arrow_drop_up arrow_drop_down
27 april 2011 

Als ik helemaal overnieuw zou moeten beginnen...

Beginnende internet ondernemers vragen mij wel eens: “Mitchel, als je nu helemaal overnieuw zou moeten beginnen met het opbouwen van een online business, hoe zou je dat dan doen?” Met andere woorden, wat is de weg naar online succes?  In dit artikel wil ik je graag toelichten hoe ik een nieuwe start aan zou pakken met de ervaring die ik nu heb, maar zonder enige website of inkomen.

Ga er helemaal voor

Ten eerste denk ik dat het goed (maar wellicht niet verstandig) is om direct full-time aan de slag te gaan met je online business. Je zult de eerste maanden weinig inkomen genereren, maar op deze manier creëer je voor jezelf wel direct een missie. Falen is geen optie. Als je faalt komt dat je duur te staan aangezien er dan geen brood op de plank komt.

Te vaak zie je dat mensen wegdromen over een online business naast hun normale job, en de online business eigenlijk niet als business behandelen, maar meer als hobby. Laat het hobbykarakter a.u.b. achterwege. Hier bereik je niks mee en wegdromen is het enige wat je over een jaar nog steeds doet bij de gedachte van een online business.

Mijn eerste stap

Ik kan natuurlijk wel zeggen dat je je baan moet opgeven maar wellicht is dat niet verstandig aangezien er dan geen inkomen meer binnen komt. Wat ik zou doen als ik opnieuw zou moeten beginnen, is een overlap creëren van 4 maanden voordat je full-time aan je internet business gaat werken. Dus 4 maanden werk je zowel aan je normale baan, als aan je internet business. In die 4 maanden zou ik op zoek gaan naar een stuk of 40 niches en hier contentsites voor bouwen.

Zoals Tonny afgelopen weken heeft laten zien met zijn internet marketing universiteit succesverhaal is het nog altijd mogelijk om op competitieve keywords te ranken. Schrijf goede content, zet de basis SEO methodes in en je stijgt vanzelf in de zoekmachine. Het enige wat Google wil is een zo goed mogelijk resultaat voor zijn gebruikers, zorg er gewoon voor dat jouw website dit is, en je bent goud. Als dit voor competitieve keywords te doen is, dan is dit voor keywords zonder veel competitie natuurlijk helemaal haalbaar. En dit weet ik uit eigen ervaring.

Het is goed mogelijk een website te laten ranken in de top 5 van Google binnen een maand of twee. Zorg voor een domeinnaam met een exacte keywordmatch, schrijf goede content en de rest komt vanzelf. Met een dergelijke kleine site is het heel goed mogelijk om 2 a 3 euro inkomsten per dag te genereren via advertenties. Heb je zo 40 van die sites, dan kun je zelf uitrekenen dat je niet helemaal met lege zakken staat als je je baan hebt opgezegd. Voor meer informatie over niche site marketing gebruik je Google. Let op, ook dit vereist veel werk! Geld verdienen op internet gaat in de start nooit gemakkelijk.

Daarbij moet ik zeggen dat bovenstaande eerste stap niet geheel mijn voorkeur geniet, aangezien je niet aan het bouwen bent aan een solide bedrijf en aan een “brand” (wat je wellicht ooit nog wel eens kunt verkopen) maar meer aan een kaartenhuis van inkomen wat ook zo in elkaar kan storten bijvoorbeeld als Google besluit je account te blocken, en zo er zijn nog wel meer redenen te noemen. Maar ik beschrijf hier alleen hoe ik het aan zou pakken.

Mijn tweede stap

Nu je wat inkomsten hebt, kun je gaan bouwen aan je solide business. Wat goed werkt is het kiezen van een business welke dichtbij je staat, en wat je absoluut leuk vind. Danny gaf dit al aan in zijn laatste artikel. Ga je actief op zoek naar een product om te verkopen waar je zelf eigenlijk niks mee hebt dan is dit gedoemd te mislukken. Als ik naar mezelf kijk heb ik hier afgelopen jaren veel mee te maken gehad.

Je zou zeggen dat een webwinkel als xenon.nl erg goed zou moeten lopen. De domeinnaam is top, de winkel zit aardig goed in elkaar en de SEO posities zijn hoog. Echter ik heb de winkel nu 3 jaar met (voor mij) tegenvallende resultaten…

Tussen de 3 ~ 4000 euro omzet per maand op een winkel als deze is niet echt veel. Hoe komt dit dan? Simpel, mijn ziel en zaligheid ligt niet in deze winkel / business. Ik blog niet over deze producten, ik ga niet op zoek naar de laatste nieuwtjes. Ik stuur geen mailings. Ik doe verder niks aan een verhoging van de omzet omdat ik eigenlijk geen interesse in het product heb.

Iemand die dit wel zou doen zou de omzet denk ik in een half jaar tijd kunnen verdubbelen. Nu is dit project niet echt een flop, omdat er wel degelijk winst geboekt word maar ik kan zo wel een stuk of 5 projecten opnoemen van mezelf, die echt geflopt zijn. Projecten opzetten alleen om het geld, werkt (meestal) niet.

Daarentegen is mijn winkel in eiwitproducten een enorm succes geworden. Toen ik deze business 6 jaar geleden op ging zetten was ik totaal verslaafd aan training, voeding en alles wat hierbij kwam kijken. Ik kon dagen achter een stuk doorwerken aan mijn webwinkel zonder dat ik ook maar nadacht over geld / succes. Ik schreef artikelen alsof mijn leven er vanaf hing, en ging op zoek naar nieuwe producten, nieuwtjes, kon klanten goed te woord staan omdat ik wist waarover ik het had.

Natuurlijk motiveert het als je bestellingen binnen krijgt, anders was ik er wellicht na het eerste jaar ook wel mee gestopt. Maar in de regel is het zo dat als je enthousiast bent en je gaat ervoor, dat er ook wat uitkomt. In ieder geval genoeg om je enthousiast te houden. Ik kon uit deze business na 3 jaar een normaal salaris halen. Nu is het een miljoenenbedrijf.

Nog een succesverhaal, gewoon omdat ze leuk zijn en motiverend werken ;-)

Samen met een vriend van mij heb ik een bedrijfje in chinees hardsteen. We importeren deze stenen uit China, en verkrijgen onze klanten alleen via internet. We stonden met onze vriendenclub in de kroeg, en deze betreffende vriend vroeg me naar mijn internetverhalen. Hij vertelde me dat hij eigenlijk met zijn knieën van de grond af wil (hij is al 10 jaar tegelzetter) en hij had een goed idee. Het importeren van chinees hardsteen naar Nederland en de verkoop via internet, en of we dat niet samen konden doen.

Nu 1,5 jaar later is hij met zijn knieën van de grond af en zit hij full-time op het kantoor te werken aan zijn eigen / onze business. Door zijn enthousiasme, zijn kennis en drive is dit gelukt. Oké, hij verdient nog niet werelds maar heeft de stap genomen en is de gelukkigste man op aarde, we werken nu met 3 vrienden op een kantoor en hebben de grootste lol.

Als ik overnieuw zou moeten beginnen..

Zou ik het precies hetzelfde doen als ik het gedaan heb, maar misschien wat overhaaste beslissingen die ik genomen heb wat beter afwegen. Wellicht is dat leuk voor een volgend artikel.

Succes met het opzetten van je online business!

Over de schrijver
Wij van de Internet Marketing Universiteit zijn er om jou als ondernemer te helpen groeien via het internet. Dat doen we enerzijds door de beste tips, technieken en nieuwste trends te delen via onze gratis e-books, blogs, video’s en trainingen. Anderzijds is het onze missie om jou te faciliteren met tools om je bezoekersaantal, conversieratio, automatisering en daarmee je vrijheid als ondernemer te vergroten. Dat doen we middels onze website software “Phoenix”, onze community-/membership software “Huddle” en onze IMU Community waarin inspirerende ondernemers samenwerken.
Sander

Door

Sander

op 27 April 2011

Hey Mitchel, tof om je ook hier weer tegen te komen! :) Goed artikel ook, kan me er helemaal in vinden. Mijn motto: Leef of je Leven er vanaf hangt! Ook complimenten voor Tonny trouwens; hij heeft echt goeie schrijvers weten te 'strikken' voor IMU! Bedankt, Sander

Tonny Loorbach

Door

Tonny Loorbach

op 27 April 2011

Tof artikel Mitchel, mooie verhalen! @Sander, Thnx, er zijn nog 2 gastblogs onderweg, als die binnen zijn dan zal ik even een mooi overzichtje maken om ze allemaal in een mooi daglicht te zetten ;)

Mitch

Door

Mitch

op 27 April 2011

Ik vind dat Tonny hier met IMU en de kant die hij opgaat een heel leuk concept wegzet. Zoiets had ik zelf ook ooit in gedachte, maar ik ben net zo blij om eraan mee te werken als het zelf te beginnen. Je moet niet alles willen ;-) Ik heb het prima zo. Als er nog specifieke vragen zijn over het artikel, of over wat dan ook :-) dan hoor ik het graag.

michael muusers

Door

michael muusers

op 27 April 2011

ziet er goed uit Mitchel, Ik ben ook nog op zoek naar een blogger.

Dirkjan Vis

Door

Dirkjan Vis

op 27 April 2011

Leuk om te lezen Mitchel. Je zou eigenlijk meer over die eigen ervaringen moeten vertellen. Zal je einde deze week daar weer meer over sturen. ;-)

Soufyan

Door

Soufyan

op 27 April 2011

wow dit artikel heeft me geïnspireerd, moet je zien hoeveel mogelijkheden er zijn op het internet die je nog niet toepast....Dankje mitchel, ga direct aan de slag!

Dennis

Door

Dennis

op 27 April 2011

Mitch! Leuk om je hier tegen tegen te komen haha

Nicole Rutten

Door

Nicole Rutten

op 28 April 2011

Hey, je hebt me weer op ideeën gebracht, zo zie je dat MasterMind heel belangrijk is, dank je wel voor je inspiratie, by the way, ik werk al 2 en een half jaar keihard, het wordt tijd dat ook mijn actie eens beloont wordt!

Wim Heylen

Door

Wim Heylen

op 28 April 2011

Hoi Tonny & Mitchel, Ik volg Mitchel net als jou, Tonny een hele tijd. Altijd zeer nuttige informatie. Het is zeker een start voor internet ondernemers die weinig geld kunnen/willen besteden. Met gratis tools en sites als wordpress, adsense of affiliate networks zoals Daisycon of Tradetracker moet dat zeker lukken. de enige kost is een domainename & hosting maar dat lukt ook al voor een habbekrats. Groeten vanuit Vlaanderen

Ali

Door

Ali

op 29 April 2011

Prachtig artikel om te lezen !

Mark

Door

Mark

op 5 May 2011

Hey Mitchel, Inspirerend verhaal om te lezen zeg! Ik heb in het verleden jouw "eiwit" verhaal eens gelezen, ik denk op webwinkelblog en sta er nu weer versteld van. Enorm motiverend ook en ik ben het met je eens .. wat je ook doet je hart moet er in zitten!

Seo optimalisatie

Door

Seo optimalisatie

op 28 March 2013

Als ik helemaal opnieuw moest beginnen dan zou ik 100% focus leggen op 1 project voordat ik verder ging met het volgende. Ik heb me in het verleden vaak hiermee in mijn eigen vingers gesneden. Focus is alles! Ik hoop dat jullie leren van mijn fout, heeft me 2 jaar gekost!

Reactie plaatsen