Lockdown verlenging: hoe sla je je hier als ondernemer doorheen?
13 januari 2021 
10 min. leestijd

Lockdown verlenging: hoe sla je je hier als ondernemer doorheen?

Gisteren werd de lockdown verlengd met nog eens drie weken. Hoe gaan wij hier met ons team mee om? En welke tips hebben we voor ondernemers die het zwaar hebben in deze onzekere tijden?

We zijn tegenwoordig een stuk minder vaak op kantoor en merken dat dat best lastig is. Toen de vorige lockdown kwam, baalden we daar een beetje van. Het lastige is dat je elke keer denkt dat het bijna voorbij is. Als het dan uiteindelijk niet door gaat, is dat een flinke teleurstelling.

Toen de eerste lockdown werd aangekondigd, hadden we er minder last van. Het voelde minder erg. Je ging er maar mee akkoord en probeerde de positieve kant ervan te zien.

Dat is hoe we het nu ook willen zien. Het kan zijn dat alles volgende maand soepeler wordt. Maar het geeft veel meer rust als je gewoon accepteert dat je tot en met maart nog in dezelfde situatie blijft zitten zoals nu. Je hebt er meer aan om tot en met maart gewoon te focussen op werk en alles wat je juist heel goed kunt doen in een lockdown.

Je kunt er dan naartoe leven dat je vanaf het voorjaar weer lekker kunt gaan genieten. Deze manier van denken geeft ons veel meer rust dan steeds het nieuws afwachten om te zien of er misschien iets verandert.

Het kan heel goed dat maart straks is aangebroken en dat er nog steeds van alles niet mogelijk is. Je hebt dan heel erg naar dat moment toegeleefd, maar alles moet alsnog op slot blijven. Dat is ook een uitdaging.

Vrijwillig in lockdown

Precies een jaar geleden, in de eerste zes weken van 2020 was er geen lockdown, maar koos Tonny er zelf voor om in lockdown te gaan en een boek te schrijven. Als hij terugkijkt op 2020 was dat een hele fijne tijd. Zes weken lang had hij volledige focus op trainen en schrijven. Door zichzelf zo af te zonderen, kon hij dingen doen die hij altijd al wilde, maar die er nooit van kwamen.

Toen de lockdown eind maart naar Nederland ging Tonny voor de tweede keer een focus uitdaging aan door te gaan lezen en trainen. Achteraf was ook dat een hele fijne periode. De grootste successen die Tonny in 2020 haalde zaten in de momenten dat hij had besloten om vrijwillig in lockdown te gaan.

Net als de meeste andere mensen ervaarde Tonny in 2020 ook mindere momenten. De momenten dat hij het minst gelukkig was, waren de momenten dat hij niet kon omarmen dat er een lockdown was. Het is een stuk fijner voor jezelf als je de lockdown gewoon kunt accepteren.

Deze weken zit Tonny in dezelfde situatie als een jaar geleden, alleen nu is het opgelegd. Dat geeft een ander gevoel. Je wilt zelf kiezen dat je in lockdown gaat en niet dat de overheid je ertoe dwingt.

Waarom hebben we juist nu zoveel last van de lockdown?

Doordat de lockdown al zo lang duurt, raakt de rek er een beetje uit. We zien het ook bij ons team. Het was al vervelend dat we elkaar minder vaak zagen, maar nu krijgen we er echt last van. Iedereen gaat elkaar steeds meer missen.

Misschien komt het doordat we denken dat het begin van het einde is ingezet nu het vaccin er is. De laatste loodjes voelen heel zwaar. Maar als er geen vaccin geweest was, voelde het misschien wel een stuk makkelijker om nog even door te zetten.

Of misschien komt het doordat alles gewoon al zo lang duurt en we er geen grip op hebben. Want we weten helemaal niet of het vaccin de grote redding gaat zijn. Waarschijnlijk gaat er nog van alles gebeuren waardoor we niet meteen naar het oude normaal terug kunnen.

In maart leek het er nog op dat we even binnen moesten blijven en dat vanaf mei alles weer normaal werd. Als je om negen uur ‘s morgens over de snelweg reed, zag je misschien één andere auto. Nu is het veel drukker.

Martijn merkt dat de huidige lockdown heel erg op hem en de mensen om hem heen drukt omdat het al zo lang duurt. In maart was alles nog vers en nieuw. Toen was het nog niet zo erg. In de zomer kwamen er versoepelingen en konden we weer leuke dingen doen.

In de eerste lockdown was het nog wel fijn om meer thuis te zijn en meer tijd te hebben. Bijvoorbeeld om aan jezelf te werken of aan de business te bouwen. Toen was het op zich wel lekker. Nu merk je dat mensen de connectie met elkaar gaan missen. Dat merken we ook met het team.

Welke impact heeft de lockdown op ons team?

Voordat de eerste lockdown inging, zaten we nog met 17 mensen op de Herengracht. Als we straks weer open gaan, zijn we verhuisd naar Utrecht en komen we ineens met 30 mensen bij elkaar. We hebben straks een hele andere groep op een hele andere plek. Dat wordt wel even wennen.

We vinden het belangrijk om de komende tijd in te zetten op de onderlinge connectie. Daar willen we meer momenten voor creëren. Toen de tweede lockdown van start ging, zijn we bijvoorbeeld al begonnen met Victory Friday.

Accepteren is de beste oplossing

Inmiddels is de lockdown nog met drie weken verlengd. Maar als je naar dat moment toe gaat leven heb je weer een domper. Daar kun je je leven en je business niet omheen bouwen. Je maakt jezelf constant afhankelijk van externe factoren. Je kunt beter kijken naar wat de situatie is, daarmee akkoord gaan en kijken hoe je daar op dit moment je mooiste leven van gaat maken.

Nu het lijkt alsof het nog een week of drie duurt voordat je iedereen weer kan zien, zijn mensen geneigd nog maar gewoon even af te wachten. Tonny betrapte zichzelf hier vorig jaar ook op. De eerste helft van het jaar gaf hij lekker gas en omarmde hij de situatie. Hij bedacht de lockdown te gebruiken om dingen te doen die hij altijd al wilde doen.

Toen hij in een afwachtingsmodus kwam, kreeg hij het er juist heel zwaar mee. We zitten nu in een heel ander soort lockdown dan vorig jaar. Het is een stuk kouder en donkerder. Dat kan ook een reden zijn dat het wat zwaarder voelt.

Als je probeert te controleren wat je niet kunt controleren, dan word je heel onrustig. Je bent alleen maar aan het afwachten en komt niet vooruit.

Kijk in plaats daarvan waar je wel controle op hebt. Je hebt controle over hoe je zelf met je lichaam omgaat, hoe je sport, wat je eet. Je hebt controle over of je je business online doet of toch een offline element gaat plannen. En je hebt controle op je omgeving. De beste manier om met deze verlengde lockdown om te gaan, is je focussen op de dingen die je wél kunt doen.

De impact van de lockdown op onze masterminds

Hoewel onze business vorig jaar is geëxplodeerd en we een enorme groei doormaakten, hadden we vooral de tweede helft van het jaar ook veel stress van de lockdown.

Vorig jaar was het laatste jaar van onze mastermind trajecten: IMU Silver en IMU Gold. Bij de eerste lockdown moesten we een offline sessie cancelen of verplaatsen. We deden de sessie online en beloofden dat de offline sessie in de tweede helft van het jaar zou plaatsvinden.

Vanaf juli kon alles weer gedeeltelijk open. We zijn toen nog één keer fysiek bij elkaar geweest. Toen in september alles weer op slot ging, hadden we nog veel dingen op de planning staan. Het was een jaartraject, dus we wilden alles nog in datzelfde jaar afmaken. We hebben er enorm ons hoofd gebroken over hoe we het moesten oplossen.

Voor de offline sessies waren we afhankelijk van de regelgeving. Dat zorgde voor onzekerheid en kostte enorm veel energie. We verwachtten dat de lockdown nog wel even zou duren, dus moesten we een nieuwe oplossing vinden.

We ontdekten dat de online sessies met IMU Silver supergoed werkte. Daarom besloten we deze sessies online te doen en er nog een extra sessie bij te geven. De IMU Gold masterminds konden eigenlijk alleen maar offline plaatsvinden. Dat is waarom we de pijnlijke beslissing namen om de stekker eruit te trekken.

Lockdown of niet, IMU+ gaat door

Het was vorig jaar een hele moeilijke beslissing om de stekker uit de IMU Gold mastermind te trekken. Maar de energie die het ons weer opleverde konden we vervolgens steken in andere dingen.

We zijn heel blij met de beslissing om dit jaar alleen nog maar één online traject te doen. Die beslissing is niet eens helemaal genomen door de lockdown, maar achteraf zijn we er extra blij mee. Dankzij deze mastermind hebben we de mogelijkheid om mensen online met elkaar te verbinden.

Eerst hadden we IMU Premium, IMU Silver en IMU Gold en dat is nu IMU+ geworden. Het programma is veel gaver geworden dan we ooit eerder hebben gedaan en het is volledig online. Zodra er een mogelijkheid is om er weer offline aan toe te voegen met borrels en masterminds hebben we de ruimte om dat te doen, maar het is geen onderdeel van het programma.

Het geeft veel rust om te weten dat we het komende jaar en de jaren daarna alleen maar op dit programma focussen. Ook als de hele wereld in brand staat en alles op slot gaat, kunnen we dit gewoon doen.

De kracht van online verbinding

Met de IMU Silver sessies waren we echt verbaasd over hoeveel je online kunt doen. En hoeveel connectie je online met elkaar kunt voelen. Fysiek contact blijft onmisbaar voor diepere connecties en vriendschappen, maar ook online kun je verrassend goed mensen verbinden.

Toen Tonny vorig jaar zijn tweede challenge deed, ontdekte hij wat de kracht is van online connectie. Met de hashtag #zeswekenwinnen riep hij mensen op om de uitdaging met zichzelf aan te gaan. Vreselijk veel mensen deden mee, ook veel mensen die hij niet kende. Het is mooi om te zien hoe al die mensen mooie resultaten behaalden met dingen die ze misschien uit zichzelf niet waren gaan doen.

Nadat de online IMU Silver sessies zo succesvol waren, bedachten we ons dat we dit ook schaalbaarder konden gaan doen. Dat is precies wat we met IMU+ van plan zijn.

Alles draait om connectie met andere mensen

Toen Tonny in de zomer terugkeek op het jaar, had hij het gevoel dat hij niet helemaal lekker in zijn vel zat. Hij voelde zich down, zat slecht in zijn energie en lag ‘s nachts wakker.

Het voelde heel onlogisch dat hij zo in de put zat, want hij had net zijn beste halfjaar ooit gehad. De business was verdubbeld, hij had twee nieuwe bedrijven opgezet, zijn persoonlijke vermogen was verdubbeld en hij schreef eindelijk het boek dat hij altijd wilde schrijven. Hoe kon het dat hij zich zo slecht voelde?

Na wat dieper nadenken bedacht hij zich… Dat boek schreef hij samen met Martijn. De boekenchallenge deed hij samen met zijn broer en een online community. Al die successen behaalde hij samen met iemand anders.

Iets is pas echt leuk om te doen als je het kan delen. Het maakt niet zoveel uit wat je precies aan het doen bent, als je het maar samen met iemand kan doen. Daar komt het plezier uit.

Succes behaal je samen

Het is heel makkelijk om op 2020 terug te kijken als een rotjaar, maar we hebben nog nooit zoveel kansen in één jaar gehad.

Alle concurrenten haalden hun advertenties offline, waardoor onze advertenties twee keer zo goedkoop werden. Daarom draaiden we de kraan juist flink open. Dat hadden we waarschijnlijk niet gedaan als we het alleen deden, maar dankzij de hulp van onze vriend Youri Meuleman deden we het toch.

Je kon aandelen voor de helft van het geld kopen. Daarom is Tonny niet aan het hamsteren geweest in wc-rollen, maar wel in aandelen. Inmiddels zijn al die aandelen verdubbeld en heeft hij nog nooit zo’n goed beursjaar gehad. Dit zou niet gebeurd zijn als hij geen advies van vrienden had gekregen.

En het werkt ook zo met personeel. Alle grote bedrijven haalden hun vacatures offline, waardoor wij heel veel talent konden aantrekken. Inmiddels is ons team twee keer zo groot.

Dit soort kansen grijp je niet zo snel als je er alleen voor staat. Dan ben je eerder geneigd om af te wachten. Maar dan gebeurt er niets en groei je ook niet. In plaats daarvan zonder je je af en word je ongelukkig.

Als je kijkt naar wat je juist wél kunt doen en met wie je dat samen kunt doen, groei je door het plafond. Een crisis zoals deze versnelt het proces dan juist.

Waarom de mensen om je heen zo belangrijk zijn

Toen we laatst voor het eerst sinds tijden een webinar gaven, gebeurde er iets bijzonders. Er waren 1100 ondernemers online in de chat. Sommige waren in het begin wat sceptisch, doordat ze het zwaar hadden. Naarmate het webinar verderging, werden ze steeds enthousiaster over de kansen die ze zagen.

Dat enthousiasme werd nog eens extra versterkt door anderen die aanwezig waren in de chat. Toen we het hadden over upsells, ontstond er in de chat een brainstorm. Ineens waren honderden mensen bezig om upsells voor elkaar te bedenken.

We zagen dat na het webinar veel meer mensen aan de slag gingen met Plug & Pay: onze software waarmee je upsells kunt maken. Het is mooi om te zien hoe die online verbinding kan zorgen dat mensen ook echt stappen gaan zetten.

Je omgeving is de grootste lifehack voor succes. We zien allemaal wel dat er kansen liggen. En we weten ook wel wat we moeten doen. Maar als je het in je eentje moet doen, is dat heel moeilijk.

Als in jouw omgeving veel mensen sporten, dan ga jij automatisch ook veel sporten. En als mensen in jouw omgeving gezond leven of stoppen met vlees eten, is er een hele grote kans dat je dat gedrag gaat kopiëren. Je wordt het gemiddelde van je omgeving. Omgeving is de nummer één lifehack voor gedragsverandering. Het werkt zowel positief als negatief.

Het nadeel van het coronajaar is dat je de mensen in je omgeving veel minder ziet. Vorig jaar heeft ons geleerd wat écht belangrijk is: de mensen in onze omgeving. We zijn er heel bewust van geworden dat het niet draait om geld, de groei van de business of de persoonlijke prestaties die je neerzet. Het echte geluk zit in het samenzijn met de mensen waar je van houdt.

Werken met een virtueel team werkt heel goed voor ons, maar we hebben ook ontdekt dat we uiteindelijk gewoon weer samen willen zijn. We zijn blij dat we dit inzien en kijken ernaar uit dat straks alles gewoon weer normaal wordt.

Over de schrijver
Wij van de IMU zijn er om jou als ondernemer te helpen groeien via het internet. Dat doen we door de beste tips en nieuwste trends te delen via onze e-books, blogs, video’s, cursussen, podcast en evenementen. Daarnaast is het onze missie om gelijkgestemde ondernemers te verbinden binnen onze IMU Community. Ook faciliteren we je - middels onze software - om je website bezoekers, conversie, funnels, automatisering en daarmee je vrijheid als ondernemer te vergroten.
Reactie plaatsen

Meer internet marketing tips?

Wij hebben meer dan 1.400 online marketing artikelen in ons archief!