arrow_drop_up arrow_drop_down
Meer conversie met “close variants” in Adwords
24 september 2014 
in SEA
3 min. leestijd

Meer conversie met “close variants” in Adwords

Aan het einde van deze maand voert Google een aanpassing door in het kiezen van “exact keywords” in Adwords. Als je een campagne start, kun je niet meer kiezen of je “close variants” van je zoekwoord wilt gebruiken, maar is dit altijd ingeschakeld. Dit houdt in dat je bij het opzetten van je campagnes in Adwords niet meer op heel specifieke termen kunt bieden, maar altijd biedt op de term zelf, of ook wel op sterk gelijkende varianten. Deze sterk lijkende varianten voor exacte zoekwoorden zijn misspellingen en meervoudsvormen. Er zijn veel meningen over deze aankomende aanpassing. Veel mensen denken ook dat Google dit alleen maar doet om er beter van te worden. Maar je kunt het ook als kans zien om met weinig moeite meer conversie te behalen. In dit artikel laat ik je zien hoe je dit doet.

Hoe groot is de impact van deze wijziging?

Voor de meeste gebruikers is de aanpassing niet zo groot. Op dit moment staat “close variants” namelijk standaard aan. Het gaat alleen de mensen raken die volledige controle willen over de zoekwoorden waarop ze gevonden worden (voornamelijk online marketeers). Een andere mogelijke consequentie is dat je bij mobiel verkeer meer verkeer via de sterk gelijkende varianten binnen ziet komen. Op mobiele devices is namelijk de kans groter dat je typefouten maakt, en daarmee heb je dus profijt van de aangepaste strategie van Adwords.

Voorbeelden Close Variants Google Adwords

Wat betekent close variants voor mijn budget?

Stel je hebt een webshop en je verkoopt speelgoed. Je hebt een Google Adwords campagne lopen waarbij je biedt op de exacte woordcombinatie “Lego kopen”. Je target dan op gemiddeld 1300 zoekopdrachten per maand. Wilde je ook gevonden worden op “lgo kopen” dan kon je kiezen of je sterk gelijkende varianten wilde toestaan of je moest daar apart advertenties op richten. Had je voorheen de optie uitgeschakeld, dan zul je nu gaan zien dat je automatisch extra varianten in je rapportage zult krijgen. De prijs die je hiervoor betaalt zal afhangen van je maximale bod en de kwaliteit van de landingspagina waar de advertentie heen gaat. Per saldo is de verwachting dat je CPA omhoog zal gaan, doordat je landingspagina minder goed zal aansluiten op “close variants”.

Maar hoe levert dit dan meer geld op?

Om te weten of deze aanpassing in Google Adwords meer resultaat oplevert, kijken we naar 2 aspecten. Ten eerste kijken we naar het absolute extra aantal conversies dat “close variants” oplevert, en ten tweede bekijken we of en hoeveel extra CPA ons dit heeft gekost. In Excel kun je deze berekening heel gemakkelijk maken. Ga eerst in Adwords naar het overzicht met zoekwoorden en kies ervoor om alle zoekwoorden te laten zien. Zorg dat je de kolom “match type” zichtbaar hebt of zichtbaar maakt. Je ziet dan of het zoekwoord een “exact match” of “close variant” is. Exporteer daarna de tabel naar Excel.

Open de tabel in Excel en maak een draaitabel waarin je “match type” als rij opneemt en laat de waarden optellen voor CTR, CPC en CPA. Je krijgt dan een tabel vergelijkbaar met onderstaande tabel.
tabel-Adwords-close-variants

Wat leer je van deze tabel? Je ziet dat 12 (8 + 4) extra conversie behaald worden door de “close variants”. Je ziet ook dat je voor deze extra conversies een hogere CPA betaalt. De vraag die jij nu moet beantwoorden is of deze 12 extra conversies de hogere CPA waard zijn. In dit geval is de CPA door de extra conversies gestegen van gemiddeld 24,09 naar 24,83 euro, ofwel 3% hoger. Het aantal conversies steeg met 26%. In dit geval dus ruim voldoende. Dit geldt uiteraard specifiek voor dit account en kan voor jou heel anders zijn. Daarom adviseer ik je om deze berekening ook zelf te maken binnen jouw accounts.

Wat nu als deze aanpassing jou geld kost?

Het kan natuurlijk zo zijn dat in jouw campagne de verhoudingen slechter uitvallen. Dit kan bijvoorbeeld als de “sterk gelijkende varianten” iets anders uitpakken. Het kan namelijk zo zijn dat bezoekers die spelfouten maken in de ingetypte zoekwoorden minder geneigd zijn om daadwerkelijk te converteren. In dat geval is het verstandig de slechter converterende varianten uit te sluiten.

Hoe zit het met jouw campagnes?

Ik heb hier een voorbeeld laten zien uit mijn eigen campagnes. Ik ben op zoek naar inzicht in wat deze wijziging betekent voor mensen die Adwords inzetten om hun site te promoten.

Heeft deze wijziging jou meer conversie en winst opgeleverd?

Over de schrijver
Erik Dekker is webanalist voor De Amersfoortse en a.s.r. In zijn vrije tijd schrijft hij over online marketing op zijn blog Master-mind.nl of is hij achter het schaakbord te vinden. Erik is altijd nieuwsgierig naar wat jij vindt van zijn artikelen. Laat het weten via de reacties of via jouw favoriete social media kanaal.
Reactie plaatsen