arrow_drop_up arrow_drop_down
Plugin tip: Je WordPress dashboard bewerken met de Admin Menu Editor plugin
15 januari 2014 

Plugin tip: Je WordPress dashboard bewerken met de Admin Menu Editor plugin

WordPress is een vrij eenvoudig systeem voor technische leken om hun website te kunnen beheren. Er is geen technische kennis voor nodig en is dus toegankelijk voor iedereen. Er zijn slechts een paar dingetjes in WordPress waar ik mij aan erger (en mijn klanten ook); één daarvan is het niet kunnen bewerken van het menu in het WordPress dashboard.

Zo staan er bijvoorbeeld automatisch een aantal menuknoppen die je misschien nooit zal gebruiken (Links, Berichten mits je geen nieuws- of blogsysteem wilt gebruiken, etc.). Ook worden er bij het installeren van bepaalde plugins automatisch nieuwe menu knoppen toegevoegd, die je misschien ook niet of nauwelijks zal gebruiken.

Menu items aanpassen of verbergen

Tevens zijn er nog menu knoppen en functies waarvan je ze absoluut niet wilt gebruiken, of in mijn geval; waarvan ik wil dat de klant ze niet kan gebruiken. Bijvoorbeeld de functie Weergave > Bewerker. Bij deze functie kan een klant nietsvermoedend ernstige wijzigingen aangebrengen. Niet de bedoeling, natuurlijk 🙂

Daarnaast zijn er ook nog menuknoppen waarvan de titels helemaal niet logisch zijn. Als je nieuwsberichten op de website wilt gebruiken zou het menuknopje “Nieuws” of “Nieuwsberichten” logischer zijn dan “Berichten”. Een klant van mij dacht dat er bij dat menuknopje berichten terechtkwamen die via een contactformulier werden verstuurd. Eigenlijk niet eens zou gek, ik zie de logica er wel achter.

Kortom; genoeg redenen om je WordPress dashboard te willen aanpassen! Een geschikte plugin hiervoor is Admin Menu Editor. Met deze plugin kun je o.a. menuknoppen onzichtbaar maken (dus niet verwijderen, gelukkig) , verplaatsen en hernoemen. Ook kun je zelf icoontjes toevoegen aan de menuknoppen, om het geheel nog toegankelijker te maken.

Over de schrijver
Ik (Sandra Boon van Boon Webdesign) ben jouw partner in crime voor WordPress websites en online marketing. Voor ondernemers bouw ik BoonTheme WordPress websites - de perfecte mix tussen kant-en-klaar en maatwerk. Daarnaast bouw ik ook online leeromgevingen voor mijn klanten.
Marco
Door

Marco

op 7 May 2014

Beste redactie, Ik heb geprobeerd om met jullie plug-in alleen in het dashboard Voetbal pool te laten zien en niet voor nieuwe gebruikers de rest zoals Wordpress nieuws. Ik kom hier alleen niet uit dus is dit wel mogelijk? Mvg, Marco

Sandra Boon
Door

Sandra Boon

op 8 May 2014

Hey Marco, Bovenstaande plugin is daar niet echt geschikt voor. Je kunt beter zoeken naar een plugin waarmee je gebruikersrollen kunt beheren.

Marco
Door

Marco

op 8 May 2014

Beste Sandra, Bedankt voor je reactie. Heb je misschien een suggestie?

Sandra Boon
Albert
Door

Albert

op 21 October 2017

Hallo Sandra< Kan je met de genoemde plug-in "Admin Menu Editor" ook de dashboard van een andere gebruikers aanpassen. Mede gebruikers mogen maar een paar opties bekijken en verder niet.

Sandra Boon
Door

Sandra Boon

op 23 October 2017

Albert, Daarvoor kun je het beste een plugin gebruiken voor gebruikersrollen. In een reactie hierboven noemde ik er al een paar ;)

Jeroen
Door

Jeroen

op 6 January 2018

Kun je met deze plugin ook de bovenste balk aanpassen? En zoja, hoe? Als dat niet kan, is daar dan wel een andere plugin voor?

Sandra Boon
Door

Sandra Boon

op 8 January 2018

Hey Jeroen, Daar is deze plugin inderdaad niet voor bedoeld. Ik heb zo snel ook geen ervaring met plugins die doen wat jij noemt, helaas. Er is handmatig wel veel mogelijk: https://premium.wpmudev.org/blog/wordpress-admin-toolbar/ maar ik weet niet of je bekend bent met WP codes?

Reactie plaatsen