arrow_drop_up arrow_drop_down
21 mei 2012 

Terugblik Prestatie Optimalisatie Workshop

Zaterdag 12 mei gaf ik samen met Jochem Uytdehaage een Prestatie Optimalisatie Workshop, een hele bijzondere dag waarin veel informatie over doelen, voeding, slaap, stress, energie management en persoonlijke groei voorbijkwam. Bij deze even een hele korte terugblik op deze bijzondere workshop met natuurlijk een kort stukje over doelen dat in de workshop voorbij kwam:

De Heide Sessie

Ik zal niet alle details van deze workshop delen (had je er maar bij moeten zijn) maar wat je kunt zien op de foto’s is dat wij ook een sessie buiten op de heide hebben gedaan. Jochem adviseerde dat het goed is om direct na de lunch wat te gaan bewegen om zodoende de “after lunch dip” te voorkomen. Zodoende zijn we met whiteboard en al de heide opgegaan alwaar Jochem een sessie over stress heeft gegeven (ik fungeerde als whiteboard standaard).

Doelen Stellen

Ik heb een sessie gegeven over doelen stellen en doelen bereiken en daar wil ik wel een klein stukje van delen. Veel mensen denken per jaar langer na over waar ze op vakantie naartoe willen dan waar ze dat jaar met hun leven naartoe willen. Slechts een klein percentage van ons schrijft actief zijn/haar doelen uit. Afgezien van het hele voortraject waarin je doelen bedenkt, opschrijft en ervoor zorgt dat deze doelen een “must” worden in plaats van een “should” zie je vaak dat mensen hun doelen niet bereiken omdat het ze aan een goede strategie ontbreekt. Wat veel mensen doen is:

  1. Een doel stellen
  2. In 1 sprong dat doel proberen te halen (van maandag op dinsdag)
  3. Hun doel missen/niet halen
  4. Gefrustreerd/gedeprimeerd achterblijven en niet opnieuw proberen

De Ladder naar Succes

Wat er mist in het bovenstaande rijtje is de duidelijke strategie of een stappenplan welke je gaat volgen om je doelen te bereiken. Met een duidelijke strategie is het ontzettend eenvoudig om alles te bereiken wat je maar wilt. Soms heet een strategie anders, wanneer je bijvoorbeeld voor een marathon traint heet het een “trainingsschema”, wanneer je een taart probeert te bakken heet het een “recept” en wanneer je een IKEA kast bouwt heet het een “handleiding”. Zonder dit soort strategieën is het vaak lastig beginnen en zeker lastig vol te houden, daarom behalen veel mensen hun doelen niet.

ladder-naar-succesJe moet het bereiken van je doel eigenlijk zien als het beklimmen van een ladder met zogenaamde subdoelen. Dit zijn meetbare tussenstations die jou steeds dichter bij je doel brengen (in de IKEA Handleiding zijn dit de plaatjes van hoe je kast er na elke stap uit ziet). Een ideale methode voor het bereiken van doelen:

  1. Stel een concreet doel voor jezelf
  2. Zet een deadline (a deadline is a dream with a date)
  3. Bepaal een strategie
  4. Stel subdoelen op en geef ook die een deadline
  5. Start met het behalen van het eerste subdoel
  6. Doe alleen dingen die je dichter bij je doelen brengen

Natuurlijk is de theorie wat makkelijker dan de praktijk en ik zal ook niet meer uit de workshop prijs geven maar ik hoop dat dit je al een beetje inzicht geeft. Het is een vrij gemakkelijke theorie die wel ontzettend krachtig werkt wanneer je echt gaat zitten plannen. Werk bewust en productief in plaats van druk en ongefocust.

Over de schrijver
Tonny Loorbach is ondernemer en investeerder. Hij specialiseert zich sinds 2007 in online marketing en richtte in 2010 de IMU op. Inmiddels is hij naast de IMU eigenaar van 5 andere software- en online marketing bedrijven (Phoenix, Huddle, Plug&Pay, Switch en Salespassie), heeft hij zijn eigen stichting (De Loorbach Foundation) en een investeringsmaatschappij (Loorbach²). Tonny trainde al 120.000+ ondernemers en met zijn boek 'Doelgerichte SEO' scoorde hij een #1 besteller. Naast SEO is Tonny specialist op het gebied van WebPsychologie; een combinatie van conversie optimalisatie, online gedragspychologie en neuromarketing.
Laura de Haan
Door

Laura de Haan

op 22 May 2012

Hoi Tonny, Ik vond het een geweldig leuk event om te fotograferen. Goede combo jij en Jochem, moeten jullie vaker doen!

Jochem Uytdehaage
Slaapwijsheid.nl
Door

Slaapwijsheid.nl

op 9 August 2019

Slapen is een belangrijk voor je vitaliteit en optimale prestaties. Joop Zoetemelk zei het al: ‘De Tour win je in bed’. Ik denk dat slaap voor iedereen goed is om te presteren. Wie gezonder, fitter en gelukkiger door het leven wil gaan, doet er goed aan om lang (genoeg) te slapen.

Reactie plaatsen