arrow_drop_up arrow_drop_down
Recept voor een virale video op YouTube
11 maart 2014 

Recept voor een virale video op YouTube

Ja, ik behoor tot de miljard internauten die graag YouTube video's kijken, zeker wanneer mijn vrienden ze op Facebook of Twitter aanprijzen. Zo ben ik er vorig jaar achter gekomen wat de vos zegt en heb ik de Harlem shake geleerd. Ook weet ik nu hoe dieren eten en dat een spagaat op twee Volvo trucks maken niet zo'n probleem is.

Indrukwekkende cijfers van virale video's op Youtube

Volgens de top 10 lijst van trending video's gepubliceerd door YouTube, waren dit de meest bekeken filmpjes in 2013. De trend die mij dan meteen opvalt, is de afwezigheid van home-made baby en poes opnames – filmpjes die vroeger het meest werden bekeken. Virale video's worden steeds professioneler. De baby die zijn broer in de vinger heeft gebeten (“Charlie Bit My Finger”) is sinds de publicatie in 2007 bijna 700.000.000 gezien, maar werd intussen al lang ingehaald door video's die bijvoorbeeld 1.8 miljard keer bekeken zijn, zoals Gangnam Style.

Indrukwekkende cijfers, toch? Ik ben niet de enige die het heeft gemerkt. Je wil het niet weten hoe vaak wij door (potentiele) klanten gevraagd worden om een virale video te maken. Tsja, bestond er maar een recept voor de kan-niet-mislukken-virale-video…

Ingrediënten voor virale video's

Veel marketeers en onderzoekers zijn op zoek naar de juiste recept. Prof. Brent Coker onderzocht waarom internauten geneigd zijn sommige video's door te sturen en andere weer niet. Hij heeft een BVMP (Branded Viral Movie Predictor) algoritme ontwikkeld, om te kunnen voorspellen in hoeverre een video mensen zal aanspreken, zodat het zich als een virus over het internet verspreidt. Volgens hem heeft het ideale recept vier basis ingrediënten:

 • Herkenning (je kunt je met de persoon of situatie identificeren).
 • Emotie (waarbij afschuw en angst het beste blijken te werken, gevolgd door ontroering en humor).
 • Betrokkenheid (het probleem raakt een grote groep mensen, ze leven mee en willen helpen).
 • Synergie van concepten (bijvoorbeeld voyeurisme + verrassingseffect + meeleven).

Kevin Allocca, trends manager van YouTube, noemt in zijn TED verhaal drie ingrediënten van een virale video:

 • Smaakmakers, d.w.z. beïnvloeders – mensen die de video met hun grote aantal volgers delen.
 • Communities – groepen internauten die zich aangesproken voelen, dezelfde ideeën of ervaringen hebben en daarom de video graag doorsturen.
 • Verrassingseffecten.

De makers van Smart Water video hebben voor alle zekerheid, op humorvolle manier, alle ingrediënten in hun commercial verwerkt: dansende baby's, dieren, nerds, een celebrity, geweld, seks en allerlei trucjes die in het verleden goed bleken te werken. Beoordeel zelf het resultaat: Smart Water Video

Aan al deze lijsten kan ik nog een paar goede tips toevoegen:

 • Maak de video kort en vlot.
 • Bedenk een pakkende titel.
 • Let er op dat het makkelijk is het filmpje door te sturen.
 • Zorg ervoor dat de video goed vindbaar is. Zet er een goede omschrijving en de juiste trefwoorden bij.
 • Benut alle kanalen om tamtam te maken. Denk bijvoorbeeld aan social media en verschillende relevante websites.

Vang de juiste vis

En toch heb je met al deze ingrediënten nog steeds geen garantie op een viral video. Maar stel jezelf de vraag: bereik je met een viral je doelen? Of zoals marketinggoeroe J.T. Anderson het mooi formuleerde: Ga je voor de grootste plons, of wil je de juiste vis vangen? Maar dat is een ander verhaal.

 Topvirals van 2013

Heb je de virals van 2013 gemist? Hier de top zes:

Welke Viral video op Youtube in 2013 is jou bijgebleven?

Over de schrijver
Monika heeft haar jeugd in de bioscoop, waar haar moeder werkte, doorgebracht. Ze droomde van een studie regie, maar het werd letterkunde en marketingcommunicatie, om uiteindelijk toch weer de dagen in de bioscoop te slijten, maar nu in de eigen bioscoopzaal van haar videoproductiehuis PRezz.ᅠMonika is social media en videomarketing expert en blogt over wat je als ondernemer door middel van films kunt bereiken.ᅠ
Walter
Door

Walter

op 11 March 2014

De Epic Split was echt epic! Zou een muziekvideo een viral genoemd mogen worden? De Epic Split video deed het 'op eigen kracht' (wel met promotie natuurlijk), terwijl Wrecking Ball per uur gemiddeld op honderden radiostations te horen is. Winter Ball is trouwens een mooie parodie op Wrecking Ball, op de video, op het Black Metal genre en op Immortal video's. Maar het is waarschijnlijk te extreem en in-crowd om echt massaal mensen aan te spreken. Alhoewel: Black Metal Vegan Chef trekt ook miljoenen kijkers met kookvideo's voor scheurende gitaren, buitennissige messen en bijna onverstaanbare vocalen.

Monika
Door

Monika

op 11 March 2014

Mee eens, Walter! Na het zien van de Epic Split ging ik meteen op zoek naar ‘The Making Of” – ook interessant! Elke online uiting kan in principe een ‘viral’ worden, bijv. een illustratie, foto of een spel. Muziekvideo’s worden natuurlijk door radiostations (=smaakmakers) gepromoot, maar de meeste commercials krijgen ook een (flink) steuntje in de rug. Zo was Megawoosh een heel project met maar liefst twee websites. Old Spice begon met een advertentie en publiceerde, zo te horen, binnen twee dagen bijna 200 gepersonaliseerde, grappige videoreacties op tweets. Een heel team van social media experts en creatievelingen volgde de ontwikkelingen op de voet en probeerde (met succes!) de beïnvloeders (zoals Ellen DeGeneres en Alyssa Milano) te triggeren. Leuk, Winter Ball! Parodies zijn soms leuker dan het origineel en worden wel eens beter bekeken. Steve Kardynal zit met zijn parodie op Wrecking Ball ook al op ruim 100 mln weergaven. Black Metal Vegan Chef kende ik nog niet. Zijn ‘community of participation’ is vast kleiner dan die van Miley Cyrus, maar met 2,5 mln weergaven is helemaal niks mis. De kracht van YouTube :)

Reactie plaatsen