arrow_drop_up arrow_drop_down
17 november 2010 

Heb jij een goede coach?

Als ik terugkijk op mijn eigen ontwikkeling in de afgelopen jaren (en dat doe ik regelmatig) dan valt het me op hoe belangrijk de rol van een goede coach/mentor/adviseur eigenlijk is geweest.

Ik schrijf regelmatig een stukje in mijn schrijfboek (wat ik overigens ook op advies van een coach ben gaan doen) en dat is ontzettend interessant om later terug te lezen. In eerste instantie had ik de gewoonte om een stuk te schrijven wanneer iets niet goed ging of wanneer ik me slecht voelde, dit in het kader van:“Schrijf het maar van je af…”

Ik zie dat ik door de jaren heen getransformeerd ben naar iemand die veel vaker schrijft wanneer het juist wel goed gaat en ik helemaal in m’n element zit, dit in het kader van:

“Leg je enthousiasme vast op papier zodat je jezelf er later opnieuw mee kunt enthousiasmeren…”

Anyway, ik dwaal af…

Waarom een coach?

Als ik teruglees in mijn boek dan zie ik eigenlijk dat alle keerpunten in mijn leven zijn ontstaan na er over gesproken te hebben met een coach. Dat kunnen verschillende mensen zijn voor verschillende situaties. Je kunt zelf soms ontzettend vast zitten in je eigen denkpatroon en dat betekent dan meestal dat je ook niet direct een stap verder komt dan je eigen niveau…

Een coach kan je net even dat ene heldere moment bezorgen waarmee je weer verder kunt. Grappig weetje trouwens dat een goede coach vaak niet eens adviezen hoeft te geven maar gewoon alleen maar vragen hoeft te stellen. De antwoorden zitten namelijk meestal in jou zelf maar je hebt vaak iemand nodig om ze bij je los te maken…

Zo, wordt alweer een hele lap tekst zo, maar even een leuk videootje tussendoor om te illustreren waarom een coach je kan helpen om meer uit jezelf te halen:

… kun je nu weer gemotiveerd verder lezen 😉

Het zijn de kleine dingen die het hem doen…

Door even kort (ook al is het maar 1 minuut) te overleggen met een goede coach kun je veel sneller groeien en het geeft je ook nog eens wat extra vertrouwen dat je de juiste stappen aan het zetten bent. Ik zelf doe dit bijna dagelijks als ik aan het werk ben, zodra ik even ergens over twijfel of de grote lijn uit het oog verlies pak ik de telefoon op en leg ik het aan iemand voor die me weer terug op de rails zet.

Op deze manier behoud ik mijn focus en verstook geen niet onnodig  tijd, energie en concentratievermogen aan het zitten dubben/twijfelen/nadenken over hoe ik iets zal aanpakken. Als zelfstandig ondernemer is het belangrijk dat je jezelf constant nieuwe impulsen blijft geven anders kom je stil te staan (en stilstand = achteruitgang).

Hoe kom je aan een goede coach?

Simpel, maak een lijst van alle mensen (of je ze nou persoonlijk kent of niet) die op een hoger niveau zitten dan jij of die specialistische kennis/ervaring hebben die je kunt gebruiken en ga deze mensen benaderen. Nee heb je, Ja kun je krijgen. Wat je ook kunt doen is gewoon inspirerende mensen (ondernemers) om je heen verzamelen die je af en toe kunt raadplegen voor advies. Zorg er dan voor dat je een goede band met deze mensen opbouwt door zelf ook voor hen klaar te staan (begin met geven voordat je kun nemen).

Zo heb ik ook verschillende mensen om me heen voor verschillende situaties (ondernemers, financials, gezondheidsdeskundigen, mensen met verstand van hardlopen/marathons enzovoorts…)

Over de schrijver
Tonny Loorbach is ondernemer en investeerder. Hij specialiseert zich sinds 2007 in online marketing en richtte in 2010 de IMU op. Inmiddels is hij naast de IMU eigenaar van 5 andere software- en online marketing bedrijven (Phoenix, Huddle, Plug&Pay, Switch en Salespassie), heeft hij zijn eigen stichting (De Loorbach Foundation) en een investeringsmaatschappij (Loorbach²). Tonny trainde al 120.000+ ondernemers en met zijn boek 'Doelgerichte SEO' scoorde hij een #1 besteller. Naast SEO is Tonny specialist op het gebied van WebPsychologie; een combinatie van conversie optimalisatie, online gedragspychologie en neuromarketing.
rudi de beer
Door

rudi de beer

op 21 November 2010

Bedankt Tonny voor je advies, een coach is echt een must en ik denk niet alleen voor het zakelijke aspect, en soms schieten antwoorden en oplossingen je wel te binnen maar dikwijls veel en veel te laat, de kans of het doel is dan allang vervlogen. Coaching een must

pauline schakenbos
Door

pauline schakenbos

op 23 November 2010

Hai Tonny, in reactie op 'schrijf het van je af." Ik hou ook een soort dagboekje bij. Ik heb duidelijk een verbetering gemerkt in de flow in mijn leven toen ik alleen echt positieve dingen ging opschrijven. Ik heb nog een goeie tip: Gisteren had ik zo'n dag dat van alles tegenzat. "Wat moet ik daarover opschrijven..." Ik bedacht een ding dat je altijd kunt schrijven: "Ik weet weer precies wat ik wel en niet wil". Ik ben zelf coach op gebied van persoonlijke ontwikkeling en "lekker in je vel zitten". Op gebied van internetmarketing hoop ik in de toekomst mede-coaches en therapeuten te kunnen coachen. Pauline

Erika Happyarts
Door

Erika Happyarts

op 1 December 2010

Hallo Tonny, nog bedankt voor je tips vorige week. Iets wat ik al jaren doe, is van me afschrijven wat vervelend is of gewoon als breindump, en vooral ook alles opschrijven wat WEL positief is! Dat is echt fijn. Ik dacht dat je dit wel zou willen zien: http://www.erikahappyarts.com/ Ik ben namelijk in enkele dagen tijd online, met een wordpress-blog en mijn eerste gratis e-book in de wedstrijd en op mijn blog beschikbaar! ;-) Erg trots ben ik op mezelf. :) Zeer benieuwd naar je reactie. Kleurrijke groet, Erika Happyarts

Nico Commandeur
Door

Nico Commandeur

op 12 March 2011

Inderdaad Tonny, dingen doen op internet doe je vaak alleen. Soms heb je wel eens dat knagende gevoel van doe ik het nu wel goed ? Een extra ruggensteun is nooit weg dmv een coach. Even een bevestiging dat je op de goede weg bent... hebben we allemaal nodig

Eva Van Elschot
Door

Eva Van Elschot

op 10 July 2019

Coaching hoeft inderdaad niet formeel met een coach te gebeuren. Ieder inzicht kan een eureka moment voor je persoonlijke of professionele ontwikkeling zijn. Ik heb zelf een aantal vrienden die mij objectieve feedback geven. Het zijn mensen met wie ik regelmatig spar en die mij stimuleren om mezelf professioneel en persoonlijk verder te ontwikkelen.

Reactie plaatsen