar is en dat je – net als bij Wikipedia – zelf informatie in kunt dienen.

Het slechte nieuws:

Freebase is alles behalve gebruiksvriendelijk. Vandaar dat ik je in dit artikel stap-voor-stap zal laten zien hoe je jouw gegevens bij Freebase in kunt dienen. Doe dit wel voor 1 april 2015, want daarna zal Freebase ‘read-only’ worden.

Je website indienen bij Freebase

1. Ga naar www.Freebase.com

account aanmaken bij freebase

2. Klik op ‘Sign in or Sign up‘ rechtbovenaan

3. Maak een account aan. (Als je ingelogd bent met je Gmail account dan gaat dat met één klik.)

account created

4. Ga terug naar de homepage klik op het soort informatie dat je in wilt voeren.

Hoogstwaarschijnlijk wil je wat basis informatie over je business en je website invoeren. Je klikt dan op ‘Organization‘ of ga naar https://www.freebase.com/organization.

5. Vervolgens klik je op de bovenste link die ook ‘Organization‘ heet, of ga naar https://www.freebase.com/organization/organization?schema=

add topic freebase6. Daar klik je op het tandwiel rechts bovenaan en klik dan op ‘Add Topic‘.

7. Vul nu de naam van je bedrijf of website in, de datum en plaats van oprichting en klik op ‘Create‘.

busines operation freebase

topic freebase aka8. Op deze pagina ga je zoveel mogelijk gegevens invullen, te beginnen met het ‘Also known as‘ veld.

9. Ga met je muis over dit veld en klik vervolgens op het gele dropdown menu dat aan de linkerkant verschijnt. Klik daar op ‘Add new value‘.

10. Vul nu alle synoniemen, aliassen, afkortingen etc. in voor jouw bedrijfsnaam of website en klik op ‘Done‘.

11. Vul bij het veld ‘Official website‘ de URL van je website in en klik op ‘Save‘. (het meest belangrijk!)

12. Vul bij ‘Topical webpage‘ de URL van de Wikipedia pagina in van het hoofdonderwerp van jouw website. Op die manier voeg je extra relevantie voor dit onderwerp toe aan jouw link.

13. Vul naar gelieve de andere velden, zoals ‘Social Media Presence‘ in en druk telkens op ‘Save‘ als je klaar bent met dat veld.

Laatste tip voor local SEO: Als je je adresgegevens besluit in te vullen, zorg er dan voor dat deze precies hetzelfde zijn als de adresgegevens die je bij Google Places (je Google bedrijfspagina) hebt ingevuld. Anders raakt Google verward en daar ben jij uiteindelijk de dupe van.

That’s it!

Je link zal vanzelf geïndexeerd worden, waarna je hopelijk een kleine SEO-boost krijgt. Ik hoor graag van je of dit artikel waardevol voor je was via de reacties hieronder 😀

Over de schrijver
Wij van de Internet Marketing Universiteit zijn er om jou als ondernemer te helpen groeien via het internet. Dat doen we enerzijds door de beste tips, technieken en nieuwste trends te delen via onze gratis e-books, blogs, video’s en trainingen. Anderzijds is het onze missie om jou te faciliteren met tools om je bezoekersaantal, conversieratio, automatisering en daarmee je vrijheid als ondernemer te vergroten. Dat doen we middels onze website software “Phoenix”, onze community-/membership software “Huddle” en onze IMU Community waarin inspirerende ondernemers samenwerken.
Joost van Herpen

Door

Joost van Herpen

op 16 March 2015

Hallo, Ik heb dit gedaan voor www.tvserieskijken.nl. Kan ik nadat ik alles heb ingevuld, alles gewoon afsluiten? Daarbij heb ik de volgende opmerking: Doe hetzelfde bij het veld 'Official website' en klik op 'Save'. Hier wil ik ook allerlei synoniemen etc. invullen, maar daar moet een url worden ingevuld.. Hoor graag van je. Bedankt

Seph Fontane Pennock

Door

Seph Fontane Pennock

op 17 March 2015

Ha Joost, voor je official website wil je juist geen synoniemen invullen, omdat het maar om één official website gaan als het goed is. De synoniemen voor je business/website kun je daarboven invullen (Also known as) en gerelateerde websites kun je daaronder invullen (web links). Hoop dat dit helpt! Als je dat gedaan heb is alles automatisch opgeslagen en kun je het scherm gewoon weg klikken :)

Joost van Herpen

Door

Joost van Herpen

op 17 March 2015

Ik heb nu niks ingevuld bij official website omdat er stond : 11. Doe hetzelfde bij het veld 'Official website' en klik op 'Save'. Maar daar kon ik dus geen synoniemen invullen. Is het erg dat ik nu mijn site url niet heb ingevuld bij official website? Als ik dat toch moet invullen, kun je dan aangeven hoe ik dat moet alsnog moet doen? Ik kan nergens terugvinden hoe ik bij die invulvelden kom. Alvast bedankt.

Linda Batenburg

Door

Linda Batenburg

op 17 March 2015

Beste Joost, Zoals ik het begrijp hebben jullie een tekstueel misverstandje en bedoelt Seph het volgende met: "11. Doe hetzelfde bij het veld 'Official website' en klik op 'Save"" Het enige wat hetzelfde is aan stap 11, is het invullen van de correcte informatie bij "officiële website" dus alleen de url, de synoniemen zijn daar niet op van toepassing aangezien deze eerder al zijn ingevuld bij "Also Known as" en geen dubbele vermelding behoeven. Overigens lijkt mij dat het wel belangrijk is dat je dit invult aangezien het om je vindbaarheid gaat en deze juist online belangrijk is. Met vriendelijke groet, Linda

Seph Fontane Pennock

Door

Seph Fontane Pennock

op 19 March 2015

Precies wat Linda zegt! Je kunt de pagina van jouw bedrijf/website terug vinden door de zoekfunctie te gebruiken bovenaan in Freebase. Hoor graag of het is gelukt :-)

Joost van Herpen
Seph Fontane Pennock
Gert

Door

Gert

op 16 March 2015

Freebase houdt op te bestaan op 31 maart 2015 en gaat over op wikidata. Na 31 maart kan je niets meer toevoegen en wordt freebase 'read only'. Dus heeft het nog wel zin om je gegevens in te vullen?

Seph Fontane Pennock
Vincent Jongedijk

Door

Vincent Jongedijk

op 18 March 2015

Hoi Seph, Wat een waardevolle tip! Ik heb je instructies direct opgevolgd en de gegevens van http://www.overeenkomst.nu in de database ingevoerd. Laten we de resultaten afwachten. Bedankt. Vincent Jongedijk

Seph Fontane Pennock
Ramon

Door

Ramon

op 19 March 2015

Lijkt me een waardevolle tip! Thanks. 3 dagen geleden mijn website 'aangemeld' alleen deze nog niet terug kunnen vinden op mijn google webmasters account.. Nu twijfel ik of ik het wel goed heb gedaan.. Toevallig een tip wat ik nu het beste kan doen? Alvast bedankt! Ramon

Seph Fontane Pennock

Door

Seph Fontane Pennock

op 20 March 2015

Ha Ramon, Dat kan even duren hoor, no worries! Als je het zeker wilt weten, plaats hier dan even de link van de Freebase pagina die je aangemaakt hebt, dan kijk ik graag voor je of alles goed is gegaan.

Paul

Door

Paul

op 22 March 2015

Beste Seph, Dank voor je waardevolle tip. Eerlijk gezegd heb ik ook twijfels of ik het goed gedaan heb. Afgelopen vrijdag gegevens ingevuld, maar op dit moment nog steeds niet vindbaar (vanuit het zoekformulier bovenin op freebase). Zou je eens willen kijken of ik het goed gedaan heb? De desbetreffende pagina is: https://www.freebase.com/m/0130mbw6. Dien ik nog iets af te ronden of definitief in te sturen misschien? Nog een fijne avond, Paul

Seph Fontane Pennock
Ramon

Door

Ramon

op 23 March 2015

Thanks voor je reactie. Hier is mijn freebase pagina https://www.freebase.com/m/0130r3bf

Seph Fontane Pennock

Door

Seph Fontane Pennock

op 24 March 2015

Ha Ramon, Ik durf niet te zeggen of ze websites in de adult industrie toestaan op Freebase. Het kan zijn dat je indiening verwijderd is, want ik zie niets staan behalve dat het in Hampshire opgericht is.

Ramon

Door

Ramon

op 25 March 2015

Okee thanks dat je er even overheen hebt gekeken. Ik had zelf al zo een gedachte dat het niet word toegestaan. Zou het mogelijk zijn om alleen de website url toe toevoegen zonder de bijbehorende termen? Zoja heeft dit dan ook nut om te doen?

john

Door

john

op 30 March 2015

Hoi, We gaan binnenkort snel meerdere webshops lanceren, zeg maar even cool blue concept. Kan je ook onder je bedrijfsnaam, deze staat doorgelinkt aan de belangrijkste site, meerdere website/webshop hier aanmelden? Bedankt voor bericht! John

Seph Fontane Pennock
Leon Langedijk

Door

Leon Langedijk

op 30 March 2015

He Seph, Heb net een 'prproducts' account aangemaakt. Qua branche gerelateerde woorden kan ik alleen de engelse term 'promotional products' invoeren... Maakt google zelf de link/vertaling naar het Nederlands dan? Ik ben zojuist overigens nogmaals ingelogd en krijg niet meer hetzelfde 'invulscherm' als voorheen... Wellicht heb je gelegenheid om het kort eens te bekijken of het verder goed is wat is ingevuld. Alvast bedankt!

Seph Fontane Pennock

Door

Seph Fontane Pennock

op 30 March 2015

Ha Leon, Ik kan de pagina die je hebt aangemaakt niet vinden. Als je de stappen in dit stappenplan nauwkeurig opvolgt dan zou het i.i.g. moeten lukken om je URL in te dienen, de rest is meer bijzaak. Kan je het nog eens proberen en de exacte URL van de pagina doorsturen?

Leon Langedijk

Door

Leon Langedijk

op 30 March 2015

He Seph, https://www.freebase.com/m/0131377c Dit zou hij moeten zijn...

Seph Fontane Pennock
Leon Langedijk
Suzanne Olde Rikkert

Door

Suzanne Olde Rikkert

op 30 March 2015

Hoi Seph. ik zie in de reacties dat t/m morgen je nog gegevens kunt invullen, maar de 'add this' link is er nog wel, maar werkt niet... Zou het kunnen dat het per vandaag al niet meer mogelijk is je gegevens in te voeren? Suzanne

Seph Fontane Pennock

Door

Seph Fontane Pennock

op 30 March 2015

Bij mij werkt het nog wel. Klik op het pijltje bij het tandwiel rechts bovenaan. Weet je zeker dat je de stappen precies zo hebt opgevolgd zoals ze hier staan? Let me know!

Suzanne Olde Rikkert

Door

Suzanne Olde Rikkert

op 30 March 2015

Oh ja: mocht ik vandaag toch nog gegevens kunnen invoeren: doe je je synoniemen in t Engels, Nederlands of beiden?

Seph Fontane Pennock

Door

Seph Fontane Pennock

op 30 March 2015

Ik zie er geen kwaad in om het zowel in het Nederlands als Engels te doen. Als je toch wilt kiezen, ga dan voor Nederlands Suzanne!

World Wide services

Door

World Wide services

op 30 March 2015

Goede tip! Er staat "Important! Freebase will become read-only on March 31, 2015" Dus volgens mij net op tijd om nog wat data in te voeren :) Bedankt in ieder geval!

Seph Fontane Pennock
Ido Vunderink

Door

Ido Vunderink

op 30 March 2015

Zeer nuttig artikel! Goede timing, want ik heb onze website http://www.stagemax.nl nog nét voor de "read only"-deadline aan kunnen melden. De gebruiksvriendelijkheid van Freebase is inderdaad ver te zoeken dus het stappenplannetje was handig =) Ido

Seph Fontane Pennock

Door

Seph Fontane Pennock

op 30 March 2015

Goed om te horen dat het (nog net voor de deadline) gelukt is Ido. :) Je wilt niet weten hoe lang ik zelf bezig ben geweest om dit proces uit te vogelen, haha. Wat een drama. Grts!

Maarten Ruisch

Door

Maarten Ruisch

op 30 March 2015

Hallo Seph, wil je eens kijken of ik alle vragen JUIST geïnterpreteerd heb? Vitale groeten, Maarten Ruisch

Seph Fontane Pennock

Door

Seph Fontane Pennock

op 30 March 2015

Ha Maarten, Als je me de link stuurt van de pagina die je hebt aangemaakt dan controleer ik het graag voor je!

Marten van der Velde

Door

Marten van der Velde

op 30 March 2015

Hallo Seph, Hierbij wil ik even laten controleren of http://www.homestylingshop.nl ook in de resultaten van freebase voorkomt. https://www.freebase.com/m/01313s7m Alvast bedankt! Marten

Seph Fontane Pennock
Maarten Ruisch
jeroen

Door

jeroen

op 30 March 2015

Dag seph, bedankt voor deze handige tip. Klopt het dat je link -https://www.freebase.com/user/helderdromen?schema - er zo uitziet en kan je nog ergens teruglezen wat je ingevuld hebt. Heb twijfel over de website en de soortgelijke websites. je kan trouwens de aanmelding zowel in het engels laten meewegen als in het nederlands. Dat is mij op de een of andere manier wel gelukt. https://www.freebase.com/user/helderdromen?schema

Seph Fontane Pennock

Door

Seph Fontane Pennock

op 30 March 2015

Ha Jeroen, De link die je doorstuurt is van het account dat je hebt aangemaakt, niet van de 'organization' zoals hier in het stappenplan beschreven is. Ik weet dat het proces erg omslachtig en verwarrend is, maar als je de stappen precies opvolgt dan zou het moeten lukken. Je krijgt dan een pagina zoals één die Marten (hier in de comments) heeft aangemaakt. Laat me weten of het lukt!

Derk Kramer

Door

Derk Kramer

op 30 March 2015

bedankt voor de tip! Ouderenjournaal staat er nu ook bij op: https://www.freebase.com/m/01313x_4 MvG Derk Kramer

Seph Fontane Pennock
Richard

Door

Richard

op 30 March 2015

Just on time! ik heb hem ook aangemaakt op https://www.freebase.com/m/013146c7 klopt dit zo? Groet, Richard

Seph Fontane Pennock
Stephanie

Door

Stephanie

op 30 March 2015

Is het ook mogelijk op 1 account meerdere sites aan te melden?

Seph Fontane Pennock

Door

Seph Fontane Pennock

op 31 March 2015

Ik denk van wel Stephanie. Je kunt gewoon inloggen met je Google-account en twee keer het proces verlopen.

Marius van Vlijmen

Door

Marius van Vlijmen

op 31 March 2015

Hallo Tony, Erg waardevol om deze informatie te krijgen. Ik ben gelijk aan de slag gegaan. Nu maar kijken of het ook wat effecten oplevert. Meer traffic naar mijn website. Bedankt voor deze tip! Groet, Marius

Seph Fontane Pennock
Nynke

Door

Nynke

op 31 March 2015

Ben ik nog op tijd? En zo ja, heb ik alles goed ingevuld? https://www.freebase.com/m/01317cjf?props= Groetjes, Nynke van Anna M.

Seph Fontane Pennock
denny

Door

denny

op 31 March 2015

Hallo seph, het lukt vanaf nu niet meer om een topic aan te maken?

Seph Fontane Pennock

Door

Seph Fontane Pennock

op 1 April 2015

Vanaf 1 april niet meer inderdaad Denny. Freebase is nu read-only en dus niet meer te bewerken door gebruikers.

Michael

Door

Michael

op 31 March 2015

Hi Tonny, http://de-seo-expert.nl is aangemeld. Bedankt voor de tips!

Seph Fontane Pennock
Foppe ten Broek

Door

Foppe ten Broek

op 24 April 2015

Dag Seph Kan ik er nog iets mee na 1 april ? Met vriendelijke groet Foppe

Seph Fontane Pennock
Jeroen

Door

Jeroen

op 7 August 2015

Jammer dat het read-only is geworden.. Zijn er ook andere goede databases om je bij aan te melden.? Gr. Jeroen

Luut

Door

Luut

op 8 October 2015

Hallo iedereen, Ik wou mijn site toevoeging maar ontdek nu ook dat het 'read only' is geworden. Zijn er nog andere geschikte databases waar je je site aan kunt toevoegen? Alvast bedankt. Groet Luut

Alain - SEO Consultant

Door

Alain - SEO Consultant

op 3 August 2016

Ah te laat! Koesterde nog even de hoop dat wikidata niet wikipedia related was en hier enige Domain Authority te verdienen was, maar helaas!

Reactie plaatsen