6 triggers om het reptielenbrein te kietelen
7 december 2017 

6 triggers om het reptielenbrein te kietelen

Emotie drijft actie, informatie drijft analyse

Onze 3 breinen

3 breinenJe kunt het menselijk brein zien als een verzameling van 3 verschillende breinen.

  1. Ons oude ‘reptielenbrein’ (hersenstam) dat zorgt voor de basisbehoeften om te overleven zoals bloedsomloop, ademhalen, fight or flight instincten etc.
  2. Ons middelste ‘zoogdierenbrein’ alwaar we onze emoties verwerken en waar o.a. ons geheugen zit.
  3. De neocortex, in de volksmond het ‘menselijke brein’. We gebruiken dit brein om rationeel te beredeneren.

Wij zijn de enige levende organismen die deze drie breinen hebben én in staat zijn om ze met elkaar te laten samenwerken.

Stuur het onderbewustzijn

Hoe ouder het brein, des te meer impact het op ons gedrag heeft. Niet voor niets wordt ons reptielenbrein ook wel met ons onderbewustzijn vergeleken. Hieronder vind je 6 triggers die je kunt gebruiken om het reptielenbrein van je bezoekers te kietelen en daarmee hun gedrag te beïnvloeden.

Egocentrisch

Het reptielenbrein is egocentrisch en zodoende in eerste instantie met name gericht op het eigenbelang / haar eigen overleving. Spreek daarom op je website niet zozeer over je zelf maar spreek eerder over behoeftes en pijnpunten van je bezoeker. Gebruik woorden als ‘jij’ en ‘jouw’ om je bezoeker persoonlijk aan te spreken.

we want you

Bezoekers op je website zijn niet direct geïnteresseerd in jouw verhaal en bedrijfsgeschiedenis. Zij willen eerst weten wat je voor hen kunt betekenen (welk probleem los je op?), daarna pas waarom zij hiervoor bij jou moeten zijn (je USP’s) en daarna pas wie jij bent (autoriteit en sympathie). Zorg dat je bezoeker zich in jouw probleemstelling herkent. Herkenning leidt namelijk tot vertrouwen en vertrouwen leidt tot ontspanning. Je kunt iemand alleen beïnvloeden wanneer hij/zij ontspannen is.

Herkenning leidt tot vertrouwen en vertrouwen leidt tot ontspanning

Visueel

Onze Neocortex (het rationele brein) waarmee we razendsnel informatie kunnen verwerken is veel ‘nieuwer’ dan ons oude reptielenbrein. Daarom vertrouwt ons oude brein op het verwerken van visuele input om te overleven. Zo kunnen we bijvoorbeeld instant reageren op iets wat op een slang lijkt nog voordat we de slang echt herkent hebben.

Onderzoeken laten zien dat ons brein met name getriggerd word door afbeeldingen van andere mensen. Hoe jonger het mens, des te meer het onze aandacht trekt. Daarnaast trekken ook afbeeldingen van voedsel onze aandacht. Beide zijn logisch te verklaren wanneer je vanuit ons overlevingsinstinct beredeneert. In de heatmap met de baby zie je bijvoorbeeld dat de afbeelding maar aandacht trekt dan de tekst. Door de bezoeker met de ogen van de baby te sturen kun je echter wel de aandacht naar de tekst verschuiven.

Eye-tracking

Het is aan te raden om je boodschap hierom altijd visueel te ondersteunen. Ga er niet vanuit dat een bezoeker je zorgvuldig geschreven tekst leest.

Contrast

Het zien van duidelijke verschillen stelt ons reptielenbrein in staat om beslissingen te nemen. Verschil herkennen tussen snel/langzaam, rijp/rot, vloeibaar/vast, agressief/vredelievend, veilig/onveilig enzovoorts draagt bij aan onze overlevingskansen. De meest bekende vorm van werken met contrast herken je wellicht van voor- en na foto’s op websites van sportscholen. Zo werkt het ook met foto’s van voor een burn-out en na een burn-out 😉

contrast (reptielenbrein)

Ook het gebruik van kleurcontrast kan een effectieve manier zijn om een gedeelte van je website onder de aandacht te brengen. Wanneer je jouw primaire call-to-action een afwijkende kleur geeft dan zal deze als eerste de aandacht trekken. Dit staat ook wel bekend als het Von Restorff effect.

von-restorff-effect

Tastbaar

Heb je je als kind weleens gebrand aan het gasfornuis, het strijkijzer of aan de verwarming? Ook al had je moeder je gewaarschuwd? Puur omdat je toch zelf even moest voelen of het wel heet was? Dat komt omdat ons reptielenbrein zichzelf bekend maakt met materie door het tastbaar te maken, door er aan te voelen. Dit oerinstinct is nog net zo krachtig als tienduizenden jaren geleden. Daarom is het belangrijk dat je jouw producten en diensten zo tastbaar mogelijk maakt op je website. Hier zie je bijvoorbeeld hoe het Emma matras dit doet:

Uit betrouwbare bron weet ik bijvoorbeeld ook dat de conversie van deze webshop drastisch omhoog ging om het moment dat er 360 graden foto’s toegevoegd werden waarmee de bezoeker volledig rondom het producten kan kijken:

Emotioneel

Emotie gaat boven ratio. Bij onze aankoopbeslissingen bijvoorbeeld is het vaak zo dat ons emotionele brein de aankoopbeslissing al heeft gemaakt en dat ons rationele brein deze aankoop vervolgens rationaliseert (lees: goedpraat). Ook bekijken we dus online eerst afbeeldingen (emotie) en daarna pas tekst (ratio).

Motion creates emotion

Je kunt afbeeldingen gebruiken om emotie toe te voegen aan je website maar bijvoorbeeld ook testimonials (succesverhalen van klanten). De meeste emotie roep je veelal op met bewegend beeld (video). Motion creates emotion zeggen we wel en zodoende kan een videoheader de beleving en daarmee de effectiviteit van een homepage of landingspagina enorm verhogen. Zo krijg je op deze aanmeldpagina voor een IMU Event al het bruisende gevoel uit de zaal nog voordat je iets van de tekst hebt gelezen:

Begin en eind

Net zoals ons oude brein gevoelig is voor contrast is dat ook het geval voor een begin en eind. Daarom herinneren wij ons veelal ook alleen de eerste en de laatste hap van die overheerlijke chocoladetaart en niet de happen daar tussenin. Dit is een combinatie van het zogenaamde primacy effect (alles wat vooraan staat is belangrijker) en het recency effect (we onthouden dat wat het laatst kwam beter).

Om deze reden is het belangrijk om je content zo in te delen dat je belangrijkste boodschap voor- en achteraan staat. Alles daartussenin zal minder aandacht krijgen. Zeker als het gaat om een effectieve nieuwsbrief, salespage of zelfs alleen een opsomming met voordelen van je aanbod op een landingspagina:

Onze gevoeligheid voor een begin en eind hangt nauw samen met ons aangeboren behoefte voor consistentie. Het Zeigarnik-effect is een mooi voorbeeld van een effectieve methodiek om met dit principe je conversie te verhogen.

Autoriteit

Naast deze 6 triggers spreek ik in de video ook nog over autoriteit. Deze zul je wellicht kennen als een van de 6 beïnvloedingswapens van Cialdini. Ook autoriteit beïnvloedt ons onderbewustzijn. Een dokter in een witte jas zal meer impact op je maken dan de mening van een vriend, als het gaat om wat gezond voor je is (het witte-jassen-effect). Het mooiste voorbeeld daarvan komt uit een conference van Herman Finkers:

Mijn opa lag op sterven, en op een gegeven ogenblik zei de dokter:
“Ja, hij is overleden.”
Waarop mijn opa zijn ogen opensloeg, en zei:
“Ik bin nog neet dood heur”.
Waarop mijn oma zei:
“Holdt oe stil Wilm, dokter zal t toch wal better wetten as ie.”

Op fietsenwinkel.nl zie je bijvoorbeeld dat zij een simpele ondertitel gebruiken om autoriteit te geven aan hun website. Of het nu zo is of niet, door aan te geven dat zij de grootste fietsenwinkel van Nederland zijn krijg je als nieuwe bezoeker automatisch vertrouwen in de website.

Autoriteit kun je overigens heel goed verkrijgen door het schrijven van een e-book. Een auteur is in de ogen van velen namelijk een autoriteit.

Over de schrijver
Tonny Loorbach is ondernemer en investeerder. Hij specialiseert zich sinds 2007 in online marketing en richtte in 2010 de IMU op. Inmiddels is hij naast de IMU eigenaar van 5 andere software- en online marketing bedrijven (Phoenix, Huddle, Plug&Pay, Switch en Salespassie), heeft hij zijn eigen stichting (De Loorbach Foundation) en een investeringsmaatschappij (Loorbach²). Tonny trainde al 120.000+ ondernemers en met zijn boek 'Doelgerichte SEO' scoorde hij een #1 besteller. Naast SEO is Tonny specialist op het gebied van WebPsychologie; een combinatie van conversie optimalisatie, online gedragspychologie en neuromarketing.
Max

Door

Max

op 1 February 2018

Gaaf artikel, dank! In welk/e goede boek/en over neuro-marketing kan ik hierover meer lezen?

Jasper

Door

Jasper

op 24 May 2018

Patrick Renvoise - Neuromarketing. Heb jij dat ook gelezen Tonny?

Julius Krechting
Reactie plaatsen