arrow_drop_up arrow_drop_down
30 april 2014 

Maak in 5 stappen je LinkedIn profiel interessant voor klanten

LinkedIn, het geliefde netwerk om prospects en klanten te bereiken. Dankzij LinkedIn is cold calling bijna niet meer nodig. Maar hoe interessant is jouw profielpagina voor klanten?

LinkedIn wordt door veel gebruikers gezien als een online CV. Een zeer interactief CV die bijna dagelijks vernieuwd wordt met newsfeeds, updates en aanpassingen. Voor recruiters een populaire plaats om geschikte kandidaten te vinden en voor veel werkzoekende een leuke en zeer werkzame manier om een nieuwe job te vinden.

Maar deze mooie online CV wordt ook regelmatig gebruikt bij het bereiken van prospects en klanten. En dat is raar want tijdens een telefoon gesprek met een klant bespreek je ook niet eerst je CV. Om je klanten te bereiken moet je een profielpagina hebben die klanten aanspreekt. Je LinkedIn profiel moet je visitekaartje zijn om met jou zaken te doen.

In een eerder artikel schreef Sayna de Voogd al een aantal unieke tips om je LinkedIn bedrijfspagina op te laten vallen. In dit artikel lees je 5 tips om je LinkedIn profiel klaar te maken voor je klanten.

1. Een informerende professionele headline in je LinkedIn profiel

Omschrijf in een paar korte woorden je functie en organisatie. Dit is het eerste wat mensen zien als ze je profiel zoeken of je profiel bekijken. Zorg ervoor dat deze woorden interesse opwekken om je profiel verder te bekijken. Heb je een gekke of juist grappige term die bij jou past op zakelijk gebied, gebruik deze dan. Dit kan voor veel klanten een mooie aanleiding zijn om contact met je op te nemen. Het is goed om vakgerelateerde termen te gebruiken om jezelf als expert te profileren.

2. Een korte samenvatting om jezelf te beschrijven

Je summary is je visitekaartje. Waarom wil een klant zaken doen met jou en niet met iemand anders? Waarschijnlijk niet omdat je de beste sales van het afgelopen kwartaal was. Of omdat jij meer trainingen of opleidingen hebt gevolgd dan andere collega’s. Een klant wil met jou zaken doen omdat jij zijn uitdagingen begrijpt en weet welke trends en ontwikkelingen spelen binnen de markt.

Profileer jezelf als een specialist en laat zien dat jij de markt van je klanten begrijpt. Hoe beter jij je klant kent hoe groter de kans dat klanten zaken willen doen met jou. Vergeet niet je contact gegevens te vermelden in je summary. Dit zorgt ervoor dat klanten je makkelijk kunnen bereiken. Vul deze summary aan met beeldmateriaal. Video’s en beeldmateriaal zeggen meer dan 1000 woorden en veel mensen vinden het veel makkelijker en leuker.

3. Experience, functie omschrijving van je huidige functie

Leg in simpele termen uit wat je functie inhoud. Ook hier is het niet van belang hoe geweldig je bent in je functie. Veel belangrijker is de informatie die omschrijft wat je functie inhoud. Houd je functie omschrijving op LinkedIn kort. Het belangrijkste is dat mensen weten wat je voor ze kunt betekenen op zakelijk vlak. Om je verhaal te versterken is het goed om ook bij je functie omschrijving video’s of ander beeldmateriaal toe te voegen.

4. Experience bij eerdere werkgevers

Het is goed om te laten zien wat voor werkervaring je hebt. Heb je functies gehad die invloed hadden op je huidige functie, functies die jou een specialist hebben gemaakt? Beschrijf deze dan wat uitgebreider dan werkervaring die minder relevant is voor je huidige functie. Werkervaring uit het verleden geeft je klanten vertrouwen in je kennis en ervaring. Beeldmateriaal is bij deze ervaring niet nodig, de focus ligt op je huidige functie.

5. Recommendations

Recommendations zijn waardevol. Positieve uitspraken die door andere gedaan worden over jou werkzaamheden zijn veel waardevoller dan wanneer het je eigen woorden zijn. Let wel op dat je niet te veel recommendations van je eigen collega’s krijgt. Een grote hoeveelheid recommendations van collega’s maakt deze minder krachtig. Ook recommendations geven en ontvangen van dezelfde persoon kan een negatief effect hebben op de waarde. De kracht van recommendations zit in ervaringen die bestaande klanten over jou delen. Heb je een tevreden klant, vraag hem dan gerust om een recommendation. Wanneer nieuwe klanten ervaringen van andere klanten kunnen lezen zal dit altijd een positief effect hebben op jullie samenwerking.

Bekijk je LinkedIn profiel eens vanuit het hoogpunt van je klant, is jou profiel gericht op klanten of op recruiters?

Over de schrijver
Wendy is Social Media Marketing Manager bij Sage in Dublin. Haar grootste passie is mensen succesvol maken met Social Selling en Social data op de best mogelijke manier inzetten om relaties te bouwen en de klant beleving te verbeteren.
Reactie plaatsen