arrow_drop_up arrow_drop_down
8 november 2010 

Soms moet je ook gewoon starten...

Als er iets is wat ondernemers tegenhoudt om succesvol te worden of om zelfs maar een project op te starten is simpelweg het zetten van de eerste stap. Veel ondernemers verliezen zich in het maken van strategische planningen en ondernemingsplannen welke allemaal gericht zijn op het “uiteindelijk te behalen resultaat”.

De weg daar naartoe wordt nogal eens vergeten en zodoende bereiken veel ondernemers hun doel ook niet. De weg naar een doel is minstens zo belangrijk als het doel zelf. Ik had het hier laatst ook over in de Winstmodel Workshop, ik heb daar even een klein fragment voor je uitgeknipt om je te laten zien wat ik bedoel:

Excuses voor de ietwat rumoerige geluidskwaliteit, omdat dit aan het einde van de dag was stond het raam open ;)

Je ziet in de video dat je wel kunt blijven denken over de ideale strategie/route en dat je misschien eerst alles tot in de puntjes voorbereid wilt hebben maar dat brengt je meestal niet veel verder. Soms moet je gewoon de logische eerste stap zetten voordat een vervolgstap duidelijk wordt. Probeer altijd in stappen te denken, zo klein of zo groot als bij jou als persoon past!

“Ik wil miljonair worden!”

Vaak hoor je een soortgelijke ambitie als deze van startende internet ondernemers. Meestal zijn dit dan mensen die nog nooit ook maar 1 euro hebben verdiend op het internet. Ze hebben dan zelfs nog nooit een boekenkast verkocht via Marktplaats (wat in mijn ogen op het internet de ALLERmakkelijkste manier is om geld te verdienen, heb er in m’n leven 6 verkocht, allemaal binnen een uur…)

Maar als je geld wilt verdienen via internet, waarom begin je dan niet eens met het verdienen van 1 euro? Is dat niet een meer logische beginstap dan om meteen voor het miljonairschap te gaan?

Als je 1 euro kunt verdienen kun je trouwens ook 2, 4, 8, 16, 32, 64, 128, 256, 512, 1024, 2048, 4096 euro enzovoorts verdienen maar het begint met die eerste stap…

De paradox

Als ondernemer is het belangrijk om groot te denken en jezelf dus juist zo’n doel te stellen als “ik word miljonair“. Anderzijds is dit een doel wat (voor velen) totaal niet binnen handbereik ligt wanneer je nog moet beginnen met het verdienen van je eerste euro. Je moet aan de ene kant dus groot denken maar aan de andere kant moet je ook weer niet te groot denken… Dat is nogal een paradox en logisch ook dat veel ondernemers daar op stuk lopen…

ladder-naar-succesDe “succes ladder”

Vergelijk deze paradox eens met een ladder.  Bovenaan de ladder plaats je dan jouw lange termijn doel, ofwel je Hoofddoel (groot denken). Onderaan de ladder zit het niveau waar je nu staat. Om jouw doel te bereiken zul je die ladder op moeten klimmen, stap voor stap, steeds een stapje verder.

Het ligt aan jou als persoon (welke mogelijkheden je hebt en waar je voor kiest in je leven) hoe groot die stappen zijn. Sommige mensen kunnen met 3 grote stappen zo’n ladder op maar je moet realistisch naar jezelf kijken of dat ook voor jou is weggelegd…

Een ladder beklimmen in 50 kleine stapjes is helemaal niet erg, het gaat er om dat je uiteindelijk boven komt!

50 x 2% groei is ook 100% groei.

Als een traptrede te hoog voor je is om op te stappen? Dan zet je er toch een kleine traptrede tussen? Dan kom je er ook wel!

Moraal van het verhaal

Je hoeft niet altijd direct het maximaal haalbare bij een eerste stap te halen, je kunt ook opbouwen en werken naar een groter doel. Als je maar begint! Dat is het belangrijkste. Vaak kun je van tevoren ook niet zien welke stappen je allemaal zult moeten zetten om je doel te bereiken, dat word je vaak pas duidelijk als je eenmaal onderweg bent.

Denk groot maar houdt het voor jezelf wel praktisch en realistisch, anders heb je het niet over “plannen” maar over “dromen” en dat levert je vaak niks op ;)

Over de schrijver
Tonny Loorbach is ondernemer en investeerder. Hij specialiseert zich sinds 2007 in online marketing en richtte in 2010 de IMU op. Inmiddels is hij naast de IMU eigenaar van 5 andere software- en online marketing bedrijven (Phoenix, Huddle, Plug&Pay, Switch en Salespassie), heeft hij zijn eigen stichting (De Loorbach Foundation) en een investeringsmaatschappij (Loorbach²). Tonny trainde al 120.000+ ondernemers en met zijn boek 'Doelgerichte SEO' scoorde hij een #1 besteller. Naast SEO is Tonny specialist op het gebied van WebPsychologie; een combinatie van conversie optimalisatie, online gedragspychologie en neuromarketing.
Eelco
Door

Eelco

op 8 November 2010

Vet, vooral de laatste minuut!

Claudia
Door

Claudia

op 8 November 2010

Je slaat de spijker op zijn kop!

Frank van den Hoven
Door

Frank van den Hoven

op 8 November 2010

Hij is goed. Een valstrik ook voor mezelf: zal ik nog meer boeken kopen en lezen, nog meer congressen doen of gewoon een keer gaan met die banaan (en daarnaast evengoed blijven leren natuurlijk). Ik verdien bijv. maandelijks nog maar letterlijk een handvol euri via een bepaalde instantie waar ik affiliate voor ben, maar het werkt dus wél (omdát ik er mee begonnen ben) en nu kan ik treedje voor treedje de trap gaan beklimmen door ervan te leren en telkens bij te sturen.

Ton Heerding Xzelf
Door

Ton Heerding Xzelf

op 8 November 2010

'Iedere actie leidt tot succes'! als je maar in actie bent, want je fouten bieden je een kans tot inzicht of leren.We zijn juist vaak angstig voor ons eigen succes. (Nelson Mandela) Dus niet twijfelen bij het klimmen maar gewoon in actie blijven :-) Goede week allemaal! Groet, Ton Heerding

Nico Moorrees
Door

Nico Moorrees

op 8 November 2010

Beste Tonny, Denk groot zoals een luchtkasteel. Vergeet nooit je eerste stap te zetten. De details invullen ofwel het nemen van de eerste traptrede. Overigens Tonny " Ik heb het nooit gezien hoe het moet om van C naar C tegaan" Leer weer eens een detail bij. Groeten, Nico Moorrees. P.S. viruswaarschuwing; geen reparatie mogelijk.

Daniel González
Door

Daniel González

op 8 November 2010

Ik sluit me bij je aan Tonny, Ik had vandaag mijn eerse sale, terwijl ik het al bijna op had gegeven. Daan

Tonny Loorbach
Door

Tonny Loorbach

op 8 November 2010

Gefeliciteerd Daniel, dan heb je vandaag vast een van de mooiste momenten in je internet carrière gehad!

Jean-Paul
Door

Jean-Paul

op 8 November 2010

Daarom ga ik vaak onderuit :) omdat ik met mijn ongeduld te hard wil klimmen omdat ik zo snel mogelijk naar mijn hoofddoel wil komen. En om eerlijk te zijn heb ik geen idee hoe hoog mijn ladder is en uit hoeveel treden deze bestaat. Maar 1 ding weet ik wel en dat is dat het er meer zijn dan 50. Volgens vele kom ik er wel uiteindelijk (zeggen ze) nu maar blijven doorzetten en blijven klimmen naar de volgende tree. Groeten, Jean-Paul

Marco
Door

Marco

op 8 November 2010

Helemaal mee eens! Na jaren internet afspeuren, ideeën vormen, honderden plannen ben ik vorige week live gegaan met blog en een eerste e-book. Dat voelt goed! En had ik ook een jaar eerder kunnen doen dus iedereen die plannen heeft: Start van A naar A. Groeten Marco

Asja Tsachigova
michael muusers
Door

michael muusers

op 9 November 2010

ja Tonny dat is helemaal waar! het beste is om treetje voor treetje te gaan en geen bokken sprongen maken. ik sta op het punt om mijn eerst tree op te klimmen, kun je me een setje geven, Tonny bedankt! Groet Michael

Freya
Anouk
Door

Anouk

op 10 November 2010

Mooi en goed verhaal en dat in 3 min. Ik zal het onthouden als ik weer eens voor een probleem sta dat er altijd een oplossing is. Ookal zie ik die op dat moment niet. Groetjes Anouk

Reactie plaatsen