arrow_drop_up arrow_drop_down
19 mei 2013 

Waar komt al dat internet geld vandaan?

“Home is behind, the world ahead,
And there are many paths to tread
Through shadows to the edge of night,
Until the stars are all alight.”

Het begon allemaal 5 jaar geleden, op het kruispunt van een simpele ambitie en wat daadkracht. Even kijken of ik dat ook kan, zo’n blogje opzetten. Met behulp van wat uitgeprinte instructies van een Amerikaanse marketeer zette ik zo mijn eerste WordPress website op.

Ik begon te bloggen. In het Engels besloot ik. Want stel je eens voor dat mijn geniale penvruchten slechts door Nederlanders gelezen zouden worden! Nee, dat had mijn ego nooit aangekund. In English, it was.

Al snel leerde ik dat het – vooral in het begin – allemaal draait om het produceren van artikelen. Content. Het liefst zo veel mogelijk. Zo stampte ik braaf het ene na het andere artikel uit de grond, zonder ze nog eens na te lezen of mooi op te maken natuurlijk. Want dat hadden ze me er niet bij verteld.

SEO was toen nog een compleet andere wereld. Ik weet nog dat ik in no-time (mijn domeinnaam was 3 weken oud) op de eerste plaats stond op een zoekterm waar 33.000 keer per maand op gezocht werd. Ik had wat backlinks gekocht en er zelf een paar gebouwd via fora en reactievelden. Kind kan de was doen. Toen althans.

De volgende stap was natuurlijk om geld te gaan verdienen met deze, vrij waardeloze, website. Ik heb er immers al zo veel tijd in gestoken, het wordt tijd dat dat zich gaat terugbetalen in keiharde euro’s. Monetizen die handel! Anders kan ik beter weer 16 uur per dag online no-limit Holdem gaan spelen, of in het Holland Casino in Valkenburg aan de €2-2 tafel aanschuiven. Genoeg toeristen die niet weten wat ze met hun geld moeten doen. Oh nee, ik had mijn vriendin beloofd dat die periode achter de rug was. Beste keuze die ik ooit gemaakt heb. We zijn nu al 5,5 jaar heel gelukkig samen.

De eerste paar stuivers…

Een klant van ons sprak ooit de volgende legendarische woorden:

“Ja maar waar kan ik nou mijn bankrekeningnummer opgeven aan Google? Voor het internetgeld!?”

Ik wil niet zeggen dat ik er op dat moment al veel kaas van gegeten had, maar zo naïef was ik ook weer niet. Allejezus. Het was hoogste tijd om de vriendelijke Amerikaanse marketeers weer eens te gaan raadplegen. Die kunnen me vast wel vertellen waar ze al dat interwebs geld vandaan hebben. Met hun mooie Paypal statements.

Het eerste dat ik over monetization leerde was dat ik een review site op moest bouwen. Het idee van een review site is heel simpel. Je schrijft over bepaalde producten in jouw markt die je nooit hebt gebruikt en plaatst vervolgens een affiliate link naar de website waar deze aangeschaft kunnen worden. Registreer je bij Clickbank en Amazon zeiden ze. Zo gezegd, zo gedaan.

Mijn eerste $4,- verdiende ik doordat iemand via mijn affiliate link voor een boek op Amazon terecht was gekomen. Deze persoon heeft dit boek echter nooit aangeschaft, maar is gedurende de duur van de cookie wel voor jassen gaan shoppen op Amazon. Daarover ontving ik, tot mijn grote verbazing en vreugd, een percentage van een percentage. $4,14 om precies te zijn. Dat was het moment waarop ik besloot om me volledig op de wereld van online marketing te storten. Dat heb ik gedaan en doe ik nog steeds met veel plezier.

Zo worden we niet rijk…

Alles goed en wel, maar van die sporadische affiliate vergoedingen ga ik niet rijk worden natuurlijk. Volgens mij was dat toen ook echt mijn doel overigens. Veel geld verdienen. Passief inkomen opbouwen. De zesjes-mentaliteit van de middelbare school vond zijn resonant in de wereld van internet marketing. Jarenlang heb ik met trots verkondigd dat ik met het laagste gemiddelde van mijn hele jaargang, maar zonder herkansingen geslaagd was. Maximale efficiëntie. Nee, zo’n passief inkomen is wel iets voor mij. Hier d’r mee.

Beweerde ik eerder in dit artikel dat ik niet naïef was?

De poging die volgde was natuurlijk het plaatsen van Google Adsense advertenties op de website. “Als ik maar genoeg content plaats, dan kom ik op een gegeven moment wel op een mooi inkomen”, was de gedachte. Vijf jaar later ken ik nog steeds mensen van wie dit het primaire verdienmodel is. “It works if you work it”, hoor je de anonieme alcoholisten roepen. Not for me.

Zoals mijn vader vroeger zei over gokkasten:

“Die dingen staan er niet om jou rijk te maken, maar de eigenaar.”

Wat doe je dan?

Wat doe je als je affiliate en Adsense sites geprobeerd hebt? Dan ga je proberen ebooks met PLR (Private label rights) of MRR (Master resell rights) te verkopen, al dan niet onder je eigen naam. Van die typische Amerikaanse salespages maken zonder einde in zicht. 100% Money-back guarantee erbij. Wat zeg ik? 200%. Dan nog 80 testomonials waarvan je de ene helft hebt verzonnen en de andere helft op Fiverr hebt laten schrijven voor $5,-.

De moraliteit was ver te zoeken zoals je leest. Maar ja, wat wil je als je het gros van je tijd op het Warrior-forum spendeert. Dat is bij uitstek een broedplaats voor slechte ideeën en staat symbool voor alles wat er mis is in wereld van online marketing en misschien wel met de mens in het algemeen. Iedereen probeert geld aan iedereen te verdienen met de meest onwaarschijnlijk waardeloze producten.

Als ik ooit ergens spijt van zal hebben dan is het over het feit dat ik me niet genoeg verbaasd heb over de stommiteit van de mens.

a lot of holes in the dessert“A lot of holes in the desert…
And a lot of problems buried in those holes.”

De andere strapatsen die ik heb uitgehaald zal ik je besparen. Het punt is gemaakt lijkt me zo, en wel:

Als je meer bezig bent met hoe jij geld kunt verdienen dan met anderen te helpen, zul je het asfalt blijven kussen.

Van een beetje asfalt op zijn tijd ben ik niet vies, maar ik ben wel blij dat ik deze cruciale les ‘the hard way’ geleerd heb. Dit helpt me namelijk elke dag in mijn werk om online ondernemers van soortgelijke fouten te behoeden.

Hieronder volgen 7 van deze lessen.

  • 1: Doe het niet (alleen) om het geld

Bouw je een business op die gebaseerd is op duidelijke principes en doelen die financieel gewin overstijgen. Communiceer deze doelen en principes naar werknemers, partners en klanten, zodat ze weten wat ze van je kunnen verwachten. Begin, zoals Simon Sinek dat zo mooi zegt, bij de ‘why’ van je business.

  • 2: Bouw aan je eigen business en product

Het is vooral in het begin erg verleidelijk om iemand anders’ product te gaan verkopen of promoten of om van advertentie-inkomsten proberen rond te komen. Met dit soort verdienmodellen ben je eigenlijk een verkapte werknemer, omdat je nog steeds voor iemand anders aan het werk bent en daar een vergoeding (loon) voor krijgt. Door aan je eigen business en product te werken, bouw je iets op dat echt van jou is creëer je meer onafhankelijkheid voor jezelf. Daar ben je immers ondernemer voor geworden!

  • 3: Kwaliteit viert altijd zege

Wat je ook doet en hoe klein je marketingbudget ook is, kwaliteit viert zege en verspreid zichzelf. Daarop aansluitend:

  • 4: Als het vanzelf lijkt te gaan, dan is het goed

Een iets abstractere les, maar misschien wel de meest waardevolle die ik geleerd heb. Als iets ongeforceerd is en als het voelt alsof je gewoon met de stroming van de rivier meegaat, dan zit je waarschijnlijk op het juiste pad.

  • 5: Geef jezelf de tijd

Ja, het is mogelijk om binnen 1-2 jaar een goede smak met geld te verdienen. Hoogstwaarschijnlijk lukt dit echter niet en kun je er beter 3-5 jaar voor rekenen voordat je echt een (online) business hebt opgebouwd waarmee je (heel) goed verdient.

“There are no shortcuts to any place worth going.”

  • 6: Werk met deadlines en doelen

Vooral als er geen haast bij is. Als je dit niet doet, dan ben je aan een hobby aan het bouwen, in plaats van aan een business.

  • 7: Bouw je eigen lijst op

Niet bij nadenken, gewoon doen. Van begin af aan je eigen lijst met namen en e-mailadressen opbouwen. Je toekomstige zelf is je hier eeuwig dankbaar voor.

Welke fouten heb jij gemaakt?

Welke lessen heb jij geleerd? Ik ben heel erg benieuwd en hoor het graag van je in de comments.

Over de schrijver
Wij van de Internet Marketing Universiteit zijn er om jou als ondernemer te helpen groeien via het internet. Dat doen we enerzijds door de beste tips, technieken en nieuwste trends te delen via onze gratis e-books, blogs, video’s en trainingen. Anderzijds is het onze missie om jou te faciliteren met tools om je bezoekersaantal, conversieratio, automatisering en daarmee je vrijheid als ondernemer te vergroten. Dat doen we middels onze website software “Phoenix”, onze community-/membership software “Huddle” en onze IMU Community waarin inspirerende ondernemers samenwerken.
Nils van der Knaap

Door

Nils van der Knaap

op 19 May 2015

Ik heb ook veel op het Warrior Forum gekocht. In theorie zijn er veel leuke dingen, maar in de praktijk valt dat toch tegen. Vaak werd het product niet onderhouden of was de uiteindelijke kwaliteit lager dan gepresenteerd. Ik heb me dan ook uitgeschreven van al die mailing lijsten (kost je ook nog eens een vermogen aan tijd) en ik heb niet het gevoel dat ik iets mis. Iets anders waar ik mezelf nog mee moet beheersen is domeinnamen. Ik heb hele mooie, maar geen tijd om ze allemaal waardevol te maken. Ik focus me nu dan ook voornamelijk op 1 a 2 domeinen, zodat ik ook wat kan betekenen ermee.

Niek

Door

Niek

op 19 May 2015

Hallo Nils, welke mooie domeinnamen heb je zoal? Wellicht kunnen we iets voor elkaar betekenen, wij exploiteren ook wat leuke naampjes.

Seph Fontane Pennock

Door

Seph Fontane Pennock

op 20 May 2015

Ha Nils, Het is inderdaad erg verleidelijk om voor elk idee dat je 's nachts in een vlaag van inspiratie te binnen schiet een domeinnaam te registreren. Ik ben daar zelf ook schuldig aan geweest. Uiteindelijk schiet je er niets mee op als je er geen sites op zet en je kunt al je tijd en aandacht natuurlijk veel beter op één site focussen, dan op 10. Tenzij je, zoals Niek hieronder, in de domeinnamen handel zit, kun je je er beter zo min mogelijk mee bezig houden. Één domeinnaam is in principe voldoende om een miljoenenbusiness mee op te bouwen. Zoals Tonny heeft gedaan bijvoorbeeld.

Filip Potteau

Door

Filip Potteau

op 19 May 2015

Hé Seph, wat schrijf je goed, heel aangenaam om te lezen! Filip

Seph Fontane Pennock
Johan de Kreek

Door

Johan de Kreek

op 20 May 2015

Echt een tof artikel, ik zit het met een brede glimlach te lezen. En zoveel waarheden ook! Sinds m'n wondernemers seminar en interesse in je vak ben ikeigenlijk altijd bezig met veel van de genoemde punten. Focus en deadlines stellen valt me erg zwaar, vooral met beperkte tijd, heb je nog tips

Seph Fontane Pennock

Door

Seph Fontane Pennock

op 21 May 2015

Bedankt voor je toffe reactie Johan! De nummer 1 tip die ik je kan geven als het om focus en deadlines gaat is om elke maand een aantal hele concrete en meetbare doelen te stellen waarvan je met jezelf de afspraak maakt dat je die hoe dan ook gaat behalen. Schrijf ze op een whiteboard waar je elke dag langs loopt, zodat je er regelmatig aan herinnerd wordt. Grts!

Elma de Bruijn

Door

Elma de Bruijn

op 20 May 2015

Ach, en ik dacht dat ik stomme dingen had gedaan :-) Wat ik geleerd heb: er bestaat geen passief inkomen. Moeiteloos geld verdienen komt beter in de richting als je goed bent in online geld verdienen. En verder marketing (klinkt als: marktjeding) is super belangrijk, maar die "asfalt" les had ik al geleerd voor het internettijdperk. Seph, dank voor je openheid!

Seph Fontane Pennock

Door

Seph Fontane Pennock

op 21 May 2015

Graag gedaan hoor Elma. Zonder fouten te maken wordt je immers nooit ergens goed in. Ik schaam me voor geen enkele fout die ik gemaakt heb. Nou ja...geen enkele... ;-)

Jerome

Door

Jerome

op 21 May 2015

Tof artikel Seph! humor, herkenning en een belangrijke les in één artikel. Goede schrijfstijl idd!

Seph Fontane Pennock
max

Door

max

op 21 May 2015

goed artikel ik ga ook steeds meer verdienen aan mijn website www.videonlforyou.nl

Wouter Benjamin

Door

Wouter Benjamin

op 22 May 2015

Ha Seph! Wat een mooi artikel, ik lag me stuk. Vooral de quotes komen me erg bekend voor. Erg goed geschreven, ik kijk ernaar uit om meer van je te lezen. Verder sluit ik me helemaal aan bij de wijze lessen. Keep in touch with the Dutch, Wouter Benjamin

Seph Fontane Pennock
Daniel Gruppen

Door

Daniel Gruppen

op 23 May 2015

Mooi artikel Seph! Ik herken me in het 'impulsieve' gedrag... Beginnen met een affiliate site. De inkomsten komen niet snel genoeg. Dan maar eens proberen met Adsense. Nee, ook niet succesvol. En inderdaad, een poging met PLR e-books komt me ook bekend voor ;) Bedankt voor de eye opener.

Seph Fontane Pennock

Door

Seph Fontane Pennock

op 28 May 2015

Ha Daniel - bedankt voor je toffe reactie. Leuk dat je ook met een glimlach op je gezicht terug kunt denken aan de struggles van de startende online marketeer ;-)

Ramon

Door

Ramon

op 26 May 2015

Leuk om te lezen inderdaad.. vooral dat van die domein namen, ik heb ook van die vlagen dat ik denk van 'dat is een interessant onderwerp.. even een domeinnaam reserveren' :)

Seph Fontane Pennock
Jacques Herweijer

Door

Jacques Herweijer

op 28 May 2015

Super waardevolle tips! Ik heb een passie voor mijn gezin, technologie en innovatie en ik game graag. My 2 cents: Vind een gemeenschappelijk belang anders dan geld en je zult met elkaar groeien. Een klant -leverancier verhouding is vaak niet haalbaar wanneer je diensten verleent die continue service en kwaliteit vereisen, zoals software ontwikkelen wat ik graag doe.

Seph Fontane Pennock

Door

Seph Fontane Pennock

op 29 May 2015

Klinkt alsof je weet waar je het voor doet Jacques. Mooi is dat. Bedankt voor je 2 cent!

Judith

Door

Judith

op 3 August 2015

Hey Seph, Mooie uiteenzetting! beetje langdradig in het begin haha. de eerste 5 punten heb ik wel goed in de vingers en heb geen loze energie verloren. Stap voor stap bewust aan mijn business gebouwd, en er nog te hobbymatig geld mee verdiend. ik maak van punt 6 en 7 pudding... Roeren, kloppen en klontjes oplossen, vind het lastig om gestructureerd bezig te zijn. wil mijn gevoel en intuïtie volgen en dan het juiste moment afwachten . Dit heeft me een super concept opgeleverd. maar een verdienmodel vind ik onwijs lastig in te bouwen. heb je hier tips voor? Greetzz Judith

Reactie plaatsen