arrow_drop_up arrow_drop_down
24 oktober 2010 

Squashen versus Ondernemen

Ik stond net op de squashbaan samen met concullega Eelco de Boer. Dat doen we regelmatig in het kader van “sportief ondernemen” en natuurlijk ook om bij te praten en elkaar wat inspiratie toe te schuiven. Nadat ik op een kansloze achterstand werd gezet door Eelco (wat zo nu en dan helaas gebeurt) hadden we het over de overeenkomsten tussen een potje squash en het ondernemen op internet. Dit viel ons op:

Speel om te winnen, niet om niet te verliezen…

Als je bij squash behouden speelt zodat je maar niet verliest dan zul je ook nooit winnen. Gelijkspel kan sowieso niet maar al zou het kunnen dan brengt het je ook niks. Zo is het bij ondernemen ook, je moet vol gaan voor de winst, alleen dan behaal je succes. De aanval is overigens de beste verdediging!

Eerst wilskracht, dan Techniek!

Squashen en ondernemen begint met wilskracht, als je niet de wil hebt om te winnen en er niet vol voor gaat dan zul je ook nooit succes behalen. Je kunt je wel focussen op de perfecte techniek maar daar heb je niks aan als je wilskracht ontbreekt. Eerst moet je er volle bak invliegen, dan kun je later je techniek gaan verfijnen.

Leermoment voor internet ondernemers:
Laat je niet afleiden door een gebrek aan technische kennis!

Positionering is belangrijk

Als je bij squashen niet aan je positionering denkt dan wordt het lastig, je staat dan standaard verkeerd opgesteld en je zult geen bal raken. Als je bij squash het lef hebt om naar voren te treden i.p.v. op de achterlijn te blijven om te observeren wat er gebeurt dan zul je niet winnen. Bij ondernemen is dat net zo, durf naar voren te stappen en jezelf bewust daar te positioneren waar het impact heeft, in het heetst van de strijd!

Als je niet in beweging bent, ben je te laat…

Bij squash moet je constant in beweging blijven. Als je nog in beweging moet komen op het moment dat je tegenstander de bal al raakt dan ben je te laat. Het lijkt misschien meer energie te kosten om constant te bewegen maar uiteindelijk kost het juist meer energie om te moeten Reageren dan te Anticiperen. Als ondernemer moet je de boel in beweging houden, je business, je websites, je projecten, je klanten, je ontwikkeling enzovoorts. Motion creates Emotion.

Focus!

Squash draait om focus, wanneer je volledig gefocust bent op datgene wat jou de winst brengt dan gaat het een stuk beter dan wanneer je maar wat doet. Focus op de bal en je racket, meer niet. Bij ondernemen is focus ook zo verschrikkelijk belangrijk. Alles tegelijk doen brengt jou geen succes. Vat het “in beweging zijn” niet op als “alles tegelijk doen”. Focus je op 1 project tegelijk om er het maximale uit te halen. Alle succesvolle concepten op het internet hebben niets voor niets allemaal deze groeigrafiek:

groeigrafiek-internet-marketing-strategie

Gelukkig kan ik heel netjes tekenen in paint 😉

Probeer alles te grijpen

Het is soms verbazend om te zien bij squash welke ballen je nog kunt halen als je het simpelweg maar gewoon probeert. Door vooraf al op te geven bij een moeilijke bal lijkt het alsof je slim bent en je energie spaart maar niets is minder waar. Het is een stukje mindset dat je er voor gaat, dat je wilt winnen en dat je alles aangrijpt om je resultaat te verbeteren.

Stel je op als aanvaller, niet als toeschouwer…

Ik heb zelf nog wel eens de neiging om bij squash na het slaan van een bal even af te wachten wat er gebeurt en hoe mijn tegenstander die gaat halen. Veelal ben ik dan vervolgens te laat voor mijn eigen slag. Je moet aanvallen en niet afwachten anders mis je altijd het moment suprême waar de winst te halen valt. Als ondernemer kun je je leven lang afwachten hoe nieuwe kansen zich ontwikkelen alleen je zult dan wel vaak te laat zijn om de pioniers te verslaan.

Mentale kracht is belangrijker dan fysieke kracht

Ik merk dat bij zowel squash als bij ondernemen je mentale kracht veel belangrijker is dan je fysieke kracht. Het hangt echter wel sterk met elkaar samen, des te beter je conditie is, des te beter ook jouw mentale kracht. Met mentale kracht doel ik voornamelijk op concentratie, focus, doorzettingsvermogen en de wil om te winnen.

Fysieke conditie hangt samen met je mentale conditie

Zoals ik net al zei, beide vormen van conditie hangen met elkaar samen. Als ik fysiek een sterke conditie heb dan is de kans groot dat mijn concentratie en wilskracht ook sterker is. Na een rondje hardlopen ben ik ook nooit moe, ik zit dan juist daarna achter mijn laptop productief te zijn 😉

Focus op jezelf, niet op je tegenstander

Zodra je met squash gaat letten op je tegenstander dan gaat het mis, je komt dan zelf te laat in beweging en je mist net die scherpte die jou bij de moeilijkste ballen kan laten komen. Zo is het met ondernemen ook, als je gaat letten op je concurrenten dan ben je niet meer met je eigen business bezig. Je gaat dan wellicht reactief ondernemen op basis van wat je concurrent doet en dat is meestal waar je het verliest. Je verliest dan je eigen positionering.

Ik hou me persoonlijk absoluut niet bezig met concurrentie, ik sta niet op hun mailinglijst, ik bekijk hun websites niet en ik praat er niet met anderen over. Mijn focus is op mijn business. Ondernemerschap komt met zoveel andere activiteiten overeen, vooral met sporten maar ook met hele andere dingen zoals Dating. Vergelijk het opbouwen van een band met je doelgroep maar eens met daten, dan kom je ook op prachtige overeenkomsten 😉

Over de schrijver
Tonny Loorbach is ondernemer en investeerder. Hij specialiseert zich sinds 2007 in online marketing en richtte in 2010 de IMU op. Inmiddels is hij naast de IMU eigenaar van 5 andere software- en online marketing bedrijven (Phoenix, Huddle, Plug&Pay, Switch en Salespassie), heeft hij zijn eigen stichting (De Loorbach Foundation) en een investeringsmaatschappij (Loorbach²). Tonny trainde al 120.000+ ondernemers en met zijn boek 'Doelgerichte SEO' scoorde hij een #1 besteller. Naast SEO is Tonny specialist op het gebied van WebPsychologie; een combinatie van conversie optimalisatie, online gedragspychologie en neuromarketing.
Eelco

Door

Eelco

op 24 October 2010

Wat is de stand geworden? ;)

Tonny

Door

Tonny

op 24 October 2010

@Eelco, ja daar hebben we het nu even niet over he, het gaat om de boodschap ;)

Wouter de Jong

Door

Wouter de Jong

op 24 October 2010

Dit plaatje (in Paint) van de groeigrafiek vind ik erg mooi! Het brengt heel duidelijk de boodschap over. Verder een goed artikel waar ik mij zeker in kan vinden.

Mendy vd Linden

Door

Mendy vd Linden

op 24 October 2010

Leuk artikel Tonny! Je zet me weer even op scherm, zo op de zondagavond. 'Gefocust' de nieuwe week in, waar ik werk aan mijn 'positionering' en 'speel om te winnen' ;) Mendy

Patrick

Door

Patrick

op 4 March 2014

Speel om van dit moment te genieten niet om te winnen....

Jean-Paul

Door

Jean-Paul

op 24 October 2010

Leuk artikel Tonny, bedankt! Groet, Jean-Paul

stef

Door

stef

op 24 October 2010

Inderdaad een heel goed stuk. Zo simpel eigenlijk. maar tegelijkertijd niet eenvoudig. Maar ff wat anders: Heb je uiteindelijk gewonnen? wat is het geworden?

Maaike

Door

Maaike

op 24 October 2010

En niet te vergeten nog een puntje van overeenkomst: Heb er lol in en geniet ervan! - Maaike

Nico Moorrees

Door

Nico Moorrees

op 25 October 2010

Beste Tonny, Concentreer je op wat je kunt en wat je begrijpt en ga door op de gekozen weg. "Tonny, deed het op zijn manier". Vriendelijke groet, Nico Moorrees

IHC

Door

IHC

op 20 August 2019

mooi gezegd

Jacqueline

Door

Jacqueline

op 25 October 2010

Ben ik blij dat ik al vanaf mijn twaalfde squash en van grote spelers les heb gehad. :-)) Hou je racket hoog (voor actie), keer elke keer terug naar de T (je basis) en sta niet vast, blijf in beweging (wees flexibel) en hou de bal in de gaten (focus, je doel). Dit zijn de vier elementen, los van de techniek die je nodig hebt als basis, voor inzicht. Dit is wat je ook nodig hebt dat te bereiken wat jij wilt in je leven. Het allerbelangrijkste is dat je niet weet wat je moet doen, maar dat je het gaat DOEN! Ik praat nu mijzelf moed in....hahaha

willian

Door

willian

op 25 October 2010

goed artikel weer !! alles is weer duidelijk :)

Ton

Door

Ton

op 25 October 2010

Tonnie Laat Eelco maar winnen met sporten, dan win jij toch op marketing gebied:-) Goed artikel Ton

Ton Heerding

Door

Ton Heerding

op 25 October 2010

Goeie Spirit! Jullie blijven sowieso beiden winners!!! :-)

Roy Nai Chung Tong

Door

Roy Nai Chung Tong

op 23 February 2011

Tonny, zeg met toch niet dat jij je zo hebt gefocussed dat je jouw "knikkers" niet hebt geteld, want dat is toch juist wat bij ondernemen echt telt? Uiteraard moet je onderweg er vooral lol in hebben, wat met alles zo is. Maar geluk moet je ook hebben volgens mij. Enfin, ik ben maar een broekie op dit terrein. Wat ik eigenlijk kwam vertellen is dat ik op de MKB-site ooit over marketing heb gelezen is dat je wel jouw concurrentie moet kennen en in de gaten moet houden. Maar je moet ze wel "irrelevant maken". Het laatste is jezelf positioneren, als je ahw "met een eigen geluid" komt. Ik lijk dus twee dingen te horen: "een gat in de markt vinden" (MKB) en "een gat in de markt maken" (Tonny Loorbach). Zie ik zaken over het hoofd, afgezien van de vraag of ik het uberhaupt begrijp? En kan ik het nog leren (hoop van harte van wel, want ik heb er hel veel zin in!)... Dank je in ieder geval voor de gelegen-heid tot kenis opdoen, sparren, feedback krijgen, wat in ieder geval heel veel waard is.! Groet, Roy.K NCT

Wouter

Door

Wouter

op 4 March 2014

Is squash en ik onderneem. Leuk om de overeenkomsten te zien!

Patrick

Door

Patrick

op 4 March 2014

Sorry beetje flauwekul wat je zegt. Het doel van tennis/squash is de beweging, het contact van hart tot hart, totaal niet bezig zijn met winst. Want winst bestaat niet, het is een dagdroom van een idee dat jij tegen iemand anders speelt...www.iktennis.nl Ontdek Tennis Zen!

Bruis

Door

Bruis

op 30 July 2019

interessante vergelijking

Reactie plaatsen