arrow_drop_up arrow_drop_down
24 maart 2015 
in SEO

Mobilegeddon: Google update van 21 april

Google heeft er nooit een geheim van gemaakt dat ze “mobiel vriendelijke” websites waarderen.  Ze rolden dan ook het Mobile Friendly” label  uit om aan gebruikers aan te geven of een website wel of niet geschikt is voor mobiel gebruik.

Aangezien mobiel gebruik van het Internet nog steeds in een rap tempo aan het groeien is gaat Google een volgende stap zetten in het ranking proces voor websites.

Dit is te verwachten als je bedenkt dat meer dan 50% van alle zoekopdrachten via mobiel binnenkomt.  Google’s filosofie is nog altijd om het gebruikers gemakkelijker te maken om relevante zoekresultaten van hoge kwaliteit te geven, maar nu ook specifiek geoptimaliseerd voor het device wat ze gebruiken!

Mobile friendly algoritme update

Alle experts uit binnen- en buitenland zijn er over eens dat de aankomende update en algoritme update tot één van de meest ingrijpende gaat behoren. Zelfs Zineb Ait Bahajji -lid van Google Webmaster Trend Team – vertelde op SMX Munich dat de ‘Mobile friendly’ algoritme update een grotere impact zal hebben dan Panda of Penquin, twee eerdere updates die als meest omvangrijk worden aangemerkt.

21 april: Mobilegeddon

Als webmaster of ondernemer kun je een grote rode cirkel om 21 april 2015 zetten. Dit is namelijk de aangekondigde datum wanneer de update uitgerold gaat worden. De dag wordt in bepaalde kringen aangemerkt als “Mobilegeddon“, hetgeen wel duidelijk maakt wat voor enorme impact de aangekondigde wijzigingen gaan hebben.

Google heeft een aantal Tools in de markt gezet waarmee je je website kunt testen op mobiele vriendelijkheid:

  1. Mobile friendliness tool
  2. Mobile usability tool

Met deze twee tools kun je inzicht krijgen in het gebruikersgemak van je website op de mobiele devices. Met de eerste tool kun je een generiek overzicht krijgen van je website; je voert je URL in en krijgt een sign of approval of niet.

Met de tweede tool kun je iets dieper in de materie duiken en koppel je de Webmastertools van je website aan de test. Op die manier kun je een volledige lijst krijgen van de eventuele issues die er op je website spelen.

Dit kun je vervolgens met je webbouwer bespreken of eventueel zelf proberen op te lossen. Schiet wel op, want je hebt nog maar één maand 😉

Content uit Apps in de zoekresultaten

apps in zoekresultaten

Een tweede ontwikkeling die Google in deze blogpost aankondigde is het indexeren van content binnen Apps. Dit betekent dat als mensen ingelogd op hun Google-account, dat de content van geïnstalleerde applicaties zal worden getoond in de zoekresultaten.

Bijvoorbeeld, je bent op zoek naar een restaurant in de buurt en je hebt de App van Tripadvisor geïnstalleerd op je mobiele telefoon. Na 21 april zou het dan maar zo eens kunnen dat Google je verwijst naar de content die te vinden is binnen de applicatie op je telefoon.

Heb je zelf een applicatie laten ontwikkelen of ontwikkeld en zou je deze graag willen laten indexeren door Google?  Google heeft op zijn developer-site een stappenplan gepubliceerd voor developpers om ervoor te zorgen dat je app geïndexeerd wordt.

Je kunt natuurlijk als website beheerder of ondernemer je schouders ophalen en denken : “Ach, weer zo’n update van Google, het zal mijn tijd wel duren”.

Mijn voorspelling is dat wanneer je na 21 april de zaken niet op orde hebt je echt een slachtoffer wordt van de “Mobilegeddon”. Google wil zijn mobiele gebruikers van dienst zijn, het is aan jou om dit waar te maken. En zoals altijd bij Google: voorkomen is beter dan genezen.

Zeker weten dat je veilig zit?

Mocht je er nou helemaal zeker van willen zijn dat je jezelf als ondernemer niet hoeft druk te maken om de hele Google dierentuin en altijd op de eerste rij wilt zitten als het gaat om nieuwe ontwikkeling, ga dan met Phoenix werken. Ons team van programmeurs en marketeers zal er altijd voor zorgen dat ons websitesysteem optimaal is ingericht zodat jij je met ondernemen bezig kunt houden.

Over de schrijver
Als Businesscoach en Conversie-Specialist help ik ondernemers om meer uit hun (online) business te halen. Gevonden worden is leuk, levert je bezoekers op. Bezoekers converteren naar klanten, dát is fantastisch. Dát levert je omzet op!
Jacques Herweijer
Door

Jacques Herweijer

op 25 March 2015

Wat een geweldige tips en links om dit te controleren, bedankt! Al vanaf windows mobile ontwikkel ik websites die mobiel geschikt zijn en ben blij dat google hier nu ook eindelijk iets aan doet want sommige websites zijn mobiel echt om te huilen. I'm ready! Laat mobilegeddon maar komen ;)

Chris van der Krieke
Door

Chris van der Krieke

op 26 March 2015

Dank voor je reactie Jacques, en inderdaad je verbaast je over de kwaliteit van sommige website als het gaat om Mobiele Vriendelijkheid. Soms moet je een hele papyrus rol naar links of naar rechts scrollen om te vinden wat je nodig hebt. Echt een logische stap van onze vrienden van Google :) Mooi dat jij in ieder geval voorbereid bent!

Ramon
Door

Ramon

op 25 March 2015

Goeie post.. gelukkig is de site onlangs mobile responsive gemaakt en lijkt het meeste in orde. De mobile-usability test gaf wel 2 meldingen van het gebruik van 'flash'.. hier maakte ik inderdaad nog gebruik van een plugin om youtube filmpjes te tonen maar dit wordt inmiddels al standaard door wordpress ondersteund dus was eenvoudig te verhelpen. Thanks!

Chris van der Krieke
Door

Chris van der Krieke

op 26 March 2015

Ja Flash, daar houdt Google niet zo van. Dit heeft te maken met het feit dat niet elk mobiel apparaat standaard is uitgerust met Flash Player. Je site ziet er inderdaad goed uit! Zou persoonlijk wel een keer kijken naar je drop down menu's, die maken het navigeren niet perse makkelijker :) Veel succes, Chris

Erik Arendonk
Door

Erik Arendonk

op 27 March 2015

Hoi Chris, Die jongens van WPTouch suggereren op hun blog van deze week dat als je de laatste versie van hun plugin installeert, je die hobbel van 21 april moeiteloos kunt nemen, maar op een een of andere mannier heb ik hier zo m'n twijfels bij. http://www.wptouch.com/blog/ Kun jij hier iets heel verstandigs over roepen?

Chris van der Krieke
Door

Chris van der Krieke

op 30 March 2015

Dank voor je reactie Erik. Ken het product van WPtouch niet. Zoals het lijkt maakt deze plugin een soort losse mobiele site aan, die je individueel moet stijlen. Dit is één van de mogelijkheden om je mobiele vriendelijkheid op te lossen. Wel redelijk omslachtig, ik zou er eerder voor zorgen dat je website op zich responsive of liever nog adaptive is en dat hij zich aanpast aan de schermgrootte.

Michiel Steenbergen
Door

Michiel Steenbergen

op 28 March 2015

Waar ik naar opzoek ben is het antwoord op de vraag of je nu als kleine ondernemer het makkelijker kunt winnen van de grote ondernemers. Laten we zeggen dat de kruidenier om de hoek net een nieuwe website heeft gelanceerd die responsive is. En dat de grote supermarkt -die al jaren bestaat- dat (nog) niet heeft. Gaat Google dan daadwerkelijk die mobielvriendelijke website voorrang geven in de zoekresultaten?

Chris van der Krieke
Door

Chris van der Krieke

op 30 March 2015

Hallo Michiel, Dank voor je reactie, wat Google in haar blog aangeeft dat het "Mobile Friendly" zijn een prominente rol gaat spelen in de ranking, en ze geven aan dat het een significante verandering te weeg gaat brengen in de resultaten. Er zijn natuurlijk nog andere punten die meespelen maar ik denk dat je zeker in de mobiele resultaten een verschil kunt gaan maken! Zelfs als kleinere ondernemer :)

Jasper
Door

Jasper

op 29 March 2015

Test geslaagd :-) Zeer geruststellend dat ik me daar geen zorgen over hoef te maken dankzij jullie geweldige team..

Chris van der Krieke
Seph Fontane Pennock
Elma de Bruijn
Door

Elma de Bruijn

op 30 March 2015

Nou, wat een nieuws. En wat ben ik blij dat IMU het voor elkaar heeft. En dan ben ik nog niet eens overgestapt op Phoenix. Jullie voorziende blik en ik die dat ook zag aankomen zorgen er voor de dat de meeste van mijn ranking concurrenten het nakijken hebben. Althans als Google de mobiel vriendelijk sites voorrang geeft. Dat zou tof zijn Ik ben ook nieuwsgierig naar jullie antwoord op de vraag van Michiel

Chris van der Krieke
Door

Chris van der Krieke

op 3 April 2015

Gelukkig wel Elma, Michiel heeft inmiddels een antwoord gekregen... Zou mooi zijn als je een boost zou krijgen doordat je concurrenten gaan zakken in de resultaten, de een z'n dood...... ;) Groetjes, Chris

bert
Door

bert

op 30 March 2015

ik heb een website getest en is volledig mobielvriendelijk. deze rankt al gehele tijd rond 6 a 10. Wat ik me afvraag is de concurrentie. de nr 1 positie is ook mobielvriendelijk maar geeft dit aan; Deze pagina gebruikt 65 bronnen die worden geblokkeerd door robots.txt. De resultaten en screenshot kunnen onjuist zijn. Zou dit ook een invloed kunnen hebben op deze Mobiele google update? Zou dit evt in mijn voordeel kunnen spelen?

Chris van der Krieke
Door

Chris van der Krieke

op 3 April 2015

Hallo Bert, Dank voor je reactie. Google heeft niet aangegeven (zoals altijd) wat exact de rankingfactoren zijn. Wat ik me wel kan voorstellen is dat een site die verschillende zaken blokkeert voor Google dat deze lastiger is te indexeren. Het kan echter verschillende oorzaken hebben. Jouw concurrent kan met de tweede tool meer inzicht krijgen in wat er precies misgaat. (niet doorvertellen) Goed dat jij het in ieder geval voor elkaar hebt met jouw site, en hopen dat je de concurrentie het nakijken geeft. Groetjes, Chris

Rick Sportel
Door

Rick Sportel

op 21 April 2015

Hallo Mensen, Ziet iemand al effect? Hoewel de update voor vandaag staat gepland, zie ik nog geen veranderingen. Ben benieuwd of jullie al iets merken of hebben gezien. Groet, Rick

Robin
Door

Robin

op 21 April 2015

Super handig dat jullie gelijk de tools meegeven om te checken wat het voor jullie lezers betekent. Het zat er al een tijdje aan te komen, en terecht natuurlijk. Mijn website trekt hoofdzakelijk mobiele bezoekers en (zowel relatief als absoluut) ook steeds meer mobiele conversies. "Geen mobiele fouten gevonden" en een groen gekleurd compliment van Google zijn gelukkig dan ook geen verrassing. Zelf haak ik ook direct af als een site niet mobile friendly is (of ik moet écht info hebben van die website). En dat terwijl ik juist al een grotere telefoon heb gekozen.

Sjoerd Leenders
Door

Sjoerd Leenders

op 21 April 2015

Zeer belangrijke verandering die inderdaad serieus genomen zal moeten worden. Gelukkig hebben wij ons gelijk gericht op mobiel vriendelijke gebruik, want tenslotte wil je geen frustrerende klanten die hun aankoop niet kunnen/willen maken.

bastiaan
Jacco
Door

Jacco

op 23 April 2015

Ik zit met een dilemma... heb een webwinkel van CCVshop.nl (heette voorheen Biedmeer.nl), ik kan daar mijn webwinkel wel op mobile friendly zetten, maar dat maakt het veel minder overzichtelijk dan wanneer hij gewoon 'normaal' staat. Heb dat ook getest en merkte toen dat mensen minder lang op de website blijven. Maar volgens de tools uit jullie artikel is mijn website dus niet mobile friendly. Dusja, wat te doen... of de website op mobile friendly zetten en de gebruiksvriendelijkheid voor de bezoeker verminderen of niets veranderen en de kans lopen dat de website gaat dalen in de zoekresultaten. Raar dat Google hier alleen vanuit de eigen blik uitgaat wat mobile friendly is.

David Kooijker
Door

David Kooijker

op 23 April 2015

Bedankt voor dit artikel (gezien op je webinar) ik ga er binnenkort nog eens even echt rustig voor gaan zitten!

Klaas Visser
Door

Klaas Visser

op 23 April 2015

In de hulpprogramma's voor webmasters van Google zie je na 21 april nog geen activiteit. Ben benieuwd hoe de kaarten opnieuw worden verdeeld...

Mommentje
Door

Mommentje

op 15 January 2019

bedankt voor dit artikel en de stappen op youtube.. ik akn er goed mee aan de slag en leer ervan!

Reactie plaatsen