SEO Check je website met deze 8 tools!
30 maart 2015 
in SEO
7 min. leestijd

SEO Check je website met deze 8 tools!

Met deze 8 gratis SEO checks kom je erachter of jouw website al helemaal goed geoptimaliseerd is, of dat er nog laaghangend fruit te plukken valt. Deze SEO checks zijn vaak doodeenvoudig. Je vult de URL van je website online in en krijgt meteen te zien waar er nog ruimte voor optimalisatie is, zodat je hoger in Google kunt komen te staan.

8 gratis SEO checks voor je website

 1. WooRank.com
 2. MozBar
 3. SEO SiteCheckup
 4. Website SEO check
 5. Pingdom Tools
 6. Open site explorer
 7. Quicksprout

MozBar

De MozBar is een Google Chrome extensie waar je, net als bij de Woorank extensie, maar op hoeft te klikken vanuit je browser om een analyse te starten van de pagina waar je op dat moment op zit.

moz-toolbar

Je krijgt dan o.a. inzicht in:

 • het aantal links dat er naar die pagina gaan
 • hoevaak deze gedeeld is op social media
 • de metadata van die pagina
 • welke links follow en of nofollow zijn

Google Pagespeed Insights

In Google Pagespeed Insights check je met name de snelheid (sitespeed) van je website, ook deze is belangrijk voor je SEO. Pas wel op met eventuele paniekaanvallen bij een mindere score. Google.nl zelf scoort namelijk ook maar 89/100 en 79/100 op mobiel. De meest ontwikelaars hebben een haat-liefde verhouding met deze tool omdat sommige “aanbevelingen” van Google niet uit te voeren zijn of veroorzaakt worden door scripts van Google zelf. Dit artikel van Mediaweb is de spijker op z’n kop.

pagespeed-insights

Mobiele gebruikerservaring

Naast snelheid kijkt Google ook naar de mobiele gebruikerservaring van je website, eveneens een belangrijke SEO factor (zeker sinds de Mobilegeddon update).

imu-mobile-friendly-google

SEO SiteCheckup

SEO SiteCheckup is doodeenvoudig. Je vult de URL van je website in, laat ‘check for all available factors’ zo staan en klikt op ‘Checkup!’. Laat de test even draaien en voilá! Je krijgt een analyse te zien die je meteen kunt downloaden als PDF of kunt versturen via e-mail. Het handige aan deze test is dat je op ‘How to fix’ kunt klikken bij je verbeterpunten, om meteen te zien hoe je ze kunt oplossen.

seo-sitecheckup

Website SEO Check

Vul op http://www.websiteseocheck.nl/ de URL van je website in en klik op ‘Analyse’. Verder werkt deze SEO check hetzelfde als de vorige: je krijgt kruisjes te zien waar je nog dingen kunt verbeteren en vinkjes voor alles wat je al goed doet. Het handige aan deze tool is de informatie over zoekwoorden en interne en externe links die mooi visueel weergegeven worden.

Pingdom Tools

Met de Pingdom Website Speed Test kun je vanaf verschillende locaties testen hoe snel jouw website geladen wordt. Aangezien de laadtijd van je website behoorlijk zwaar meeweegt voor de SEO van je website, wil je je website zo snel mogelijk hebben. Vul de URL van je website in, klik op ‘Settings’ en kies vanuit welke locatie je wilt testen hoe snel je website is. Klik dan op ‘Test now’.

pingdomtools-imu-website-snelheid

Ook hier krijgt je website een cijfer van tussen de 0 en 100. Als je website een score van onder de 75 krijgt dan is het echt tijd om je website sneller te maken. Een score van 70 bijvoorbeeld. is namelijk relatief laag bij deze test. Je kunt in de waterval die je te zien krijgt heel gemakkelijk zien welke elementen lang duren om in te laden en je website traag maken. Overweeg om deze elementen te verkleinen of om ze van je website te verwijderen. Je zult zien dat koppelingen met social media, vooral Facebook, je website een stuk trager maken.

WooRank

woorank seo checkerOp Woorank.com vul je de URL van je website in en klik je op ‘Website review’ om de SEO check te beginnen.

Vervolgens krijg je een score van tussen de 0 en 100 die weergeeft hoe goed jouw website op dit moment geoptimaliseerd is.

Alle elementen waar groene vinkjes voor staan zijn zaken die je al goed voor elkaar hebt. De rode kruisjes geven je aandachtsgebieden aan.

Kijk welke van de voorgestelde aanpassingen je meteen door kunt voeren en probeer op termijn ook de andere  ‘fouten om te verbeteren’ aandacht te geven.

Het handige aan WooRank is dat ze ook een extensie hebben ontwikkeld voor Google Chrome. Als je op een website aan het browser bent en je afvraagt hoe goed deze geoptimaliseerd is, dan hoef je maar op de Woorank knop te klikken om de SEO checker te activeren. Je krijgt dan een uitgebreide analyse van die webpagina.

Open Site Explorer

Met de Open Site Explorer tool van MOZ kun je (een gedeelte van) jouw backlinkprofiel te zien krijgen. Welke andere websites linken naar die van jou? Vul je URL in en klik op ‘Search’.

seo-check-moz-explorer

De domain authority geeft de autoriteit van je domeinnaam weer op basis van het aantal links dat je krijgt. Hoe hoger deze domain authority is, hoe makkelijker het voor je is om hoog te scoren in Google.

De page authority geeft de autoriteit van de specifieke URL weer die je hebt ingevuld. Zo kun je hier verschillende URL’s van je website invullen om te kijken welke de hoogste page authority heeft. Die pagina heeft de grootste kans om het goed te doen in de zoekmachines.

Quicksprout

Op Quicksprout vul je de URL van je website in en klik je op ‘Log in with Google’. Log via het volgende scherm in met je Google account, klik op ‘Accepteren’ en bekijk de testresultaten. Als je wat langer wacht, dan kun je onder ‘Social Media Analysis’ gegevens over de populariteit van jouw website op social media inzien. Hetzelfde geld voor de concurrentieanalyse in het derde tabblad.

Heb je iets aan deze tools gehad?

Ik hoor het graag van je via de comments!

Over de schrijver
Wij van de IMU zijn er om jou als ondernemer te helpen groeien via het internet. Dat doen we door de beste tips en nieuwste trends te delen via onze e-books, blogs, video’s, cursussen, podcast en evenementen. Daarnaast is het onze missie om gelijkgestemde ondernemers te verbinden binnen onze IMU Community. Ook faciliteren we je - middels onze software - om je website bezoekers, conversie, funnels, automatisering en daarmee je vrijheid als ondernemer te vergroten.
jeroen
Door

jeroen

op 01 Apr 2015

Dag seph, Dank voor deze handige tools. Ben aan de slag met moz, seo site checkup en quicksprout. De meeste adviezen zijn logisch vanuit de positie waar ik nu ben met mijn site. Ik las echter ook in het advies in seo site checkup dat ik geen gebruik maak van H1 koppen. Dat verbaast mij omdat ik ergens gelezen had ( in het winstmodel of seo training ) dat onze paginatitels onze h1 koppen zijn en dat je maar 1 H1 kop mag gebruiken per pagina van google. Tenminste dat dat beter is.... graag een antwoord Daarnaast kreeg ik ook een paar van deze adviezen. Die komen mij erg technisch over. Heb jij een idee hoe ik deze kan aanpassen zonder mijn site te beschadigen Your webpage is using 18 inline CSS styles! HOW TO FIX Is a good practice to move all the inlines CSS rules into an external file in order to make your page "lighter" in weight and decreasing the code to text ratio. check the HTML code of your page and identify all style attribute for each style attribute found you must proper move all declarations in the external CSS file and remove the style attribute For example:some text heresome text herep{color:red; font-size: 12px} Top,. Deze informatie. Altijd gelijk bruikbaar en toepasbaar.

Seph Fontane Pennock
Door

Seph Fontane Pennock

op 01 Apr 2015

Ha Jeroen, Leuk dat je mijn artikelen leest en reacties achter laat. Dat waardeer ik zeer :-) Bij het Winstmodel zit de H1 in het logo dat je instelt via de Live Designer. Op dit moment werk je met tekst i.p.v. een logo, waardoor je geen H1 hebt op je homepage. De tip die ik je kan geven is om een logo te ontwerpen of laten ontwerpen (kan via Fiverr.com al voor $5,-) om op die manier je H1 te plaatsen en je website een professionelere uitstraling te geven. De meer technische aanbevelingen zijn zaken waar je zelf op dit moment niets mee kunt inderdaad. Het is aan ons op de code zo schoon mogelijk te maken en houden. Ook al doen we dat, dit soort meldingen zul je hoe dan ook houden. Hoop dat je hiermee geholpen bent! Grts, Seph

jeroen
Door

jeroen

op 02 Apr 2015

ok bedankt ga een logo laten maken groet, jeroen

Peter
Door

Peter

op 04 Apr 2015

Dank voor het publiceren voor dit artikel.

Seph Fontane Pennock
Door

Seph Fontane Pennock

op 07 Apr 2015

Graag gedaan Peter - hoop dat je er iets aan hebt!

Ben
Door

Ben

op 07 Apr 2015

Hoi Seph, Onze score is bij woorank is nu een 72.1 wat ik op zich niet slecht vind voor een WM. Wel verbaasd het mij een beetje dat ik de volgende melding krijg: Mobiele optimalisatie | Uw website is niet geoptimaliseerd voor mobiele bezoekers. Nu zijn we volop bezig met de omzetting naar Phx dus ben ik benieuwd wat dan de score is. Mvg Ben

Seph Fontane Pennock
Door

Seph Fontane Pennock

op 13 Apr 2015

Daar zal je zeker mee vooruit gaan Ben. Het is altijd verstandig om deze tests niet heel letterlijk te nemen, maar ze kunnen wel een aantal aandachtspunten kenbaar maken. Grts!

Rob
Door

Rob

op 23 Apr 2015

Ik heb even een check met SEO SiteCheckup gedaan. Op veel punten scoor ik goed maar op enkele slecht. Score: Your Score is 72/100 BV: Headings Status Code To Text Ratio Inline CSS Test Page Cache Test (Server Side Caching) Image Expires Tag Test NOT MINIFIED JS FILES: CSS Minification Test IP Canonicalization Test Libwww-perl Access Test Moet ik me zorgen maken of is wel wel goed zo. er zitten dingen tussen die ik niet kan verhelpen. Dat gaat mij te ver. Wat denken jullie? Alvast bedankt voor je reactie. Groet Rob http://pelletkachelwarmte.nl/

Tonny Loorbach
Door

Tonny Loorbach

op 23 Apr 2015

Hoef je je zeker geen zorgen over te maken. De meeste van die zaken zijn inmiddels al in Phoenix verbeterd maar moeten nog even uitgerold worden. Komt helemaal in orde.

Christopher
Door

Christopher

op 03 Jul 2015

Beste Seph Fontane Pennock, Ik heb een offertewebsite gemaakt voor mijn bedrijf om deze een boost te geven van leads en contacten. Ik heb momenteel alles volgens de regels gedaan en haal een degelijke score met verschillende seo tools. Nu merk ik dat mijn website vanwege het tekort aan backlinks niet boven de pagina gaat voor bepaalde zoektermen. Kunt u een enkele belangrijke websites aanraden die in ruil voor hun link op uw site, uw link op hun site plaatsen? En zou u mij ook kunnen vertellen hoeveel pagina's je website best telt? Het is van mij een offertewebsite zoals ik reeds zei en deze telt maar pagina's. Is dot voldoende om de concurrerende bedrijven vooruit te steken en naar de eerste google pagina te klimmen of moet ik daar meer content en meer pagina's in stoppen? Bedankt voor de mooie uitleg op uw website! Met vriendelijke groeten, Christopher

Albert
Door

Albert

op 17 Aug 2015

Bedankt voor deze handige tools; seo geeft snel en voor mij een duidelijke weergave waar ik wat mee kan. Ben benieuwd of dit ook werkt op onze nieuwste Duitse website: www.rostfrei-stahl-entgraten.de

Erwin
Door

Erwin

op 05 Oct 2015

Hallo Seph, Bedankt voor deze top lijst van SEO Tools. Ik check onze website regelmatig, vooral met WooRank en Pingdom Tools. Toch hebben we voor het gemak ook zelf een tool geintroduceerd die ook goed werkt op een smartphone of tablet (bootstrap+html5) zodat je vanaf je smartphone een SEO check kan uitvoeren en direct advies rapport ontvangt. Wil je onze tool en adviesen eens uitproberen en je feedback geven waar eventuele verbeteringen moeten doorvoeren? Bedankt alvast. Groet, Erwin http://www.seocheckr.nl

JessicA
Door

JessicA

op 27 Feb 2017

Hallo, goede handige links. maar seocheckr.nl geeft een verouderd beeld van zaken die al niet eens meer op onze site staan. Seositcheckup gebruik ik nu wel. We stijgen tot 88! Met vriendelijke groet, Jessica

jessicaq
Door

jessicaq

op 27 Feb 2017

O ja onze site www.pejediertotaal.nl

Saar
Door

Saar

op 06 Dec 2015

Beste Seph, Ik ben helemaal weg van de SEO SiteCheckup. Zo kwam ik erachter dat ik over de 1000 broken links in mijn website had staan. Vandaag de hele dag daarmee bezig geweest. De SEO SiteCheckup geeft ook een lijst met ontbrekende alt teksten van images aan. Nu heb ik vorige week al mijn afbeeldingen in mijn mediabibliotheek van wordpress doorlopen en ontbrekende alt teksten toen al aangevuld. Hoe kan het dan dat ik nog steeds 209 ontbrekende alt teksten bij images in het rapport terug zie. De links die bij how to fix staan verwijzen naar de afbeelding, niet naar het bericht waarin ik de afbeelding heb gebruikt. Hoe moet ik dit oplossen? Ik hoor graag van je. Saar

Hans
Door

Hans

op 29 Dec 2015

Hartelijk dank voor de tips en de duidelijke uitleg! Ik ben momenteel voor het eerst een website aan het bouwen. Ik zit bij de SEO SiteCheckup momenteel op een score van 75, waar ik gisteren nog op 52 zat, is een erg handige tool vind ik zelf! Ik ga vanavond eens kijken of ik mijn site, www.bodyeenlijfboek.nl, naar de 90 kan krijgen. Nogmaals dank voor de info. Groeten Hans

Margie Oestreich
Door

Margie Oestreich

op 08 Jun 2018

Hallo iedereen !!!! Ik las de reacties en zag dat veel mensen een aantal betaalde applicaties gebruiken om de site te analyseren, ik gebruik ook de https://sitechecker.pro/nl/' rel="nofollow">seo checker,waarvoor het niet nodig is om te betalen, geloof me dat het niet slechter is en werkt heel duidelijk en snel...

Teun
Sven Möller
Door

Sven Möller

op 02 Oct 2016

goede round up van seo tools, pingdom gebruik ik regelmatig bij het overgaan naar een andere layout. mocht dit artikel geupdate worden dan verdient onpage.org zeker een plaatsje denk ik :)

CrimeClub
Door

CrimeClub

op 29 Jun 2017

Handig dit! Bedankt. Meteen allemaal even getest :)

Hendrik Klaassen
Door

Hendrik Klaassen

op 07 Mar 2018

Zeer handig bericht! Thanks voor de tips.

Get! Webmedia
Door

Get! Webmedia

op 17 Apr 2019

Bedankt voor dit artikel om een SEO check te doen.

Suprevo
Door

Suprevo

op 29 Jul 2019

Goed artikel heb ik zeker wat aan!

Charlotte
Door

Charlotte

op 01 Aug 2019

Super nuttige tools, al is het toch wel een wereld van verschil met de betaalde versies. Wat natuurlijk te verwachten is.

Groeimaat
Door

Groeimaat

op 17 Sep 2019

Ik maakte al gebruik van MozBar en SEO SiteCheckup, maar nu ook Pingdom Tools, Open site explorer en Quicksprout aan mijn lijstje toegevoegd. Gefeliciteerd trouwens met jullie 9-jarig bestaan @IMU ;-)

Danielle Bakker
Door

Danielle Bakker

op 19 Sep 2019

Goed om te horen en dankjewel! :)

Fitness101
Door

Fitness101

op 06 Jan 2020

Hoi Imu, bedankt voor de mooie SEO check. Ik gebruik de meeste die je in dit artikel hebt genoemd. Ik vroeg me alleen af wat jullie vinden van SEMrush of Ahrefs

Healthcarechain
Door

Healthcarechain

op 07 Jun 2020

Bedankt voor deze informatie. Zeer waardevol.

B marked
Door

B marked

op 22 Jul 2020

Goed artikel, bedankt voor de Tips!

HEF Marketing
Door

HEF Marketing

op 22 Jul 2020

Zeer waardevolle blog, hier heb ik veel aan gehad! Bedankt!

Calvin's Content
Door

Calvin's Content

op 05 Jan 2021

5,5 jaar later en nog steeds relevant. Super.

FatShred
Door

FatShred

op 25 Apr 2021

Nog steeds super handig. Dank voor dit artikel! Ik gebruik MozBar, SEO SiteCheckup en Pingdom Tools :-).

FatShred
Reactie plaatsen

Meer internet marketing tips?

Wij hebben meer dan 1.400 online marketing artikelen in ons archief!