arrow_drop_up arrow_drop_down
14 april 2011 
in SEO

DAO: Het Nieuwe SEO?

Nog niet zo lang geleden was er een korte buzz op het internet over het nieuwe SEO: “DAO”  In dit artikel ga ik je kort vertellen of DAO echt het nieuwe SEO is en wat je er eigenlijk mee kunt.

Wat is DAO?

DAO staat voor Digital Asset Optimization, het optimaliseren van je digitale bezittingen. Digitale bezittingen zijn alle digitale componenten van je website, bijvoorbeeld de afbeeldingen, geluidsbestanden en video’s die je in je website gebruikt.

Wat doet DAO?

Search verschuift langzaam op naar meer dan tekst. Waarschijnlijk heb je zelf ook wel op afbeeldingen gezocht in Google, of naar een bepaalde video in YouTube. DAO legt de focus op het beter vindbaar worden in andere formaten dan webpagina’s. Het doel van DAO is om je digitale content te optimaliseren voor zoekmachines en multimedia websites.

Als je een foto hebt gemaakt met je digitale camera van een product, zou je de bestandsnaam kunnen aanpassen in de naam van het product: andrelon-shampoo-speciaal-blond-haar-200ml.jpg. Hierdoor kun je meer verkeer naar je website krijgen vanuit Google afbeeldingen. Er zijn nog vele websites die hier profijt van kunnen hebben, bijvoorbeeld autodealers of vakantie-websites. Bij e-books kun je in de metadata van de PDF een hoop extra informatie opnemen, zoals de auteur, de titel, onderwerp en vaak ook trefwoorden.

Zo kan Tonny makkelijker verkeer krijgen vanuit google op de zoekterm: ‘Tonny Loorbach PDF’ ;)

Als je op de website van je band MP3’s aanbiedt, geef dan de mp3 een goede bestandsnaam en vul de meta-informatie (id3 tag) in met artiest, titel, albumnaam, jaar, genre en zet je website in het opmerkingen veld. (En als je toch bezig bent, misschien ook gelijk een ringtone van het nummer? Daar zit vast nog extra traffic in…)

Bij video kun je de beschrijving op je website onder de video aanpassen: “Wat ons bedrijf doet.” naar “Hoe redmonkey voor meer klanten op je website zorgt.” En nog veel belangrijker voor DAO: veel videoformaten hebben ondersteuning voor metadata, daarmee kun je “Hoe redmonkey voor meer klanten op je website zorgt.” ook op andere plaatsen naar voren laten komen, bijvoorbeeld als een video-zoekmachine je metadata uitleest.

Is DAO het nieuwe SEO?

Zeker niet, ik vind het een uitbreiding op SEO. Als je bezig bent om je website te optimaliseren op bepaalde keywords, neem dan ook je andere ‘digital assets’ mee in de optimalisatie. Er komen namelijk steeds meer niche georienteerde zoekmachines bij. Mocht je met DAO bezig gaan, of al eens digitale content geoptimaliseerd hebben, dan zou ik het leuk vinden als je hieronder je ervaringen zou willen vertellen!

Over de schrijver
Wij van de IMU zijn er om jou als ondernemer te helpen groeien via het internet. Dat doen we door de beste tips en nieuwste trends te delen via onze e-books, blogs, video’s, cursussen, podcast en evenementen. Daarnaast is het onze missie om gelijkgestemde ondernemers te verbinden binnen onze IMU Community. Ook faciliteren we je - middels onze software - om je website bezoekers, conversie, funnels, automatisering en daarmee je vrijheid als ondernemer te vergroten.
Mels
Door

Mels

op 14 April 2011

Leuke eerste gastpost Joris! Denkt u dat Google video's en mp3 bestanden ooit kan "horen" en dat dat een belangrijke factor gaat worden in de seo?

Freke Schoemaker
Door

Freke Schoemaker

op 14 April 2011

Proficiat met de eerste gastblog! leuk artikel:DAO - ik had er nog niet van gehoord, het klinkt zeer logisch. Ik wist ook al wel dat ik afbeeldingen de goede zoekwoorden moet meegeven. Maar wat wat zijn metadata van een pdf???

Miranda Meijer
Door

Miranda Meijer

op 14 April 2011

Super bedankt voor de tip, ga het zeker toepassen en kijken wat er gebeurd.

Ali
Door

Ali

op 14 April 2011

Mooi eerste artikel, Joris ! Het is erg duidelijk en ga zeker zo door !

Eelco
Door

Eelco

op 14 April 2011

Jooooooooooooooooriiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiis! Top man ;) Gr, Eelco

Richard - WebChamp
Door

Richard - WebChamp

op 14 April 2011

Nieuwe term voor me. Thanks! Doet me denken aan een tijd dat video nog niet geïndexeerd werd. Ik tikte alle teksen van mijn video's uit en verstopte die in de pagina zodat men alleen de video kwam kijken, maar Google toch kon indexeren. Scheelt een hoop tijd nu dat video's gewoon op audio worden geïndexeerd. Dat laat tijd over om echte DAO toe te passen ;-)

Stijn Zeeman
Door

Stijn Zeeman

op 14 April 2011

Ha Joris, Boeiende blog. Kijk al uit naar meer gastblogs van je. 2 vraagjes: - Indexeert Google (zoekmachines) alleen de meta data of kan het ook al de spraak herkennen? - Kun je het beste je video's op youtube plaatsen voor indexatie, of is vimeo ook goed? Benieuwd naar je reactie. Hartelijke groeten, Stijn Zeeman

Peter Jaap
john
Door

john

op 15 April 2011

@ Goeie blog. Misschien kun je sommige termen in het vervolg nader toelichten. Wat bedoel je bijvoorbeeld met Redmonkey of wat waarom kunnen autodealers en vakantiewebsites hier nog profijt van krijgen? Wat is een id3-tag en hoe vul je die dan in?

Joshua Peper
Door

Joshua Peper

op 16 April 2011

Hey, leuk verhaal. Zeker bruikbaar voor ons ook. Denk dat we er wat mee gaan doen binnenkort en kijken of het ook daadwerkelijk effect heeft op de traffic. Moeten we wel eerst even een nul lijn bepalen natuurlijk. Is het al een hippe term? Of weet niemand hier nog wat van?

Ton Heerding
Door

Ton Heerding

op 16 April 2011

Gefeliciteerd Floris! En vooral ook Tonny!, want dit levert een Win(st)-win(st-) situatie op! Een interessante ontwikkeling, klinkt ook logisch. Goed gedaan, en ....relevant! Hartelijke groet, Ton Heerding. www.xzelfbewustzijn.nl

James
Door

James

op 16 April 2011

"Indexeert Google (zoekmachines) alleen de meta data of kan het ook al de spraak herkennen?" Spraak wordt al wel geindexeerd door Google, maar zit helaas nog in de beginfase (bèta). Zeker nog niet mogelijk om alle video's op spraak te indexeren, maar zodra dat gebeurt zal SEO weer een leuke verandering gaan doormaken. Wedden das iedereen massaal met YouTube marketing gaat spelen? :)

Stijn Zeeman
Door

Stijn Zeeman

op 21 April 2011

Dank je James! Maar snel hopen dat Google daar aan door werkt. Al redelijk wat filmpjes online staan :-)

Reactie plaatsen